Julegaver kan være en kilde til stor glede, men også til frustrasjon. «O jul med din glede» kan fort snu til «o jul med din vrede» når du befinner deg på et stappfullt kjøpesenter uten den fjerneste anelse om hva du skal kjøpe.
Heldigvis finnes det bøker. Å gi bøker i julegave er å gi en opplevelse, et pusterom, en samtalestarter eller inspirasjon til et prosjekt noen kan ha glede av i lang tid fremover. En velvalgt bok til riktig person kan være en fullverdig gave i seg selv, eller en omtenksom tilleggsgave.
Det finnes en bok for alle, også for de som ikke er storlesere. Men å orientere seg i den enorme bokjungelen kan være strevsomt. Hvor i all verden skal man starte? Derfor har vi plukket ut noen av dette årets mest populære bokutgivelser og laget en enkel julegavetips-oversikt. Her finner du garantert noe for enhver.
Så ta med deg lista, senk skuldrene og kos deg med julegaveinnspurten! Enda flere julegavetips – både til barn og voksne – finner du på cappelendamm.no.
Bøker er den beste gaven. Få oversikten her.
Det finnes bøker for alle. Her er snarveier til de ulike kategoriene:
- Årets «må ha»-romaner og dikt
- Krim og spenning
- Fortellinger fra virkeligheten: Biografier og dokumentarer
- Koke- og gjørebøker
Årets julegavetips til barn og ungdom finner du her.
Julegavetips 2024: Bøker til alle
Årets «må ha»-romaner og dikt
Ingeborg Arvola: Vestersand
- Etterlengtet oppfølger til kjempesuksessen Kniven i ilden (Brageprisvinner 2022), i serien «Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet».
- Endelig får vi vite hvordan det går videre med Brita Caisa og Mikko.
- Stikkord: Hvalfangst og amerikabåt, snøhav og sauna, livsfarlig sjalusi og stor, stor kjærlighet.
Frederik Svindland: Jævelunge
- Heftig, rått og rørende om norsk småbyoppvekst på 90-tallet – gjenger, rohypnol og rus, hip hop, vennskap, kjærlighet og overlevelse.
- Kritikerrost forfatter som til nå har gått under radaren.
- «Det her er Porsgrunn Porselen, mann, Norges dass!»
Lucinda Riley: Skjult skjønnhet
- Skjult Lucinda Riley-skatt opprinnelig utgitt under Lucinda Rileys tidligere navn, Lucinda Edmonds. Nyredigert av hennes sønn Harry Whittaker, som fikk ros for medforfatterjobben på bestselgeren og sisteboka i «De syv søstre»-serien, Atlas: Historien om Pa Salt (2023).
- Fascinerende og følelsesladd om familiebånd, hemmeligheter og skjebnens lunefulle veier.
- Flere tidsplan – også tilbake til andre verdenskrig.
Brynjulf Jung Tjønn: Norsk kjærleik
- Brageprisnominert diktsamling fra forfatteren bak Kvit, norsk mann.
- Sterke og hardtslående dikt om å være adoptert, identitet og selvfølelse.
- «…dikt som dirrer av stillfaren nerve», skriver VG. «…ein diktarleg kommentar til det løpande nyheitsbiletet», mener Bergens Tidende.
Hilde Rød-Larsen: I Pantalones hus
- Allerede rukket å bli kritikerrost: «Smart norsk feelgood […] Persondrevet drama som fenger og underholder.» (Adresseavisen), «Medrivende om makt» (Klassekampen), «tar fyr på siden 202» (Aftenposten).
- Første bok i trilogi, mye å glede seg til fremover.
- To Oslo-kvinner: Forlagsredaktør (og muligens litt selvhøytidelige) Eva på 59, som får vite noe sjokkerende om sin avdøde ektemann Sverre, og nyskilte Cornelia på 31, med jobb i en koffertbutikk, dårlig råd og datteren Karla. Deres veier krysses på selveste julaften.
