Timingen for den russiske regimekritikeren Kira Jarmysj’ debutroman Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 kunne dessverre neppe vært bedre. Mens krigen fortsatt herjer Ukraina, blir tusenvis av russiske antikrigsdemonstranter arrestert og sendt i såkalte spetsprijomniki, «spesialmottak», der handlingen i Jarmysj’ bok utspiller seg.
Samtidig – nærmere bestemt tirsdag 22. mars – ble Aleksej Navalnyj, dømt til ni år i fangeleir. Navalnyj har i flere år vært den viktigste opposisjonspolitikeren i Russland, og Russland-eksperter er tydelige på at dommen for «storstilt svindel» er lite annet enn et forsøk fra Putins regime på å kneble opposisjonen.
Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt er blant dem som fordømmer dommen, ifølge VG.
Det er altså med et dystert bakteppe, men også en sjelden aktualitet, at Kira Jarmysj, som i en årrekke fungert som Navalnyj’ pressetalsperson, romandebuterer på norsk.
Romanen hennes får skryt av anmelderne både i Norge og i utlandet: «Ei utgjeving som har fått ein uhyggeleg aktualitet», understreker NRKs Marta Norheim.
Denne uka gjester Kira Jarmysj Norge med arrangementer på Litteraturhuset både i Fredrikstad og i Oslo.
- 31. mars – Fortellinger fra Putins fengsel. Kira Jarmysj på Litteraturhuset i Fredrikstad
- 1. april – Bak lås og slå i Moskva: Kira Jarmysj og og Jette F. Christensen på Litteraturhuset i Oslo
Kjøp Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 av Kira Jarmysj her.
Gjenspeiler Russland i landets fulle motsetning
Jarmysj’ bok, Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3, er en delvis selvbiografisk fortelling fra innsiden av en fengselscelle i et såkalt spesialmottak (spetsprijomnik). Vår hovedperson, 29 år gamle Anna, sitter fengslet for en ulovlig demonstrasjon, og blir satt på celle sammen med fem andre, vidt forskjellige kvinner.
Seks liv kolliderer, eksplosivt og noen ganger komisk, i en roman som gjenspeiler dagens Russland i landets fulle motsetning. Her er fattigdom og rikdom, protestvilje og Putin-troskap, flytende identiteter og kjønnskonservatisme. Mens én drømmer om bokhvete, savner den andre Karibia.
«Vi trenger å vite mer om vårt mest fjerne naboland. Jarmysj’ debut er et godt sted å begynne», mener Aftenpostens Erle Marie Sørheim om boka.
– Kvalitetslitteratur, ikke debattinnlegg
«Gitt forfatterens bakgrunn, ville det vært forutsigbart som litterært prosjekt hvis demonstranter og opposisjonelle diskuterte regimets ondskap boka igjennom. Heldigvis går Jarmysj i stor sirkel rundt det banale. Dette er kvalitetslitteratur og ikke et debattinnlegg», skriver Vårt Lands anmelder, Ivar Dahle, om boka.
«I likhet med tusener av unge russere, har Jarmysj selv sittet på cella etter å ha deltatt i en demonstrasjon. Hun beskriver det stengte rom med overbevisende ubehag», fortsetter han.
Maria Horvei i Vinduet skriver at «Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er ei eklatant påminning om kor effektivt eit verkemiddel skjønnlitteratur er, med tanke på å gje lesaren innblikk i korleis verda ser ut frå andre ståstader enn eins eigen».
Også utenlandske anmeldere har trykket Jarmysj’ debutbok til sitt bryst.
«En drivende fortelling, et overdådig panorama av mennesker og typer, en rørende oppveksthistorie og … en storslagen og inntrykksfull metafor over det som foregår i dagens Russland», skriver det russiske nyhetsnettstedet Meduza.
«Kira Jarmysj forteller om raseriet til en ung, kvinnelig generasjon i Putins Russland – og mister likevel aldri sansen for humor», mener tyske Arte.
Ikke minst er Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 er en varm og underholdende oppvekstroman. Boka er skrevet med følsomhet og vidd, og med kraften og raseriet til den nye generasjonen av russere som tross alle tilbakeslag er de som eier fremtiden.
- 31. mars – Fortellinger fra Putins fengsel. Kira Jarmysj på Litteraturhuset i Fredrikstad
- 1. april – Bak lås og slå i Moskva: Kira Jarmysj og og Jette F. Christensen på Litteraturhuset i Oslo
Kjøp Utrolige hendelser i kvinnecelle nr. 3 av Kira Jarmysj her.