Det er ikke hver uke vi får nyheter fra Jonathan Franzen. Han er nærmest å regne som sin generasjons ledende forfatter. Allerede i 2002 utga han den banebrytende romanen Korrigeringer og med oppfølgerne Frihet (2010) og Renhet (2015) var det ikke lenger tvil om hans betydning for amerikansk samtidslitteratur.
Det er med andre ord en begivenhet når Korsveien har verdenslansering denne uka. Og reaksjonene har ikke latt vente på seg:
«Jonathan Franzen har skrevet en roman slik bare han kan: Oppblåst, ondskapsfull og mesterlig», skriver Andreas Viestad i Morgenbladet.
«Korsveien er glitrende tilgjengelig skrivekunst, så tilgjengelig at det kamuflerer både dybden og kvaliteten», skriver Andreas Wiese i den nye nettversjonen av Vinduet, og påpeker at «Dette er Franzens beste bok siden Korrigeringer».
«Hans grep med å fortelle om en person om gangen og skifte mellom dem med gode cliffhangere, gir en leser følelsen av å sitte på i en bil som i stor fart slynger seg ned bratte og smale veier langs en fjellside», skriver Wiese i anmeldelsen.
Varm, ekspansiv og morsom – en ren nytelse å lese
The Guardian
Bestill boka Korsveien av Jonathan Franzen hjem her.
En familie i fremveksten av det moderne USA
I Korsveien møter vi familien Hildebrandt. Året er 1971, og det er lille julaften. Alle i familien har sine egne valg de står ovenfor, noen av de mer kompliserte enn andre. Vi følger pastoren som er betatt av en ung enke i menigheten og forsøker å frigjøre seg fra et gledesløst ekteskap. Eller er det hans kone som kommer han i forkjøpet?
En mester i å kombinere levende karakterbeskrivelser med sosial dybde og innsikt
Redaktør Dagfinn Møller om Jonathan Franzen
Deres eldste sønn er på universitetet, men vurdere å la seg verve til militæret. Den mellomste, dattera, er den sosiale dronninga på videregående skole, men vikler seg stadig mer inn i tidens motkultur. Hver av medlemmene av familien søker en type frihet som hver av de andre truer med å begrense.
VG: «Sex, dop og Jesus Kristus!»
VGs anmelder Gabriel Michael Vosgraff Moro mener Franzens nye roman er «en renselse å lese». Anmelderen gir boka terningkast 5, og skriver:
«Moralske dilemmaer og kvaler gjennomsyrer romanen. Alle familiemedlemmene baler med sitt forhold til Gud, til hva det vil si å være god. For sekulære nordmenn, er det nærmest eksotisk å lese om en verden der kristendommen så til de grader gjennomsyrer samfunnet.»
Moro skriver at når han er svært begeistret, «skyldes det at Franzen borer så dypt i sine karakterers indre liv. Enkeltscener brenner seg fast i leserens indre. På sitt beste og i sum, har han skrevet en roman som føles som en renselse å lese».
Jonathan Franzen – en mester med sosial innsikt
Også i Franzens hjemland, USA, er kritikerne begeistret for boka. The New York Times skriver at Korsvien «er varmere enn noe han hittil har skrevet, bredere i sine menneskelige sympatier, med mer vekt på bilder og intellekt». Britiske The Guardian kaller boka «varm, ekspansiv og morsom – en ren nytelse å lese».
Dagfinn Møller er redaktør for den norske utgaven av romanen.
– Korsveien er en stor amerikansk murstein, satt til en tid i moralsk krise der Hildebrandt-familien navigerer de siste femti års kryssende politiske, intellektuelle og sosiale strømninger, forteller han.
– Jonathan Franzen er jo en mester i å kombinere levende karakterbeskrivelser med sosial dybde og innsikt og det har kanskje aldri vært tydeligere enn i denne nye boken. Dette er noe å glede seg til for gamle fans og nye lesere som er klar over at «Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte».
Det er Monica Carlsen som har oversatt Korsveien til norsk.
Bestill boka Korsveien av Jonathan Franzen hjem her.