Marie Kinge: Du lurer ikke meg
- En sterk debutroman som har fått fantastiske anmeldelser!
- Du lurer ikke meg handler om en far og en datter, om nærhet og avstand til opphavet, om å avslutte liv, og om hva man tar med seg videre og hva man legger igjen i barndommen.
- «Solid og egenartet blant de mange bøkene om skakkjørt familie og sorg», skriver NRK og gir terningkast 5.
Lars Saabye Christensen: Omagiu
- Ny roman fra vinneren av Brages hederspris 2024. Saabye møter Kafka – langt fra Skillebekk.
- Et urovekkende speil for vår tid, med sine autoritære tendenser og lengsel etter sterke ledere.
- Glassmestersønnen Ion Paukers reise gjennom livet sammenfaller med fremveksten av landets nye regime. Han er en tilpasningsdyktig landsbygutt og ender opp i «omagiu» i Folkets palass, det rommet der alle medaljene og ordenene til landets leder oppbevares.
Marilynne Robinson: Huset ved broen
- Marilynne Robinson er blitt kalt Amerikansk litteraturs Grand Old Lady, en sterk kandidat til Nobelprisen og er intet mindre enn Barack Obamas favorittforfatter.
- Huset ved boren (originalt utgitt i 1980) er hennes første roman og er blitt en moderne klassiker. En særegen oppvekstskildring om tenåringssøstrene Ruth og Lucille som vokser opp med sin tante.
- Mange har fått øynene opp for Robinson de siste årene gjennom hennes mesterverk Gilead-kvartetten – dette er en frittstående bok.
J.M. Coetzee: Polakken
- Nobelprisvinneren er tilbake og blir hyllet med flere terningkast 6!
- I Polakken utfordrer Coetzee vår forhåndsforståelse av hva kjærlighet er. Kan man drive frem kjærlighet? Er det i det hele tatt mulig å få forstå hverandre?
- En liten roman, som de som kjenner Coetzees forfatterskap vil sette stor pris på, samtidig som den kan være en god inngang for de som ennå ikke har fått opp øynene for ham.
Julegavetips: Krim og spenning
Anne Elvedal: Du kan kalle meg Jan
- «Genuint annerledes», mener Adresseavisen og triller 5!
- Psykologisk krim med nifse Stephen King-kvaliteter og overraskende vendinger.
- Forfatter Anne Elvedal er anerkjent manusforfatter innen film og TV og står bl.a. bak manus til flere Amanda-nominerte spillefilmer og kritikerroste tv-serier som Twin, Livstid og Wisting.
- Intens, gåtefull og elegant voksenbokdebut.
Terje Bjøranger: Den ingen ser
- Brennaktuell thriller om æresvold.
- Terningkast 6 i VG og 5 i Stavanger Aftenblad. « … en av de beste og mest relevante norske krimbøkene jeg har lest på svært lenge.», skriver VG.
- Forfatter Terje Bjøranger er politiadvokat i Kripos og blant landets fremste eksperter på æresvold. Han utgav tidligere i år den roste sakprosaboka Æresrelatert kriminalitet.
Karin Fossum: I begynnelsen var mørket
- Fjerde bok i den roste serien om etterforsker Eddie Feber.
- Elegant og intelligent krim. Massevis av gode anmeldelser av forrige bok i serien. «I verdensklasse», mente f.eks. Dagbladet.
- Ruben Kornell overhører en samtale mellom to menn. Han er brennende opptatt av true crime, og stemningen tyder på at mennene planlegger en forbrytelse. Nå øyner han muligheten for å bli et viktig vitne i en kriminalsak.
H.S. Palladino: Den som bærer skyld
- Ambisiøs og sterk psykologisk krim om hva det gjør med et menneske å bære skyld. Hvor går den skjøre linjen mellom hva som gjør oss til offer og hva som gjør oss til overgriper?
