Mange ble oppmerksomme på Vigdis Hjorths forfatterskap da den kritikerroste romanen Arv og miljø utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur høsten 2016.
Boken ble tildelt Bokhandlerprisen, nominert til Nordisk råds litteraturpris og toppet bestselgerlistene i en lang periode, med et samlet opplag på 150 000 eksemplarer. Romanen ble også dramatisert og satt opp på Den Nationale Scene i Bergen. Nå gjør Arv og miljø stor suksess ute i verden og er solgt for utgivelse i 22 land.
Mor-datter-problematikk
Vigdis Hjorths forfatterskap er betydelig, det består av nærmere 40 bøker. Om sine tidligere bøker har hun selv uttalt at utgangspunktet for historiene ofte er temmelig allmenne problemstillinger. I den nye romanen som utgis til høsten graver hun dypere i den tidløse mor-datter-problematikken.
– De fleste lurer, når de kommer i en viss alder, på hvorfor livet har blitt som det har blitt, og om det var uunngåelig, om det kunne gått annerledes, hva man selv kunne gjort annerledes, hvilke reelle valgmuligheter som forela, hvilke man overså – og særlig blir slike spørsmål vesentlig for den som befinner seg i en ekstrem situasjon, har Vigdis Hjorth uttalt om hovedpersonen Hulda i sin tidligere roman Tredje person entall.
Dette gjelder i høyeste grad også for Johanna som er hovedperson i den kommende romanen Er mor død.
En kunstner vender hjem
På spørsmål om hva den nye boken handler om, svarer Hjorth:
– Vi møter Johanna, som er kunstner. Hun har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og deres sønn. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Et galleri har invitert henne til å lage en retrospektiv utstilling, med et nytt oppdragsverk som midtpunkt. Hva gjenstår av livet Johanna etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hva forventer hun å finne når hun kommer tilbake? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I boken følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.
Det er bare å glede seg til august!