Kim Leine har ikke engang sett den selv ennå.
Men på bordet foran oss ligger Karolines kamp, andre bind i spenningstrilogien hans om den danske politikeren Karoline Blicher og hennes kamp for å nå maktens tinder.
På omslaget ser vi denne gangen ikke Kreml og Christiansborg smeltet sammen i Karolines hode – som i første bind, Karolines kjærlighet – men snarere Christiansborg og Det hvite hus, helt i tråd med handlingen selvsagt.
For sannsynligvis er Karoline fortsatt fanget i kjærligheten til det russiske og en viss russisk president ved navn Vladimir Putin. Men for å komme helt til toppen av den politiske rangstigen, må hun til USA for å studere hvordan man kan perfeksjonere løgnens politikk i den vestlige verden.
Dette intervjuet av Kim Leine er skrevet av Rasmus Navntoft Pedersen for danske Gyldendal, og oversatt til norsk.
Bestill Karolines kamp hjem i postkassa her.
Kjøp Karolines kamp som e-bok her.
Den lille populisten lar seg forføre av den store
«Jeg ser inn i din sjels dybder og jeg vet at løgnen tiltrekker deg slik flammen tiltrekker møllen. Det er derfor du reiser til USA», sier Karolines gamle far, eks-politiker og grunnlegger av partiet Demokratisk Alliance, til henne i begynnelsen av romanen. Dette er når hun kommer for å si farvel før sommerutflukten til USA og den valgkampen i 2016 som sjokkerte hele verden ved å bringe Donald Trump til makten.
Kort tid i forveien har han tatt populismen på kornet med et sitat fra kronjuvelen i dansk filosofi, Søren Kierkegaard:
«Finn mennesket der hvor det er, og begynn der».
Snakk dem etter munnen. Finn en felles grunn. Skap konsensus. Da vil de bli vennligstilt overfor deg. Og ta det så derfra.
– Det er jo det Karoline allerede gjør. Det gjorde hun også i første bind, og det har brakt henne langt som politiker – men ikke hele veien, sier Kim Leine, og fortsetter:
– Når hun så kommer til Trumpland, blir hun i virkeligheten et offer for sin egen metode. Det er hun selv som blir lurt, og som populist går hun selv i populismens felle og lar seg forføre av Bannon. Det farlige med populisme er at hvis du prøver å forstå den, risikerer du å bli sugd inn i den og aldri komme ut igjen. Dette er det som kalles radikalisering. Og Karoline blir radikalisert.
Om forfatteren
Kim Leine
Kim Leine er en dansk-norsk forfatter. Han vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden. Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk. Han har utgitt en rekke kritikerroste bøker både for barn og voksne.
Hva ønsker du å fortelle med denne boka?
– Jeg vil fortelle om fascinasjonen av makt, av den sterke mannen og det høyreradikale statsoverhodet, som det blir flere og flere av. I det første bindet, Karolines kjærlighet, blir denne fascinasjonen personifisert av Putin og blir til kjærlighet. Og kjærligheten gjør jo blind, så Karoline, som i virkeligheten er en real og ærlig person, blir fullstendig forført og villedet av sin kjærlighet, akkurat som mange andre risikerer å bli, sier Kim Leine.
– I bind 2, Karolines kamp, har imidlertid denne kjærligheten falt noe i bakgrunnen til fordel for en klokkeklar ambisjon: Karoline må lære seg å mestre løgnen, så hun kan bli statsminister.»
Mye kan skrives om – men ikke Donald Trump
Virkeligheten er veldig tydelig til stede i både «Karolines kjærlighet» og «Karolines kamp». Hva vil du oppnå med det grepet der grensen mellom fiksjon og virkelighet er såpass hårfin?
– Jeg ønsker å gi leseren følelsen av aktualitet, fordi problemene jeg beskriver i romanen er veldig aktuelle og viktige. Dette er mer enn bare tre underholdningsromaner (det tredje bindet skal etter planen utgis i 2024, red.), og jeg håper at leserne vil oppleve en spennende og engasjerende fortelling om dagens globale politiske situasjon. De må gjerne føle seg både underholdt og foruroliget på samme tid. Og de må stå overfor dilemmaet om de liker Karoline eller ikke, sier Kim Leine.
– Nærheten til virkeligheten skaper frustrasjon hos leseren. Hva er sant og hva er ikke? Men å kjenne at fantasien er i arbeid er ikke det verste du kan oppleve som leser. Og sannheten er både subjektiv og objektiv. Det kan endres med propaganda og løgner. Vår virkelighetsoppfatning kan endres hvis den blir hamret løs på i tilstrekkelig grad. Det er en ny erkjennelse for Karoline, som hun tar med seg hjem til Danmark.
– Når det er sagt, har jeg hatt mange tanker om hva som bør tas med fra virkeligheten og inn i Karolines kamp. På et tidspunkt vurderte jeg å skrive om Donald Trump og gjøre ham sympatisk. Det viste seg å være helt umulig, sier Kim Leine med et smil.
En urovekkende ny verdensorden
Er «Karolines kamp» en advarsel til oss alle?
– På en måte, ja. Det er min ambisjon å skildre veien til en ny verdensorden, uansett hva den ender opp med å bli. Nå, mens jeg skriver trilogien, har vi fått krigen tett på igjen. Jeg skulle egentlig ha vært på research-reise til Russland rett rundt den tiden da krigen brøt ut. Det ble av gode grunner ikke noe av. Heldigvis har jeg tilgang til andre kilder der borte, sier Kim Leine.
– Men jeg har lenge snakket om at vi lever i en ny mellomkrigstid. Folk har ofte blitt sinte over dette, men dessverre har det vist seg å stemme.
Bestill Karolines kamp hjem i postkassa her.
Kjøp Karolines kamp som e-bok her.