Det har nesten ikke vært mulig å unngå å få med seg at Bjørnstad nå er lansert på HBO, boards og reklamekampanjer, anmeldelser og saker i nettavisene har sørget for det.
Kort fortalt er Bjørnstad hardtslående drama med sterke følelser fra den svenske bygda. Sentralt i fortellingen er bygdas hockeylag, hvor de unge guttene gjør så godt de kan med å innfri forventningene sambygningene har til de. Og det er mer å hente på å toppe hockeylaget: nemlig status.
Det er 30 minus i lufta og vinter når historien starter, men under overflaten koker det allerede i første episode. Og når en av hockeyspillerne begår en forbrytelse, får det store konsekvenser.
Spørsmålet er bare hvor lenge det lille samfunnet vil lukke øynene og heller fokusere på det de har lyst til; nemlig hockeylagets suksess.
NRK: «På sitt beste treffer Bjørnstad blink»
NRKs Filmpolitiets Sigurd Vik liker det han ser, han mener serieskaperne langt på vei lykkes i å bruke historien om hockey og konsekvensene av heltedyrking, til å skildre en småby-tragedie:
«[…]På sitt beste treffer Bjørnstad blink med stemninger, samfunnsproblemer og sår som kjennes både ekte og relevante», skriver han.
Ikke nok med det, Vik skriver videre at «det er fascinerende, provoserende og skremmende å se Grönlund male ut hvordan dette lokalsamfunnet reagerer i møte med egne motiver og behovet for en enkel løsning.»
«Nerven og spenningen er til stede helt til siste slutt»
Dette er oppsummeringen av Cathrine Soldal i Fedrelandsvennen som også har latt seg fascinere av både historien og miljøet den utspiller seg i:
«Fra første scene hvor noen blir jaget gjennom skogen i tung snø med gevær, settes tonen i serien, og du skjønner at det handler om mer enn bare ishockey. Og den nerven og spenningen er til stede helt til siste slutt. Hele bygda er dysfunksjonell med et ensidig syn på hva som er viktig og et skakkjørt moralsk kompass.»
Heldigvis går det moralske kompasset mer i riktig retning mot slutten av serien, noe anmelderen også setter pris på.
«Og det mest befriende med hele serien, er kanskje nettopp at trangsynte og egosentriske folk blir tvunget til å innse sine egne råtne holdninger – som en helt fortjent ishockeypuck midt i fleisen», avslutter Soldal.
Romantikk, dramatikk og humor fra bok til film
Det er ikke bare denne romanen av Fredrik Backman som er filmatisert, tidligere har også Britt-Marie var her og braksuksessen En mann ved navn Ove blitt til film.
I filmen om Britt-Marie som utkom i fjor var det Pernilla August som spilte hovedrollen i det Filmpolitiet da kalte et «sympatisk drama med humoristiske undertoner.» Historien dreier seg rundt den godt voksne Britt-Mari som går igjennom et stort vendepunkt i livet, og som mer eller mindre frivillig snart skal oppdage nye sider i seg selv.
I filmen om en Mann ved navn Ove, er det Rolf Lassgård som har hovedrollen. Filmen er å se på Netflix, så her er det bare å sette seg ned med pledd og noen servietter i bakhånd, for denne filmen lokker frem både latter og tårer.