Du har kanskje fått med deg tv-serie-suksessen «Ida tar ansvar»? Forfatteren bak boka med samme navn, Kjersti Halvorsen, er denne våren aktuell med sin nye roman Det er jeg som kan hjelpe deg.
Boka har fått en perlerad av høye terningkast. Aftenposten kalte den en «smart og guffen hevn-thriller» og VG skrev «Wow, som Kjersti Halvorsen kan dikte og skrive». Sammen med debutboka Ida tar ansvar er den dessuten nå på vei ut til danske lesere.
Nylig gjestet Kjersti Halvorsen Boktips LIVE. Der snakket hun om skamfulle hevntanker, hvor vanskelig det kan være å gjøre det man egentlig vet er det riktige og om jakten på en spennende fortelling.
Nå kan du se hele intervjuet fra Boktips LIVE i videoen øverst i saken.
Debutboka som ble tv-serie
Ida tar ansvar ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris og handler om den engstelige psykologistudenten Ida. Hun er bekymret for at det skal skje en skoleskyting på Blindern. Så møter hun en ung mann, Aksel, som passer profilen til en «ensom ulv». Hun bestemmer seg for å gjøre det hun kan for å avverge en farlig situasjon, på sin måte.
– Hun lar det vel kanskje gå litt langt, og mye på bekostning av seg selv og sin egen trygghet, sier forfatteren.
– Aksel er en del av en subkultur på nett, incels. Ida tilskriver mye av det hun ser som Aksels problem til at han ikke lykkes med å få seg kjæreste. Eller å finne noen å ligge med.
Halvorsen har vært med i prosessen bak den suksessrike ViaPlay-serien, og synes Elli Müller Osborne var et perfekt valg som Ida.
– Hun gjør en helt fantastisk rolle. Hun tolker Ida på en sjarmerende og spennende måte, med det keitete, sårbare, litt rare og engstelige, sier Kjersti Halvorsen.
«Erlend Loe møter Emily Brontë, med en touch av krim»
Hennes nye Det er jeg som kan hjelpe deg er litt mørkere og dystrere i tonen enn debutboka. En psykologisk roman med thrillerelementer. Eller, som redaksjonssjefen i forlaget skal ha solgt den inn: «Erlend Loe møter Emily Brontë og Jane Austen, med en touch av krim.» Halvorsen synes denne karakteristikken treffer spikeren på hodet.
Psykologen Edvin og pasienten André i boka har en brutal forhistorie, hvor André mobbet Edvin som barn. Maktforholdet når de nå møtes er på mange måter snudd på hodet. Samtidig klarer ikke Edvin helt å kjenne dette på kroppen. Han blir dratt tilbake i «Edvin 12 år».
– Edvin har denne sterke frykten for, og også sinnet, mot André, som han nok har lagt litt lokk på. Samtidig har han en hevnlyst i seg, som selvfølgelig er veldig skamfullt for en som er der som psykolog, og som har «the upper hand». Han kjenner nok på mye skam over det å være en som vil gjøre noe så nedrig som å hevne seg, reflekterer Kjersti Halvorsen.
Et dårlig løst etisk dilemma
Kjersti Halvorsen er også selv psykolog. Etiske dilemmaer er noe de trente på som studenter, forteller hun.
– På mange måter tror jeg at fortellingen om Edvin er som et langt etisk dilemma hvor psykologen løser det på en ganske dårlig måte, etter hvert. Og jeg synes jo det er veldig mye morsommere å skrive om enn hvis Edvin var en som alltid gjorde det riktige, og som alltid tenkte klart, søkte råd og hørte på rådene han fikk.
Så hvorfor klarer ikke Edvin å gjøre det han vet at er riktig?
– Jeg tror jeg ønsker å si noe om – når er det mulig å oppnå tilgivelse? Hva skal til? Det å være ærlig og tørre å være det sårbare mennesket man er i møte med andre, tror jeg er vesentlig.