Lite slår en god roman, særlig nå som høstmørket begynner å legge seg. Da er det godt vi har mange høydepunkter i vente. Her er en guide til 10 romaner å glede seg til i høst.
Klikk deg fort frem til boka du vil lese om her:
- Ingeborg Arvola: Kniven i ilden
- Roy Jacobsen: De uverdige
- Marilynne Robinson: Gilead og Hjem
- Vigdis Hjorth: Femten år
- Erlend Loe: Giæver og Iunker
- Lars Saabye Christensen: Pikkoloens bagasje
- Gert Nygårdshaug: Quintessence
- Bonnie Garmus: Leksjoner i god kjemi
- Eivind Hofstad Evjemo: Den nye årstiden
- Dolly Parton og James Patterson: Run, Rose, Run
Høstens høydepunkter: 10 nye romaner høsten 2022
Et etterlengtet gjennombrudd
Ingeborg Arvola: Kniven i ilden
Ingeborg Arvolas Kniven i ilden har allerede tatt bokhøsten med storm. Arvola har allerede mange utgivelser på CV-en, men nå ser det endelig ut til at hun får sitt store gjennombrudd. Den historiske romanen, den første i en serie som tar utgangspunkt i kvenenes historie på 1800-tallet, har seilt inn på toppen av bestselgerlistene etter strålende kritikker.
Det begynte i VG der Guri Hjeltnes trillet en sekser på terningen og konkluderte: «Dette er et storslagent epos fra Ingeborg Arvola. Kniven i ilden skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front.»
Dagbladets anmelder, Maya Troberg Djuva var nesten like begeistret: «Saftig sex og tøylesesløst begjær… kan leses i et begjærlig jafs.».
Også Klassekampens anmelder Janneken Øverland hyller Kniven i ilden: «Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman! En sanselig, virkelighetsnær og svært poetisk bok.» Selv har jeg forsøkt å selge inn denne fantastiske romanen som om Herbjørg Wassmo møter Lucinda Riley med en liten dose av Veiviseren.
Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt familiesamhold og fri erotikk, kirkemakt og styresmakt. Handlingen i Kniven i ilden begynner i 1859, og handlingen er inspirert av Ingeborg Arvolas egen tipp-tipp-oldemor Brita Cajsa.
Brita Caisa Seipajærvi spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to sønnene sine. Brita Caisa har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.
Arvola skriver så en kan lukte blodet etter reinslakten, kjenne smaken av multene, føle kulda fra snøen og varmen fra bålet.
Roy Jacobsen med storslått roman fra krigen
Roy Jacobsen: De uverdige
Roy Jacobsen er ikke bare en av Nordens største forfattere. I sommer mente Canadas største avis at han er rett og slett er den beste forfatteren du (kanskje) ikke har hørt om. Gleden (og overraskelsen!) var derfor stor da Jacobsen annonserte en hittil ukjent roman i bokhøsten: De uverdige.
I De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjele som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden.
Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.
Den største amerikanske forfatteren du burde ha hørt om
Marilynne Robinson: Hjem og Gilead
Marilynne Robinson er amerikansk litteraturs «Grand Old Lady», en høyst respektert forfatter i hjemlandet, som likevel har gått mange hus forbi her i Norge.
Nå kommer Pulitzerprisvinnerens mesterverk Gilead-suiten ut på norsk. Den består av fire romaner, og de to første, Hjem og Gilead, finner du i bokhandlene nå.
Romanene kretser først og fremst rundt livet til to aldrende pastorer i lokale frikirker, samt deres mer eller mindre skakkjørte forfedre og etterkommere. Den ytre og iblant dramatiske historien er ikke fraværende, men den er heller ikke et poeng i seg selv.
I Gilead som overalt ellers utfolder livet seg, men det forfatteren bruker sine formidable litterære evner til å utforske, erhvorfor og hvordan.
