Ketil Bjørnstad er en av våre fremste artister og forfattere. Denne uka kommer den sjette og siste boken i det selvbiografiske romanverket Verden som var min. Med Siste tiåret avslutter han det som må sies å være tiårets mest ambisiøse romanprosjekt, på nesten 5000 sider til sammen, og nærmere 175 000 solgte eksemplarer.
Tour de force
Første bind, Verden som var min. Sekstitallet, kom ut i 2015, og ble blant annet nominert til bokhandlerprisen. Hvert år siden har det kommet nye bind: Syttitallet (2016), Åttitallet (2017), Nittitallet (2018) og Tyvetallet (2019).
Bøkene har fått svært god kritikk, og det ser ut til at Siste tiåret kan vente seg det samme; boka kan allerede skilte med terningkast 5 i Dagbladet og VG. Guri Hjeltnes i VG skriver bl.a.:
«Bjørnstad fullførte, med stort trykk på tangentene, i særegen bjørnstadsk stil. Det har vært en svir å svinge med i de beste passasjene – og en sjarm å delta i denne tour de force.»
Sorg og en urolig verden
I siste bind opplever forfatteren å miste begge sine foreldre. Samtidig ser Ketil Bjørnstad en verden som er i ferd med å destabiliseres. Som i alle bindene beskriver han de store begivenhetene i Norge og i verden, samtidig som han er opptatt av sine egne nære ting. Her handler det blant annet om terrorangrepet 22. juli 2011, og Norges medvirkning til bombingen av Libya er et sjokk.
I dette tiåret er også Ketil Bjørnstad blitt engsteligere for sine nærmeste. Hvilken verden er det datteren F. skal måtte leve i? Terror, russerfrykt, Kinafrykt, rasisme, Brexit, klimakriser og valget av Trump tvinger ham til å drøfte sitt eget politiske ståsted. Siste tiåret er en erkjennelsesroman der alle lag av et menneskeliv dissekeres, i forfatterens kamp for å forstå hva som skjer i verden og i ham selv, på veien mot alderdommen.
En unik forfatter
Ketil Bjørnstad, som er både pianist, komponist og forfatter, fikk sin litterære debut i 1972, med diktsamlingen Alene ut, og siden har han skrevet romaner, skuespill og debattbøker samt dokumentarromaner om Oda Krohg, Edvard Grieg, Edvard Munch, Ole Bull, Hans Jæger og Bendik Riis.
I 2008 fikk Bjørnstad den ærerike franske «Prix des Lecteurs» for romanen Til musikken (2004), og han ble to år senere nominert til «The Independent Foreign Fiction Prize».
Verden som var min er et enestående romanprosjekt, og det vil bli stående som et sentralt verk i vår samtidslitteratur.