Vi skrur klokka 100 år tilbake i tid. Året er 1922. En kvinne tar toget fra Hamar til Kristiania (Xiania) for å få hjelp med en uønsket graviditet. I hånda har hun en lapp med en adresse til madam Zavarella i Elvegata 2, Vaterland.
– Ideen fikk jeg under pandemien da det eneste jeg ville, var å reise i tid – siden det var umulig å reise i sted, sier Lotta Elstad.
Xiania 1 er Lotta Elstads fjerde roman og hennes sjette utgivelse.
Bestill Xiania 1 hjem i postkassa her.
Dypdykk i Oslo for 100 år siden
Xiania 1 er altså ikke en sci-fi, slik noen tror når de ser tittelen, men en historisk roman som tar oss med til et skittenglamorøst Oslo på 1920-tallet. Boka er den aller første i en planlagt triologi.
«Min del av historien begynner som de fleste: med et støt og en tidlig sædavgang.»
Slik starter historien om 19 år gamle Klara.
Adresselappen hun får i hånda tar henne til Vaterland: et grumsete og folksomt område fullt av inntrykk for den unge jenta fra Hamar. Herfra dras vi inn i et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i 20-tallets Oslo – eller Xiania, som det ble kalt.
– I korte trekk handler Xiania 1 om å gå på fylla i forbudstida, om å ta abort da dette var ulovlig, om dotømmere som streiker og 19 år gamle Klara som surrer seg oppi et hemmelig nettverk i Kristiania (Xiania) – det vil si: Oslo for hundre år siden, oppsumerer Elstad.
Vandrer i gater som ikke lenger fins
Lotta Elstad brukte et par år å skrive romanen, med åtte-ni måneders intenst arbeid. I boka skriver hun med stor detaljrikdom om 1920-tallets Kristiania.
– Jeg noterte ned alt jeg snublet over av detaljer fra historiebøker, arkitekturbøker, gamle avisartikler, romaner utgitt fra det tidsrommet, ting jeg hørte, ispedd en god dose fantasi. Jeg har også vært i arkiver, studert kart og konsulert en profesjonell by-historiker underveis.
Vaterland, dagens Grønland, var på 1920-tallet et sentrum for smugling, prostitusjon og kriminalitet. Elstad tar oss med til Elvegata, Rødfyllgata, Pølsesunden og Det tredobbelte helvete. En sydende del av hovedstaden som ikke fins lenger.
Noen steder ble navnet kun forkortet til X.
Lotta Elstad om tittelen Xiania.
– Mange spør hvordan tittelen uttales. Jeg sier bare Kristiania – jamfør det engelske X-mas/Christmas, sier forfatteren.
Hun forteller at Xiania var en av flere stavemåter man brukte om Kristiania.
– Enda vanligere var visstnok Xania. Noen steder ble navnet kun forkortet til X. Jeg har alltid likt denne bokstaven. Den er mystisk, pirrende og virker noe kriminell – ikke minst er den et fremmedelement for språket vårt i dag, hvilket er ironisk med tanke på at den kan kobles til landets historiske hovedstad, sier Elstad.
Kristiania skiftet først navn til Oslo 1. januar 1925. Før den tid var «Oslo» navnet på den bydelen som nå kalles Gamlebyen.
Om forfatteren
Lotta Elstad
Lotta Elstad debuterte som romanforfatter med Ettromsleiligheten (2012) og har siden gitt ut romanene Et eget rom (2014) og Jeg nekter å tenke (2017). Sistnevnte mottok Osloprisen i kategorien Årets litteratur og ble nomintert til Ungdommens kritikerpris. Hun har også utgitt to sakprosabøker, og hennes forfatterskap er oversatt til dansk, tysk, fransk, polsk, rumensk, nederlandsk og svensk. Den kommende Xiania-trioligien er nå solgt til Danmark for rekordsum.
Et klassedelt Kristiania
Etter en abort som nesten koster Klara livet, får hun en usedvanlig jobb hos den eksentriske Freddi på Bygdøy. Klara beveger seg mellom to verdener: overdådig fest og fyll i Freddis villa og myldrende Vaterland der søpla og pengene flyter.
