Hilde Rød-Larsen: – Å holde kjeft er et valg

SkjønnlitteraturRomanerHilde Rød-Larsen: – Å holde kjeft er et valg

Makt og taushet preger samfunnet vårt, mener forfatter Hilde Rød-Larsen. Nå er hun klar med «I Pantalones hus», en roman om skam, patriarkat og kapitalisme.

Estimert lesetid 4min
Foto av Hilde Rød-Larsen og omslag til «I Pantalones hus» av
– Det som gjør meg rasende, er hvordan seksuell utnyttelse og overgrep har blitt muliggjort gjennom at så mange har lukket munnen. Det preger meg sterkt som menneske, sier forfatter Hilde Rød-Larsen. (Foto: Adrian Nielsen / NORLA)

Noen ganger er det stoffet som bestemmer hvilken bok forfatteren skal skrive. Etter stormen i kjølvannet av Diamantkvelder var Hilde Rød-Larsen klar for å skrive noe helt annet. Her er hun likevel, med første bok i en romanserie om hva skam og taushet gjør med en familie og samfunnet.

– Å bite i seg er å akseptere

– Tidligere har jeg vært stolt av å kunne bite i meg urett. Av å kunne reise meg opp og gå videre uten å klage. Det var sjokkerende å oppdage at det er en stille aksept av adferd. Den erkjennelsen er en viktig driver bak denne trilogien, sier forfatter Hilde Rød-Larsen.

Det er en slik sommermorgen hvor alt virker så lett. Lyset er skarpt, men ikke av det nådeløse slaget. Vinden er frisk, men ikke kald inntil beinet. Bakeriet hvor vi møtes lukter nybakte rundstykker. Hilde Rød-Larsen virker glad. Hun viser stolt fram et forhåndseksemplar av boka si.  

Midt i rommet

Jeg har forsøkt å finne et skjermet sted å prate, men bordene stod tett i tett. Til slutt ga jeg opp og satt meg midt i lokalet. På en måte er det passende. Hilde har på en offentlig måte vært midt i rommet og snakket om ting andre holder munn om ganske lenge.

«Du kan spørre meg om hva som helst», skrev hun på mail, og jeg tenkte bare: Er du sikker på det? Kanskje er det den tausheten Hilde Rød-Larsen skriver om i sin nye bok som får meg til å tvile.

BOK ÉN I TRILOGI

I Pantalones hus

Omslag til «I Pantalones hus» av Hilde Rød-LarsenEva, 59, er nylig blitt enke. Hun har en voksen sønn, Jonas, som hun kjenner en uvilje for. Cornelia, 31, har brutt med Thomas og bor sammen med datteren Karla i en leilighet med høyere leie enn hun har råd til. I denne sterke romanen går hemmeligheter og skam i arv fra generasjon til generasjon, og fortielser former liv. I Pantalones hus er første bok i Pantalone-trilogien.

«Medrivende om makt» Klassekampen

«Persondrevet drama som både fenger og underholder»Adresseavisen

«Tar fyr på side 202»Aftenposten

HILDE RØD-LARSEN (f. 1974) debuterte med romanen Sommertid (2019), og i 2022 utkom romanen Diamantkvelder som ble kritikerrost og utgitt i Danmark og Tyskland.

I Pantalones hus kan du bestille hjem her.

Tabu nummer to: Penger

I I Pantalones hus blir vi kjent med to kvinner. Det er den eldre forlagsredaktøren og enken Eva, som har vært gift med en ringrev i forleggeriet. Hun lever et privilegert liv i hovedstaden.

– Noe hun overhodet ikke reflekterer over selv, sier Rød-Larsen.

Så har du fraskilte Cornelia som jobber i en koffertbutikk og sliter med å forsørge seg selv og datteren sin. Knust etter bruddet med barnefaren og holdt nede av mangel på penger forsøker hun å få livet på plass igjen.

Hilde Rød-Larsen ville skrive om kapitalisme og hva den gjør med mennesker. Det er et annet tema vi gjerne ikke snakker så mye om, vi som er flasket opp på ei sosialdemokratisk tro om at vi alle er, mer eller mindre, like.

– Jeg blir forbanna over hvor lite bevissthet det er rundt hvor mye tid det tar å ikke ha penger. Hvor annerledes det er å leve da. Man må alltid alltid alltid tenke på penger, sier forfatteren.

Det som gjør meg rasende, er hvordan seksuell utnyttelse og overgrep har blitt muliggjort gjennom at så mange har lukket munnen.

Hilde Rød-Larsen

– Hvis vi sier ting høyt, kan vi få bukt med det

Gamle historier om overgrep og seksuell utnyttelse hjemsøker hovedpersonene i boka. Et underliggende spørsmål er hva taushet gjør med de som har visst om eller blitt utsatt for dette.

Eva er vant til at man ikke sier noe om slike ting, og selv på et ordmektig sted som i et forlagshus, har det kanskje heller ikke vært et språk for å snakke om det. Hun blir derfor forundret når gamle hendelser blir dratt frem i lyset.

– Det er veldig menneskelig å ikke si noe, men det vi ikke sier noe om, fortsetter, sier Hilde Rød-Larsen.

– Metoo er et eksempel på hvor stor skade taushet kan påføre, og hvordan man kan endre det. Hvis vi sier ting høyt, kan vi få bukt med det. Det som gjør meg rasende, er hvordan seksuell utnyttelse og overgrep har blitt muliggjort gjennom at så mange har lukket munnen. Det preger meg sterkt som menneske. Det gir seg utslag i alt, sier forfatteren.

Å ta kontrollen tilbake

Hennes forrige bok Diamantkvelder satt i gang en større skandale som førte til at Norges mest kjente psykiater mistet retten til å utøve sitt yrke.

– Hvordan har det vært å konsentrere seg om å skrive bok mens alt det skjedde?

– Det har vært… I mars 2023 fikk jeg et stipend på 200 000 kroner. Da fikk jeg råd til å skrive ny bok og det var fantastisk. Da var jeg så sliten, ukonsentrert og ute av meg. Hodet mitt stilner litt når jeg skriver. Jeg har det alltid bra når jeg skriver. Det var fantastisk å gå inn i den sfæren. Jeg hadde en følelse av kontrolltap, men å skrive er en måte for meg å ta kontroll på. Det er en enorm frihet. Den miksen er det beste jeg kan tenke meg, sier Rød-Larsen.

Boka I Pantalones hus kan du bestille hjem her.