Hva er kreftene som driver mennesker til å velge rett eller galt? Hva kan forklare vår lojalitet mot medmennesker, vår evne til tilgivelse, til nestekjærlighet og til innsikt i egne feil og mangler? Hvor tungt veier våre synder og forbrytelser?I hvor mange generasjoner? Og hvor trygt hviler vi egentlig i Guds hånd?
Bøkene kan leses i tilfeldig rekkefølge.
Vigdis i toppklasse
Vigdis Hjorth: Femten år. Den revolusjonære våren
I Femten år. Den revolusjonære verden skriver Vigdis Hjorth lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant.
«Hjorth på sitt beste», mener Aftenpostens anmelder og Morgenbladet stemmer i: Dette er Vigdis Hjorths «mest velskrevne roman», skriver Carina Elisabeth Beddari.
Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet – måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn.
Roen brytes den sommeren Paula oppdager to bunker med brev som moren og mormoren har skrevet til hverandre. Familielivet som beskrives i morens brev er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Forstillelsen blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.
«En mann ved navn Ove» møter «Tollak til Ingeborg»
Erlend Loe: Giæver og Iunker
Erlend Loe er tilbake i storform med en sin særegne humor og skarpe observasjoner – dette er ham på hans aller beste. Denne Loeske romanen kan kanskje beskrives som om En mann ved navn Ove møter Tollak til Ingeborg.
Er dalen stor nok til både Giæver og Iunker? Nei, tvert imot, spør du Giæver-ene. Gamle-Giæver synger på siste verset og bestemmer seg for å fortelle familiehistorien til sønnen for å bevare den for framtiden. Skikker og sedvaner, kunnskap og livsvisdom han er redd skal gå i glemmeboken dersom det ikke skrives ned, så han går i gang med å diktere:
«Du! Hei! Se på meg når jeg snakker! Noterer du? Er du klar? Har du slått på opptakeren? Jeg vil at du tar opp det jeg sier og noterer samtidig. Da får du med deg alt. For det som ikke fortelles forsvinner. Det som fortelles forsvinner også, men det tar lenger tid. Betraktelig lenger tid. Okay? Greit? Du er du klar? Godt.
Jeg forteller ikke dette bare sånn ut i løse lufta. Jeg gjør det for din skyld. Og for alle Giævere til alle tider, levende, døde og ufødte. Du noterer jo ikke! Du må notere! Pennen mot papiret! Sånn ja! Da starter jeg. Jeg heter Giæver.»
Tre romaner i én fra Lars Saabye Christensen
Lars Saabye Christensen: Pikkoloens bagasje
Lars Saabye Christensen kommer med et overflødighetshorn av en bok i høst. Pikkoloens bagasje er en gave til alle som en gang har latt seg begeistre av Saabyes verden. Her får du tre fortellinger i én bok.
I Pikkoloens bagasje: Tre fortellinger dykker Lars Saabye Christensen ned i tre forskjellige univers, som samtidig henger sammen gjennom forfatterens umiskjennelige stil og tematikk. Her møter vi kjente og kjære temaer og figurer fra det saabyeske repertoar. Det er fortellinger som er preget av en forfatter med stor selvtillit og trygghet i sitt stoff, som tør å gå utenfor romanen så vel novellens som rammer – uten at han gir slipp på fortellingens glede og kraft.
Pikkoloen, Polaroid og Brukt kan alle tre leses hver for seg, men utgjør samtidig et hele. Her er Oslos gater og figurer i utkanten av de store hendelsene kanskje i tydeligere relieff enn noen gang.
Nygårdshaug slik fansen elsker ham
Gert Nygårdshaug: Quintessence
Gert Nygårdshaug har et helt unikt forfatterskap, og har en stor fan-skare som vil elske høstens bok Quintessence.
Olion Soleng arbeider ved statsministerens kontor. En dag forulykker statsministeren samtidig som et viktig dokument forsvinner. Rundt Soleng begynner uforklarlige hendelser å oppstå, og han bestemmer seg for å flytte til et nedlagt hus i en fjellgrend for å starte et nytt liv der. Men på ferden mot en ny fremtid dukker en mystisk ung kvinne opp, og historien om det forsvunne dokumentet kommer for en dag. Noe som viser seg å ikke være særlig beroligende.
