Sammen med kona Anneliese Pitz har Roy Jacobsen skrevet Mannen som elsket Sibir. Boka er basert på det fascinerende livet til virkelighetens Fritz Dörries (1852-1953), sin tids blanding av Lars Monsen og Carl von Linné. Den skildrer en overveldende kjærlighet til naturen, og gir samtidig et enestående innblikk i hvor mye vårt forhold til verden og naturen har endret seg. I tillegg er den utstyrt med slående vakre illustrasjoner av Dörries selv.
– Et enormt sug i fortellingen
VG gir boka terningkast 5, og anmelder Guri Hjeltnes skriver bl.a. «Du og du for en historie. […] Snakk om å overraske. […] Mannen som elsket Sibir er en roman fra en fordums verden og med et enormt sug i fortellingen. […] Friluftsmennesker og eventyrere vil trolig bli like forelsket og forhekset av Øst-Sibir som Dörries.»
Anmelderen roser romanen videre: «Skildringene av møtet med mennesker, kultur og natur er jomfruelig. […] At historien har fascinert den kunnskapssugende Roy Jacobsen er lett å forstå – og takket være hans språkkyndige kone Anneliese Pitz kunne de to gå sammen om å skrive en roman i en varm prosa, nær insektsliv og dyreliv på taiga og tundra.»
Sjelden perle i bokhøsten
Dagbladets anmelder Cathrine Krøger triller også femmer på terningen. Hun slår fast både at boka «gjør Lars Monsen til en pusling» og at den er «en sjelden perle i bokhøsten».
Krøger mener videre at «det som slår en mest, er de enorme kontrastene og den mentale spennvidden til denne sjeldne mannen. Fra hans dype kjærlighet og detaljrike skildring av de skjøre sommerfuglene, til fortellingen om da han fanget en vill amurtiger på over tre hundre kilo.»
Avslutningsvis skriver hun: «Legg til at denne bemerkelsesverdige beretningen er illustrert av Dörries vakre tegninger, av urfolk, dyr, landskap og altså sine elskede sommerfugler. Den fortjener all oppmerksomhet den kan få.»
Allerede som fireåring ble jeg forhekset inn i de østsibirske ødemarker, ved synet av en sommerfugl med det magiske navnet Parnassius nomion, som min far viste meg en tegning av. […] Men den vakre skapningen eksisterte ikke i noen samling, bare på denne tegningen, og i Sibir.
Fra åpningen av romanen «Mannen som elsket Sibir»
Styrker det spektakulære innholdet
Også Dagsavisens anmelder Turid Larsen kommer med lovord, og skriver at «Dette dramatiske stoffet er formidlet i Roy Jacobsens fine, lavmælte prosa. Det gir romanen karakter og styrker det spektakulære innholdet. […] Med denne romanen har Roy Jacobsen ikke bare løftet fram en nesten ukjent europeisk oppdager og eventyrer, men også presentert oss for et helt nytt land, et Sibir vi aldri hadde hørt om.»
En blanding av Lars Monsen og Carl von Linné
Sommerfuglsamleren, forskeren, jegeren og oppdageren Fritz Dörries levde et liv få i dag kan fatte. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøkte han altså klodens mest ugjestmilde regioner. Han fanget tigre, hjort og ørner, og samlet eksotiske sommerfugler og planter til museer og institutter rundt om i Europa. Bare av sommerfugler samlet han over 60.000, hvorav 275 var nye arter.
Basert på Dörries’ egne erindringer
Mannen som elsket Sibir har internasjonalt anerkjente Roy Jacobsen og Anneliese Pitz basert på Dörries’ eget erindringsverk. I romanen følger vi Dörries fra han er 25 år og begynner å foreta en rekke eventyrlige reiser.
Dette er i 1877, før utforskingen av Arktis og Antarktis, og før verdenskartet er ferdig tegnet. Dörries drar til Japan og krysser hele landet til fots mens det er krig. Deretter følger vi ham på hans reiser med slede tvers igjennom det sibirske isødet.
På en av ekspedisjonene i sine 22 år i Sibir tilbakelegger han hele Sibir alene i en slede – hele tusen mil i løpet av tre måneder. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet og en overveldende kjærlighet til naturen. Beskrivelsene av hva han ser og opplever er langt flere enn beskrivelsene av motstanden han møter underveis.
Nytt lys på vårt eget forhold til naturen
Roy Jacobsen og Anneliese Pitz fikk Friz Dörries’ erindringsverk av Randi Krogsveen, Dörries’ oldebarn. Teksten ble transkribert og oversatt av Pitz, som er lingvist.
Mannen som elsket Sibir lener seg på erindrings- og reisegenren, men er løftet videre til romanformen. Den gir et enestående innblikk i hvor mye vårt forhold til verden og naturen har endret seg på bare litt over hundre år.