Sommerferien er over, skolen er i gang, og dermed er bokhøsten her for alvor. Også i år kan forlagene love at det blir en overveldende rik litteratursesong. Vi har valgt ut 15 høydepunkter i bokhøsten 2021.
«Nådeløst ærlig og utleverende»
Abid Raja, Min skyld
Kritikerne har nærmest slåss om å finne de beste superlativene til å beskrive kulturminister Abid Raja selvbiografi Min skyld. Nettavisens anmelder Jan Ø. Helgsensen mente f.eks. at den var «nådeløst ærlig og utleverende», Sindre Hovdenakk i VG skrev at den var «vond og rystende, men også spennende og engasjerende», mens Morgenbladets Willy Pedersen ikke var snauere og hevdet at den er «noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge».
Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Han er kanskje alt det, men Min skyld er en helt fantastisk selvutleverende og viktig selvbiografi. Dette er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, et skarpt oppgjør med samfunnet – en historie om frigjøring og hans mangeårige og dramatiske kamp for kjærligheten. Det er en slags Tante Ulrikkes vei på ekte, ispedd en dose av Oliver Twist og Romeo og Julie.
I salg nå
Høstens bokbombe
Lars Saabye Christensen, Byens spor. Jesper og Trude
Det er høstens bokbombe at Lars Saabye Christensen har skrevet et nytt bind i mesterverket Byens spor som alle også han selv trodde var avsluttet.
Denne gang utspiller handlingen seg i 1982. Vi er på vei inn i en ny tid, en tid som forandrer byen og landet for alltid. Vi kan kanskje si det er slutt på etterkrigstiden? Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj og forfatteren er for lengst trådd ut av skyggene. Nå er det Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet.
Det er en emosjonell berg-og-dal-bane, det er morsomt, det er trist, det er nådeløst, det er vakkert, det billedhuggere med egoer som høyhus, det Gaustad sykehus, det er Jostein, det er Jesper, det er Trude, det er Stine og mange flere. Og så er det Comosjøen & Rivabåter.
I salg nå
Rowlings første barneroman siden Harry Potter
J.K. Rowling, Julegrisen
Julegrisen er årets største nyhet i bokverdenen. Det er endelig en ny barnebokroman fra JK Rowling, den første etter Harry Potter-serien. De sju Harry Potter-bøkene solgte over 500 millioner eksemplarer og er oversatt til over 80 språk, så verden er vidåpen for nok en barnebokroman fra JK Rowling.
Julegrisen er en hjertevarmende pageturner om en gutts kjærlighet til kosedyret han er så inderlig glad i, og hvor langt han er villig til å gå for å finne det igjen. Dette er en magisk fortelling som hele familien kan kose seg med, fra en av verdens største historiefortellere. Jeg kan love deg en fantastisk herlig leseopplevelse for små og store!
Verdenslansering 12. oktober
«Hysterisk morsom»
Synne Sun Løes, Sinnapsykologen
Sinnapsykologen kan bli en av bokhøstens fenomener. VGs anmelder mente det var «frydefullt å se noen klikke», mens Nettavisens kritiker mente at romanen var «hysterisk morsom». Sinnapsykologen er som om Nina Lykkes Full spredningmøter Else Kåss Furuseths Else går til psykolog
Sinnapsykologen handler om en rasende kvinne midt i livet. Hovedpersonen, Idunn Jæger, er virkelig det sønnen hennes kaller henne Sinnapyskologen. Hun er psykologspesialist på DPS (Distrikts psykiatrisk senter) og er sinna på alt som ikke er slik det burde være, og det er mye – fra Bent Høie og f.eks. hans nullvisjon for selvmord via «pakkeløsninger» i psykiatrien til menn som lukter vondt.
Vi møter Idunn Jæger en mandag morgen idet hun har snublet i trappen inn til arbeidsplassen. Der står en pasient står klar med en kurv med egg som hun skal kaste på DPS, og før Idunn får tenkt seg om, er hun med på å kaste egg på glassdøra. Mange egg.
Dette er en veldig morsom og skarp roman som handler om en kvinne midt i livet som skal redde andre, men kommer i akutt krise selv. Her møter vi profesjonelle hjelpere og pasienter i mer eller mindre terapeutiske situasjoner hvor avstanden mellom galskap og friskhet tidvis er syltynn.
I salg nå
Djevelsk god
Paula Hawkins, Langsom ild
Paula Hawkins mørke og urovekkende thriller Piken på toget bergtok millioner av lesere over hele verden. Med Langsom ild som verdens lanseres 31. august, har Hawkins klart det igjen. Langsom ild er ny en fandenivoldsk og besettende historie om bedrag, drap og hevn. Det er en perfekt psykologiske thriller som rett og slett djevelsk god.
Langsom ild handler om denne uforutsigbare, lunefulle, noen ganger livsfarlige, ilden som bor i oss. Hawkins, som er en rå iakttager og skildrer av det skakkjørte mennesket, skriver om sårene vi bærer med oss gjennom livet, og det grusomme vi kan finne på når vi blir presset, fristet … Her finnes klassiske ingredienser som bedrag, løgn og hevn, og bruddstykker av et mystisk manuskript binder det hele sammen på utsøkt vis. Det er en nerve her, en intensitet, som er sterk fra start og bare tiltar i styrke før den ulidelig spennende og uventede avslutningen.
I salg nå
En ny klassiker i Hvordan-serien
Anna Fiske, Hvordan er det å være voksen?
Etter enorm suksess med Hvordan lager man en baby, og Hvordan begynner man på skolen er Anna Fiske i høst tilbake med en tredje bok i Hvordan-serien.
Denne gangen svarer Fiske på noe alle barn lurer på, nemlig Hvordan er det å være voksen? Voksne lever et liv som barn fascineres av, og kanskje ikke helt forstår. Kan voksne spise sjokolade når de vil? Kan voksne være oppe hele natta? Hvorfor må voksne tjene penger, og hva slags jobber kan man egentlig ha når man blir voksen?
I salg nå
«Så velskrevet som bare Karin Fossum kan»
Karin Fossum, Drepende drage Angrende hund
Karin Fossum tok i fjor farvel med Konrad Sejer med den prisvinnende krimromanen Bakom synger døden. Nå returnerer hun med stil – og en helt ny krimhelt, politietterforsker Eddie Feber. Anmelderne er enige om at Fossum er tilbake på topp-nivå. Nettavisens Jan Ø. Helgesen ga f.eks. boka terningkast 5 beskrev den som «så velskrevet som bare Karin Fossum kan.»
Drepende drage Angrende hund er i et intenst familiedrama der Karin Fossum introduserer en ny og annerledes krimhelt, Eddie Feber. Som vanlig i Fossums romaner er ikke politimannen hovedpersonen i Fossums romaner, men han er en viktig del av avsløringen av et familiedrama som inneholder to voksne barn med sterk morsbinding, en dødsulykke med fire polske arbeidere og altså denne nye politihelten, Eddie Feber, som er rask i vendingen, og kan kanskje virke rotete intens, men han har strategier for å få den mørke sannheten ut i lyset.
I salg nå
En norsk Charles Dickens
Kim Leine, Etter åndemaneren
Hva skjer om man tar det beste og mest spennende fra Moby-Dick? Og kobler dette sammen med historier om å jakte etter sitt eget opphav à la Charles Dickens? Og legger til fortellingen om gull og mulig rikdom og åndemanere som ser fortiden og fremtiden? Og attpåtil legger handlingen til Grønland på 1800-tallet? Da får man havet, døden og kjærligheten i Kim Leines unike, uimotståelige tapning, en roman full av sjøsprut og København-gater som myldrer av liv, samtaler om litteratur, men også jakter på isbjørn og sel.
Kim Leine avslutter Grønlandstrilogien med et smell. Han fikk Nordisk råds litteraturpris for første bind, andre bind fikk han P2-lytterensromanpris for – hva skal de gi ham for tredje? Etter åndemaneren er en fantastisk avslutning og noe av det mest underholdene som skrives i Norden for tiden.
Lanseres 28. oktober
Krigsårene som formet folkekongen
Tore Rem, Olav V. Krigeren. 1940 – 1945
Olav V. Krigeren. 1940 – 1945 er bind 2 i trilogien om folkekongen Olav V. Dette bindet handler om kanskje den mest spennende tiden for kong Olav, og den tiden mange av leserne er opptatt av. Krigeren tar for seg årene 1940-1945. Etter å ha strevd med å finne seg til rette som kronprins, fant Olav endelig en rolle under krigen. Dette andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir et nærportrettet av en kronprins i krig og et viktig bidrag til den norske krigshistorien. I disse årene skal Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Uten å forstå krigen, og hans rolle i den, er det umulig å forstå Olav, hvem han var og hvem han ble.
Aldri har vi kommet tettere på kongefamilien og deres krigserfaring.
I salg nå
Tredje bind i Verdensmestrene-serien
Henrik Langeland, Paradis
Henrik H. Langeland hadde stor suksess med å gjenoppta Wonderboy-trilogien i fjor. Nå er han tilbake med et nytt bind i romansyklusen Verdensmestrene.
Ni år har gått siden lesernes forrige møte med ungdommene Lars, Hauk, Simone, Remi og Amar, som lever vidt forskjellige liv på hver sin kant av Oslo. Verdensmestrene-serien bringer vår nære fortid til live med treffende tidskoloritt og presise miljøskildringer – fra praktvillaene i Holmenkollåsen via raddiskulturen i Husebygrenda og arbeiderblokkene på Oppsal, til innvandrermiljøene i byens indre østkant. Og det er nettopp til sistnevnte vi skal i seriens tredje bind: Paradis.