En av verdens mestselgende bøker i år
Bonnie Garmus: Leksjoner i god kjemi
Leksjoner i god kjemi er blitt en bestselger i alle land den kommer ut i, og har også fått strålende kritikker.
The Guardian skrev for eksempel: «Innimellom skjer det: Det utgis en debutroman i et kaos av hyping og TV-avtaler, og før du har lest første kapittel, må du juble innvendig fordi det for en gangs skyld er helt berettiget.»
Du har aldri lest noe som likner på denne romanen. Gled deg til å møte den fantastiske Elizabeth Zott – lynende intelligent, sosialt klønete, kompromissløs og med sterk rettferdighetssans. Elizabeth er forsker og brennende opptatt av kjemi, men kollegaene hennes (som alle er menn) mener at hennes rette plass er på kjøkkenet, og dit bør hun i grunnen pelle seg fortest mulig. Spesielt siden hun er noe så uhørt som en ugift alenemor!
Dette er opptakten til en fascinerende fortelling om kjønnsroller, barneoppdragelse, TV-show, utdanning og trakassering … og veldig mye mer.
Boka har en sterk tidskoloritt (California på 1960-tallet) og er full av små episoder som både er humoristiske og dønn alvorlige, og som til sammen minner oss på at mange sterke kvinner – og menn – før oss har kjempet for å få oss dit vi er i dag.
Den store romanen om bonden
Eivind Hofstad Evjemo: Den nye årstiden
Den nye årstiden er den store romanen om Norge, kjærligheten og livet som bonde i møtet med en ny tid. Den nye årstiden er både realistisk og apokalyptisk, det er en roman om arbeid og en hyllest til kjærlighet som ingen ser.
Hans Junior er bonde på en liten gård som han driver med sin far. Melkebilen kommer. Gresset vokser og fôret høstes. Vintrer går over i vår. Men da faren dør, blir Junior brått stående alene om ansvaret. En mann alene i huset og dyr å ta vare på i fjøset.
En dag kjører Sylvi opp på tunet. Hun er inspektør fra Mattilsynet. Noen har sendt et anonymt varsel, og Sylvi er kommet for å gjennomføre inspeksjon i fjøset.
Hun får kaffe med i koppen når hun skal kjøre videre og Hans Junior inviterer henne til å komme tilbake.
Årstidene er i endring. Kyrene tråkker plutselig opp nye stier, sitkagraner sprer seg i den tørre jorda og dyr fødes og dyr dør.
Roman fra Amerikas største artist
Dolly Parton og James Patterson: Run, Rose, Run
Dolly Parton trenger ingen introduksjon. Sammen med en av USAs mest populære forfattere kommer en stor underholdningsroman om en ung singer/songwriter som er villig til å gjøre hva som helst for å slå gjennom – og overleve.
Allerede nå kan du høre albumet som er laget i forbindelse med boka.
I Klassekampen skrev Bjørn Ivar Fyksen om Dolly Parton, musikken og boken i vår, og konkluderte: «Det er umulig å lese en linje av denne røverhistorien uten å tenke på Dolly Parton selv. Dolly er grunnen til å lese den… Dolly Partons debutroman er fylt av dramatikk, følelser og ambisjoner.»
AnnieLee er en ung, ukjent og talentfull låtskriver som synger om sin vanskelige fortid. Hun er også på rømmen. Hennes største drøm er å slå gjennom som artist i Nashville, men det er nettopp i denne byen at fortiden truer med å innhente og ødelegge henne. Akkurat idet hun er i ferd med å gi opp, tar en av landets største countrystjerner henne under sin vinger.
Sakte, men sikkert begynner AnnieLee på sin vei mot toppen, men hele tiden truer en rasende og hevngjerrig mann i bakgrunnen.
Hør albumet basert på boka her: