Roy Jacobsen (f. 1954) har mottatt det meste av litterære priser her i landet.
For sin store gjennombruddsroman, Seierherrene (1991), ble han nominert til Nordisk råds litteraturpris, mens med De usynlige ble han som første nordmann nominert til Man Booker-prisen – den mest betydelige litterære prisen etter Nobelprisen.
Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (som vant Tarjei Vesaas’ debutantpris), til å bli en original, sterk og analytisk forfatter, med særlig interesse for underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær.
Roy Jacobsen har utgitt over 25 bøker og er oversatt til over 40 språk.
Seks Roy Jacobsen-bøker du må få med deg
Det finnes mye å ta av når man skal velge ut Roy Jacobsens beste bøker. I anledning hans 70-årsdag 2. juledag falt valget på disse seks:
Seierherrene
Roy Jacobsen fikk sitt store gjennombrudd med Seierherrene, en litterær roman som ble folkelesning med mange hundre tusen solgte eksemplarer. Det er et rikt epos om vår egen tid, og det ufattelige sprang Norge som samfunn gjorde i løpet av et halvt århundre. Det handler om «working class heroes», uten glorifisering.
Romanen følger en kvinne og hennes familie fra Helgelandskysten sommeren 1927 til Oslo våren 1990. Med Rogern fra Årvoll som forteller i andre del, fikk vi en generasjonsroman som allerede er blitt en klassiker. Romanen fikk Bokhandelprisen i 1991, og den ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.
Frost
Med Frost tar Roy Jacobsen oss med til en av de mest dramatiske periodene i norsk historie. Dette er en stor episk roman som gir et unikt bilde av Norge i en stormaktsperiode, og viser oss små og store mennesker i en ekstremt hard verden. For romanen ble Jacobsen tildelt Riksmålsprisen og nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2003.
Frost er den eventyrlige fortellingen om islendingen Gest, født i 993. Bare tretten år gammel hevner han drapet på faren og er nær ved å utløse borgerkrig i landet. Han tar livet av en av Islands mektigste høvdinger og blir dømt fredløs.
Med villmannen Teitr som følgesvenn flykter Gest fra Island og over til Norge, der han går til fots fra Trondheim, gjennom Hålogaland og deretter sørover. Han fryser, han manipulerer, han blir drapsmann igjen, og skjebnen driver ham videre til England.
Denne pocketutgaven er flott designet og en perfekt gave – både for Roy Jacobsen-kjennere og helt nye lesere.
Vidunderbarn
Kritikerne jublet i kor over Vidunderbarn. Den fikk en drøss seksere og Guri Hjeltnes i VG kan sies å ha oppsummert meningene med: «For en vidunderlig bok!».
Handlingen i Vidunderbarn begynner den dagen en mystisk liten halvsøster ankommer mutters alene med Grorudbussen, «med en atomladning i en lyseblå koffert». Vi er i Berlinmurens og president Kennedys og Jurij Gagarins år. Finn bor alene med moren sin i en blokkleilighet på Årvoll i Oslo.
Livet er elektrisk, vakkert og hardhendt sosialdemokratisk. Finn er lojal, opptatt av at regler skal følges. Men hos moren, som i hans øyne alltid har vært selve grunnfjellet, sporer han nå plutselige tegn på svakhet og gåtefull vingling.
Med denne sterke barndomsskildringen viser Roy Jacobsen at det å være barn både er fantastisk fint og livsfarlig.
De usynlige
Med De usynlige ble Roy Jacobsen den første nordmannen som er nominert til Man Booker-prisen – den mest betydelige litterære prisen etter Nobelprisen. Også denne romanen ble en enorm bestselger. Den har solgt langt over 100 000 eksemplarer her til lands og er solgt til en rekke land.
Det skal vanskelig la seg gjøre å ikke bli grepet av historien om Ingrid og familien hennes på Barrøy. Det er en nydelig naturnær, men samtidig brutal fortelling om hvordan livet på kysten artet seg. I De usynlige skriver Roy Jacobsen om kystproletariatet, fra et miljø han selv har kjent hele livet. Det er en familiehistorie og et stykke norgeshistorie fra 1913 til 1928.
Ingrid Barrøy vokser opp på liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Havet er hennes eventyr. Fisken, stormen, fattigdommen. Hun eier årstidene, fuglene og horisonten. Ingrid må lære det ingen lenger kan. En dag må hun lære enda mer.
Når du etter å ha lest denne er hekta, kan du gyve løs på de to neste romanene i serien som beskriver fortsettelsen av livet til Ingrid: Hvitt hav, Rigels øyne og Bare en mor.
På randen av Vigeland
Roy Jacobsens bejublede lille, men store, fortelling om sin barndoms mange besøk i Vigelandsparken og morens mystiske tannlegetimer ble først utgitt i antologien Det felles eide – Forfattere om offentlig kunst i Oslo.
Begeistringen for den gjorde imidlertid at den ble utgitt som egen bok, denne gang også med fotografier, og ble en bestselger.
Denne personlige teksten er et must for alle Roy Jacobsen-lesere.
«Teksten utvider ikke bare kunnskapen om Vigelands kunst, men nærmer seg noe jeg forstår som drivkrefter i Roy Jacobsens forfatterskap, med dets umåtelig sterke, sammensatte kvinnefigurer.» Tom Egil Hverven, Klassekampen.
«Jeg hadde ikke trodd at en av årets fineste leseropplevelser skulle dukke opp i en antologi om Oslo kommunes kunstsamling» Sarah Sørheim, Aftenposten
De uverdige
De uverdige er en annerledes og svært kritikerrost fortelling fra krigen og ble nominert til Bokhandlerprisen året den utkom.
Roy Jacobsen skriver her brutalt, klokt og underholdende om en gjeng småkriminelle ungdommer fra Oslos østkant under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjæle som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden.
Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke.
«Et fantastisk bilde av et miljø og en tid som ikke alle kjenner i dag.» Nettavisen, terningkast 6