Karina Aase skriver morsomt og smart om mislykket studentliv

RomanerRomanerKarina Aase skriver morsomt og smart om mislykket studentliv

I debutromanen Lidefjes skriver Karina Aase både klokt og vittig om ung kjærlighet, og om tingene som virkelig betyr noe.

Estimert lesetid 4min
Karina Karlsen Aase
– Romansjangeren er det nærmeste jeg kommer å få være en tankeleser, sier debutant Karina Aase. (Foto: Privat)

– På dødsleiet til en god venn begynte jeg å tenke på mine mange forelskelser i ungdommen. Vi pleide alltid å sitte lenge og snakke om alt, og vi var alltid betatt av noen. Da han ble syk, ble kontrasten mellom altoppslukende og forbigående forelskelse og varig vennskap veldig tydelig, forteller Karina Aase.

En jul alene i kollektivet

I hennes roman Lidefjes møter vi den unge studenten Kathrine, som tilbringer juletiden alene hjemme i kollektivet i Bergen. Internett er nede, og hun har plutselig uvant mye tid til å tenke på det eneste hun egentlig tenker på – den kjekke Lidefjes, mannen med bokhyller og karriere, som hun tror er den rette. Ettersom han tilbringer julen med familien sin på Østlandet, er Kathrine ofte ute med vennene sine i stedet. 

Aase forteller at karakteren Kathrine er skrevet som en hvermannsen, men i hennes bilde. Foruten en særdeles unik musikksmak er Kathrine litt kul, litt smart, litt pen, og litt morsom – med en håndfull gode venner.

– Kjærligheten er Kathrines eneste ambisjon i et liv som ellers står stille. Lidefjes holder henne varm med tekstmeldinger mens hun er ute på byen og fryser. Han er tilbake i Bergen til nyttårsaften, den perfekte dagen til å gå inn i en ny fase i forholdet, sier Aase.

Når man vil ha noe, er det bare det å få det som er målet, men det er viktig å ønske seg noe uavhengig av dette.

Fakta

Karina Aase

Navn og alder: Karina Aase, 34 år.

Opptar meg med ved siden av skriving: Porselen- og fajansesamlingen min og småbarnslivet.

Her skriver jeg: Før skrev jeg bare på kaféer og lesesaler, men det siste året har jeg sittet på min Stokke balansestol ved middagsbordet.

Leser nå: Daudmannsland av Terje Sander.

Hører på: Akhnaten av Philip Glass.

Største inspirasjonskilde: Samtaler med venner.

Tre nettsteder jeg alltid sjekker: Finn, BA og Finn igjen.

Forelsket i plagede, smarte menn

I boka finner vi flere selvbiografiske elementer. Blant annet bor Kathrine på samme rom som hun selv hadde da hun bodde i kollektiv. Karakteren Lidefjes er også inspirert av Karinas egen, selverklært elendige smak når det gjelder menn, da hun allerede som barn kastet lange blikk etter typisk plagede, smarte gutter. Samtidig er karakteren Lidefjes en ung mann med et komplisert følelsesliv som aldri har bedt om idolstatusen Kathrine gir ham.

– Dersom jeg har vært inspirert av virkelige hendelser, har jeg gått inn for å fiksjonalisere dem. All litteratur inneholder elementer av levd liv. Med utgangspunkt i våre upålitelige minner og subjektive oppfatninger konstruerer vi narrativet om oss selv. Dette gjør vi både overfor andre og overfor oss selv. Romansjangeren er det nærmeste jeg kommer å få være en tankeleser, sier Aase.

Det at hun har dysleksi, har i stor grad påvirket både skrivingen hennes og hennes syn på litteraturen. Det å lese var det ypperste og viktigste hun kunne lære seg som ung – det sto øverst på timeplanen hver eneste dag fram til det ble noe hun ikke klarte seg uten.

Musikksmak som hypertekst

Aase begynte å skrive på Lidefjes rett etter at hun var ferdig med foreldrepermisjon. Hun gikk på kafé hver dag for å skrive, og etter omtrent to måneder sendte hun førsteutkastet til sin nåværende redaktør. Etter dette fulgte en lengre prosess med mye hardt arbeid, som har resultert i en uhyre gjennomført og grundig roman. Selv karakteren Kathrines musikksmak er resultat av målrettet overveielse. 

– Jeg tenkte en del på hvilken musikk jeg ville belyse i en bildungroman med en kvinnelig protagonist. Jeg prøver å løfte fram kvalitetsmusikk som ikke bare er hvit og maskulin, og håper at leseren vil oppsøke noe av denne musikken selv. Det er ikke meningen at det skal være referanser som alle leserne tar med én gang, men at det heller skal fungere som hypertekst, med lenker til mer stoff.    

Om å ønske seg noe viktigere

Med Lidefjes ønsker Karina å underholde leseren, samtidig som hun ville skrive om en ubetydelig, men sentral livshendelse. 

– Mine egne forelsker var aldri uviktige, men heller viktige på en annen måte enn jeg forsto mens de sto på. Når man vil ha noe, er det bare det å få det som er målet, men det er viktig å ønske seg noe uavhengig av dette.