Ken Follett er en av verdens mestselgende forfattere. På verdensbasis har han solgt over 150 millioner bøker, og bare her i Norge er det solgt over 1,2 millioner av hans 23 bøker. Mange kjenner Ken Follett fra debutromanen Nålen, men de senere årene er han først og fremst kjent for sine store og majestetiske, historiske romaner.
Ken Folletts mesterskap ligger i at den historiske bakgrunnen er briljant undersøkt og fremstilt, plottet handlingsmettet og personene rike på følelser og nyanser. Han skriver like underholdende og spennende som Charles Dickens og Alexander Dumas.
Her er fem av Folletts beste romaner og en liten teaser om den nye romanen.
Aftentid og morgengry – ny roman med norske vikinger
I september har Ken Folletts nye roman verdenslansering. På norsk vil den hete Aftentid og morgengry. Endelig er nordmenn med i en Follett-bok – som herjende vikinger. Da jeg traff Follett i London for et års tid siden spurte jeg ham noen av nordmennene var sympatiske og kanskje helter i romanen. Follett avfeide det kontant: «Nei!».
Vi har manuset til Aftentid og morgengry under oversettelse, og jeg kan love en Follett-roman av ypperste merke. Det er en uavhengig forløper til Stormenes tid.
Året er 997 og England er under angrep fra alle kanter. Kongens grep om landet er svekket, de mektige utnytter de svakeste, og blodsutgytelser er dagligdagse. I denne kaotiske tiden følger vi tre personer: Edgar, Ragna og Wilf, gjennom deres vanskeligheter, deres håp og drømmer i denne mesterlige fortellingen om ambisjoner og rivalisering, død og fødsel, hat og kjærlighet.
På grensen til evigheten
En av Folletts største suksesser er århundre-trilogien som består av Kjempenes fall, Vinter over verden og På grensen til evigheten. De kan leses uavhengig av hverandre, men siden vi følger samme familier, får du best opplevelse ved å lese alle tre i rekkefølge.
Å lese århundretrilogien er som en blanding av å se på en strålende tv-serie og være på en historietime med Frank Aarebrot. Du lærer mye og føler samtidig at du er blitt kjent med mange av vår tids mest kjente personligheter.
På grensen til evigheten er den romanen som tar oss til vår tid og Obama. Dette er av de mest avgjørende epoker i historien. Den enorme politiske, sosiale og økonomiske omveltingene fra 1960-tallet og opp gjennom 80-tallet – med borgerrettighetskampen, politiske mord, massive politiske mønstringer, hippie-tid, Vietnam-krig, Berlin-mur, Kubanske missiler, Watergate, revolusjon – og rock’n roll.
Den østtyske læreren Rebecca Hoffmann oppdager at Stasi har spionert på henne i årevis og at en impulsiv handling kommer til å få vidtgående konsekvenser. George Jakes dropper en karriere innen forretningsjus for å jobbe i justisdepartementet under Robert F. Kennedy. Der befinner han seg ikke bare i sentrum av de viktigste hendelsene i kampen for borgerrettigheter, men må også kjempe sin egen, personlige kamp.
Cameron Dewar hopper på en sjanse til å bedrive litt offisiell og uoffisiell spionasje for en sak han tror på, men oppdager snart at verden er et mye farligere sted enn han hadde forestilt seg. Dimka Dvorkijn, en av Nikita Khrusjtsjov unge assistenter, må ta noen krevende beslutninger idet USA og Sovjetunionens kjernefysiske rustningskappløp bringer verden stadig nærmere grensen til total selvutslettelse. Samtidig er hans tvillingsøster Tanja i ferd med å finne sin egen vei som kommer til å bringe henne fra Moskva til Cuba til Praha til Warszawa – og inn i historien.
Nålen
Millioner av lesere elsker Ken Follets historiske romaner, men mange er mest begeistret for hans krimromaner. Og det var jo som krimforfatter han debuterte med den legendariske Nålen fra 1978.
Nålen går rett inn i en av verdenskrigens mest avgjørende faser: De alliertes planer for invasjon er så å si detaljfastsatt og det verste som kan skje er at Hitler får rede på hvor landgangen skal skje. «Nålen», Hitlers mesterspion, er i begynnelsen av 1944 på flukt mot Englands nordkyst. I lommen har han filmrullen som kan gi Føreren svaret på det aller mest brennende spørsmålet, nemlig tid og sted for de alliertes invasjon. Britene forstår at avledningsmanøvren er oppdaget, og vet at alt er tapt hvis nyhetens vei til Berlin ikke øyeblikkelig avskjæres.
Stormenes tid
Stormenes tid foregår i tid rett etter den nye romanen Aftentid og morgengry.
Handlingen foregår også der i den lille byen Kingsbridge i England på 1100-tallet. Landet er splittet av borgerkrig og plaget av sult og religiøse motsetninger. Men en praktfull katedral bygges likevel i Kingsbridge. Oppføringen av katedralen skal bli skjebnesvangert knyttet til livene til de som bor i området.
I all evighet
I all evighet er en frittstående oppfølger til Stormenes tid. Handlingen er lagt til den samme byen, Kingsbridge, men to hundre år senere.
På allehelgensdag i året 1327, sniker fire barn seg ut av katedralbyen Kingsbridge. I skogen ser de to menn bli drept. Som voksne vil livene deres flettes sammen av kjærlighet, ambisjoner, grådighet og hevn. De kommer til å oppleve fremgang og sult, pest og krig.
En av guttene reiser over hele verden, men kommer hjem til slutt. Den andre blir en mektig, korrupt adelsmann. En av jentene trosser den sterke, middelalderske kirken. Den andre forfølger en umulig kjærlighet. Og alle lever de i skyggen av de uforklarlige mordene de bevitnet den skjebnesvangre dagen i barndommen.
Der frihet rår
Også i Der frihet rår finner du Folletts enestående fortellerkraft. Her åpner han dørene til det attende århundre. En storslått historie om dristighet og lidenskaper i en verden som gjærer av uro.
Gjemt i skyggen på en elvebredd i Skottland står Lizzie Hallim. Det er vinteren 1767. Hun betrakter en person som stiger opp av det iskalde vannet. Det er første gang hun ser en naken mann, men det hun kjenner er preget av frykt. Mannen er Mack McAsh, og fra det øyeblikk hun hjelper ham å flykte er deres skjebner ugjenkallelig sammenvevet.