Hele Grønlands-trilogien er rett og slett storslått underholdning av høyeste klasse, skal vi tro anmelderne. Nordisk råds litteraturpris-vinner Kim Leine har med Etter åndemaneren satt siste punktum i sitt verk om skandinavisk kolonihistorie, og leserne kan glede seg.
Det siste tiårets viktigste nordiske romanverk?
VG er først ute med å anmelde boka her i Norge, og lovordene hagler fra kritiker Gabriel Michael Vosgraff Moro.
Under overskriften «Vilt og vakkert!» skriver han bl.a. at Kim Leine «serverer leseren et gedigent stykke klassisk romankunst […] for en fest det er å lese det avsluttende bindet!». Han mener trilogien levendegjør fortiden slik bare historiske romaner kan, og påpeker videre at: «Det er vilt, vakkert, underholdende og lærerikt. Kim Leines «Etter åndemaneren» er en verdig avslutning på det som godt kan være det siste tiårets viktigste nordiske romanverk.»
NRKs Marta Norheim har tidligere utvist stor begeistring for de to første bøkene i trilogien. I sin anmeldelse av Etter åndemaneren sl¨år hun ganske enkelt fast at den er en storslått avslutning på Kim Leines grønlandstrilogi, og at det virker som om forfatteren nyter å ta oss med til steder og situasjoner man ikke hadde fantasi til å drømme om:
«Det stinkar og klør, det er vellystig og dekadent. 200 år kolonihistorie er gjort levande gjennom kraftfulle nærstudiar av eit svært fargerikt persongalleri. […] kombinasjonen av forteljeglede, kunnskap og intrikate flettverk gjer grønlandstrilogien til eit eineståande verk i nordisk litteratur.»
Bok365 triller en femmer på terningen og synes Etter åndemaneren er et «imponerende punktum». Det «damper av så rå sanseinntrykk at de nesten stiger dramatisk opp av sidene som faretruende isfjell i stadig bevegelse.»
I Danmark gir Politiken fem av seks hjerter, og mener boka er en «enestående litterær prestasjon» som «har alt og litt til.» Kristeligt Dagblad skriver at «Kim Leine avslutter sin episke Grønlands-trilogi med stort episk drive» og anmelderen finner Etter åndemaneren spennende og gripende.
Kjøp Etter åndemaneren som e-bok
Burlesk og livsbejaende
I Etter åndemaneren spennes det største lerretet opp. Avslutningen på Grønlands-trilogien er en burlesk og livsbejaende roman som tar for seg skandinavisk kolonihistorie på originalt vis.
For hva skjer om man tar det beste og mest spennende fra Moby-Dick og kombinerer det med dickenske historier om å jakte etter sitt eget opphav? Og legger handlingen til Grønland på 1800-tallet, med tilhørende elementer av jakten på gull og åndemanere? Jo, da får man havet, døden og kjærligheten i Kim Leines unike, uimotståelige tapning.
I Etter åndemaneren er vi kommet til 1880-årene. Datteren til Hanseeraq, som vi møtte i bok to Rød mann/Sort mann, er hjemme i bygda Sydprøven. Vi følger hennes familiehistorie. En historie som er viktig, ikke minst fordi den omfatter åndemaneren Aappaluttoq. Samtidig er en vitenskapelig ekspedisjon til det den gang ukjente Øst-Grønland den historiske kjernen i romanen. Løytnant Gustav Holm leder ekspedisjonen sammen med kirkens mann Johannes Hansen, som er ansvarlig for det grønlandske mannskapet.
Romanens tredje spor er nevøen til Hanseeraq, Jens, som reiser til København for å finne sin far. Faren viser seg å være død, men Jens blir værende i ti år før han kommer seg hjem. Han blir venner med flere av tidens kjente forfattere, virvles inn i nattelivet på godt og vondt, og ender med å bli anklaget for mord. I en rammefortelling føres historien helt opp til 1953, da Grønland ble innlemmet i Danmark som et amt.
Prisvinnende trilogi
Kim Leine er blant våre fremste forfattere. Han er opprinnelig fra Telemark, men bor i Danmark, der han skriver sine romaner både på dansk og norsk.
Med Grønlands-trilogiens første bind, Profetene i Evighetsfjorden (2012), vant han Nordisk råds litteraturpris. Oppfølgeren Rød mann/Sort mann (2018) ble kronet med P2-lytternes romanpris. Nå ser det altså ut til at også sisteboka Etter åndemaneren vekker begeistring.