- Andre bok om profilerer Bjørk Isdahl.
- Stort krimtalent som allerede gjør suksess i utlandet. i Tyskland hadde førsteboka rekordstort opplag og andreboka ble kjøpt før den var skrevet.
Julegavetips: Fortellinger fra virkeligheten
Petter Ringen Johannessen og Arnfinn Moland: Nr. 24. Gunnar «Kjakan» Sønsteby
- Nr 24. Gunnar «Kjakan» Sønsteby er den gripende og actionfylte historien om Gunnar «Kjakan» Sønsteby, Norges høyest dekorerte person, som kjempet mot Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge under den andre verdenskrig.
- Spillefilmen «Nr. 24» er basert på boken som gir deg hele historien!
- Boka skildrer vennskapets betydning i krigens mørkeste dager og borer dypt i Gunnars personlige opplevelser av tap.
Abid Raja: Vår ære og vår frykt
- Vår ære og vår frykt starter der salgssuksessen Min skyld sluttet.
- Boken er en personlig reise i det muslimske Europa, som preges av dyp polarisering.
- Raja skriver nært, ærlig og engasjerende om utfordringene samfunnet og hans muslimske brødre og søstre står overfor.
- Ny fengslende bok fra forfatteren bak de internasjonale bestselgerne Sapiens og Homo Deus.
- Nexus handler om hvordan vi mennesker, gjennom vår higen etter nye oppdagelser og ny teknologi, har ført oss selv inn i en eksistensiell krise.
- Harari diskuterer hvordan vi kan komme oss ut av denne krisen, og finne tilbake til de grunnleggende egenskapene som gjør oss til mennesker.
- Fransk boksensasjon om å oppleve overgrep i barndommen og utfordringene med å formidle en slik erfaring til familien og omverdenen.
- Sinno forteller sin egen historie, samtidig som hun på mesterlig vis trekker inn verdenslitteraturen om overgrep, og problematiserer vår fascinasjon for overgriperen.
- «Den mektigste og mest innsiktsfulle boken jeg noen gang har lest om ødeleggelsen av en barndom» – nobelprisvinner Annie Ernaux. Terningkast 6 i Adresseavisa.
Gert Nygårdshaug: Med sommerfuglhåv i Amazonas
- Den virkelige historien bak romansuksesser som Mengele zoo, som ble kåret til tidenes beste norske roman!
- Med sommerfuglhåv i Amazonas er en dramatisk og spennende skildring av forfatterens reiser, en con amore-utgivelse fylt av undring og kjærlighet til naturen, og en hyllest til alle de som har kjempet – og fremdeles kjemper – for regnskogens mange uerstattelige skapninger.
- Boken er rikt illustrert med fotografier fra de ulike reisene og bilder av noen av de vakre sommerfuglene han samlet underveis.
Julegavetips: Koke- og gjørebøker
Jørgine Vasstrand Massa: Råsterk på et år
- Jørgine gir deg en økt, hver dag, hele året – perfekt for deg som trenger lett og gjennomførbar trening!
- Dette er ikke en «vanlig treningsbok» med forslag til økter du kan teste. Dette er et komplett treningsopplegg med «kom i form-garanti»!
- Alle øktene er enkle, krever null fancy-pancy utstyr og er 100 prosent gjennomførbare i en travel hverdag.
Trine Sandberg: Trines beste ukemenyer
- 80 oppskrifter på deilige hverdagsmiddager med 10 ukesmenyer for både vinteren og sommeren!
- Oppdelt med god variasjon av supper, vegetarmat, fiskeretter, pasta, kylling og masse annet godt – som alltid laget fra bunnen av.
- Perfekt for de som står i en evig «hva skal vi ha til middag»-krise og trenger litt variasjon i hverdagen.
Dette var et knippe av bøkene vi anbefaler til årets julegaver. Enda flere julegavetips – både til barn og voksne – finner du på cappelendamm.no.