Dette er en roman med tempo, trøkk og nerve av kaliberet som kjennetegner Henrik H. Langeland.
I salg nå
La barna slippe til på kjøkkenet
Trine Sandberg, Trines kokebok for nye kokker
Trine Sandberg er Norges kokebokdronning. Hun er veldig opptatt av at barn må få slippe til på kjøkkenet og lage mat de selv liker å spise, Med Trines kokebok for nye kokker vil hun inspirere familiens 10–16-åringer til å bruke mer tid ved kjøkkenbenken for å lage mat til seg selv og familien. Trine har her samlet mellom 50 og 60 av sine mest populære oppskrifter for barn og ungdom. Oppskriftene er bearbeidet slik at husets nye kokker kan lage maten alene. Her er det for eksempel oppskrifter på toast, wraps, salater og annet digg man har lyst på etter en lang skoledag før trening. Dette er noe helt nytt fra hele Norges Trine.
I salg nå
Familiesaga av USAs ledende romanforfatter
Jonathan Franzen, Korsveien
Denne høsten er det 20 år siden Jonathan Franzens gjennombruddsroman Korrigeringer kom ut. Han fulgte jo som kjent opp med Frihet og Renhet. Jonathan Franzen er anerkjent som den ledene amerikanske romanforfatteren i sin generasjon. Han blir ofte beskrevet som en som forteller familiehistorier. Men det er faktisk først nå, med Korsveien, han har skrevet en helt eksplisitt familieroman, der familiens mange komplikasjoner, virkelig står i sentrum.
Handlingen tar til tidlig på syttitallet og vi følger familien Hildebrandt, en famille som på mange måter står ved en korsvei. Faren er pastor, veldig betatt av en ung enke i menigheten og forsøker å frigjøre seg fra et gledesløst ekteskap. Om da ikke hans skarpe, men litt ustabile kone, gjør det slutt først. Deres eldste sønn er på universitetet, men vurdere å la seg verve til militæret. Den mellomste, dattera, er den sosiale dronninga på videregående skole, men vikler seg stadig mer inn i tidens motkultur. Og den yngste broren er lei av å selge pot på skolen for å finansiere eget forbruk, og har bestemt seg for å bli et bedre menneske. Hver av medlemmene av familien søker en type frihet som hver av de andre truer med å begrense.
Verdenslansering 5. oktober
En heisatur i patriarkatets historie
Marta Breen og Jenny Jordahl, Patriarkatet faller – Sexismens historie og kvinners motstandskamp
Marta Breen og illustratør Jenny Jordahls forrige bok Kvinner i Kamp er solgt til over 30 land, og Patriarkatet faller kan få like stort nedslagsfelt.
I denne boka tar de med seg leseren på en heisatur gjennom patriarkatets kulturhistorie. Men en god porsjon humor forteller de om hvordan menn fra Aristoteles til Woody Allen har beskrevet verden gjennom sitt mannlige blikk. De viser hvordan historiens kvinner har kjempet imot undertrykkelsen – og kårer tidenes verste sexist.
I salg nå
Klimaboka som gir håp
Bjørn Samset, 2070 – Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den
Endelig kommer det en viktig klimabok som gir håp og som er skrevet av en av Norges mest kjente klimaforskere. I 2070 må vi ha null i netto utslipp. Det betyr at vi har femti år på oss til å gjøre store endringer i hvordan vi lever og organiserer samfunnet vårt på. Men Samset viser at det er ingen grunn til å gi opp selv om det ser mørkt ut.
Samset viser hvordan vi er havnet i dagens situasjon, forklarer modellene og klimasystemene vi må forstå, og han viser hvordan vi kan unngå de verste konsekvensene av klimaendringene og bygge en bærekraftig verden underveis. Dette er virkelig god forskningsformidling. Og ja alle må med, men vi kan klare dette!
I salg nå
«Tiårets viktigste bok» i tegneserieformat
Harari, Sapiens 2 Sivilisasjonens søyler
Roy Jacobsen omtalte Yuval Hararis Sapiens som «tiårets viktigste bok». Nå kommer den andre delen av boken i tegneserieformat. Bind 1 av den tegnede utgaven av Sapiens ble både kritikernes og kjøpernes favoritt. I Norge gikk boka inn på bestselgerlistene og solgte 10 000 eksemplarer fra oktober til utgangen av desember. Denne andre delen tar for seg jordbruks-revolusjonen og dekker kapittel 5-8 fra originalboka.
Dette er fagformidling av høy klasse, i tegneserieformat, med humor og et sprudlende overskudd.
Lanseres 25. oktober