– Kristiania var, akkurat som Oslo i dag, en klassedelt by. Noen hadde tjent seg søkkrike som krigsprofitører, andre tapt sine investeringer i bankkriser. Arbeidsløsheten var stor, forteller Elstad.
I boka har den russiske revolusjonen nettopp funnet sted, fascismen lusker rundt, kriminaliteten øker i takt med spritforbudet. Samtidig begynner den moderne, frigjorte kvinnen å bli et ideal.
– Ved å la Klara bevege seg mellom disse verdenene ønsket jeg nok å få fram de tidvis ganske så ekstreme politiske spenningene som rørte seg på denne tida. Men også hennes egen ambivalens: Hvilken side vil hun stå på? Hvem vil denne unge, prøvende, nittenåringen egentlig være? sier Elstad.
Lotta Elstads Xiania 1
Dette sier anmelderne
«Freskt og frekt dypdykk! […] Det er en liten kulturhistorisk tour, i hurtigtogsfart. […] Lotta Elstad skriver så knasende godt at man noen ganger leser avsnitt om igjen for å ta inn den litt bråkjekke stilen.»
Guri Hjeltnes, VG
«… en saktebrennende dannelsesroman som skriker etter å bli filmatisert»
Marius Asp, Vinduet
«… et sårt tiltrengt tilskudd til den norske samtidslitteraturen […] den typen bok jeg håper flere norske forfattere vil forsøke å skrive».
Ingeborg Misje Bergem, Vårt Land
«Lotta Elstad skrur sjarmen på maks i si energiske forteljing om fiff og fattigfolk for hundre år sidan […] aller mest er det ei historie med godt driv, fortald med spenst i språket.»
Gerd Elin Sandve, NRK
«… ho «tar ein (internasjonal) Elena Ferrante» […] den har dette tempoet og dette humøret ved seg, tidvis poetisk».»
Margunn Vikingstad, Morgenbladet
«Språklig er «Xiania» en frisk hybrid […] Ikke ulikt den franske forfatteren Charles Baudelaire (1821–1867) kan Elstad også se skjønnheten i slumstrøket».
Ingunn Økland, Aftenposten
Elstad: – Minner om dagens kjønnsdebatt
Handlingen foregår ti år etter at kvinner i Norge fikk stemmerett. Reklamer annonserer for leppestifter med «flavour». Aviser har artikler om sosietetspiker i California bak rattet. Noen begynner å gå med bukser. Skjørtene blir kortere – det samme blir frisyren.
– Det fører til debatter som kan minne om dagens: Flyter kjønnsgrensene nå over i hverandre? Hva blir neste?! Så vidt begynner man også å prate om såkalte reproduktive rettigheter, sier Elstad.
I boka har nabolandet Sovjetunionen nettopp gjort abort lovlig, gratis og tilgjengelig (noe Stalin reverserte på 30-tallet). I Norge kunne man på 1920-tallet bli straffet for å avbryte et svangerskap, i tillegg til at det fortsatt var ulovlig å opplyse om prevensjon.
– Disse to begrensningene hadde så klart masse å si for den parten som risikerer å bli gravid; en kvinne kunne ikke ligge med en mann på samme vilkår som ham – eller som en kvinne kan i Norge i dag. Samtidig var nok kjønnsdriften den samme, vil jeg tro?
Bestill Xiania 1 hjem i postkassa her.
Kjøp Xiania 1 som e-bok her.
Danmark satser stort på Elstad
Nå er det også klart at Xiania blir en hel trilogi og allerede er solgt til Danmark for rekordsum. Det danske storforlaget Lindhardt og Ringhof har betalt et rekordstort forskudd for utgivelse av alle tre bøkene i Danmark.
– Mange utenlandske forlag leser for øyeblikket manuset med stor begeistring, sier rettighetssjef i Cappelen Damm Agency, Ingvild Haugland.
Hun tror at dette kan bli Elstads internasjonale gjennombrudd. Den danske suksessforfatteren Thomas Korsgaard skal oversette Elstads trilogi til dansk, og det danske forlaget Lindhardt og Ringhof omtaler Xiania 1 som «historisk fiktion, som samtidig føles spraglende nyt.»
Få med deg Lotta Elstad på Boktips LIVE, den 20. september 2023. Se høsten program her.