Roy Jacobsens fortelling om Ingrid Barrøy, som begynte med De usynlige og fortsatte med Hvitt hav, Rigels øyne og Bare en mor, er en av de største kritiker- og salgssuksessene i norsk bokverden de siste årene. Bare her til lands er bøkene trykket i over en halv million eksemplarer.
Romanserien er beskrevet som et stykke norgeshistorie skildret nedenfra, men fortellingene er universelle og treffer bredt også ute på det internasjonale markedet.
Rettigheten til Roy Jacobsens bøker er solgt til over 40 språkområder, og Jacobsen ble som første nordmann kortlistet til den gjeve Man Booker International Prize for De usynlige. Han ble med samme bok også nominert til Dublin Literary Award.
– Et fantastisk norsk nasjonalt epos
Nå er altså sisteboka Bare en mor lansert i Sverige, og rosen har ikke latt vente på seg.
«Roy Jacobsen er i ferd med å skape et fantastisk norsk nasjonalt epos», jubler anmelder Tommy Sundin i den svenske avisen Västerbottens-Kuriren.
Videre skriver han: «At hver av karakterene i Roy Jacobsens bøker reiser seg fra sidene og blir ens venner, både når man leser og i lang tid etterpå, kan kun forklares med forfatterens virtuose talent for nyansert menneskeskildring, i tillegg til den elegante stilen. […] Ingrid er nå rundt femti år. La henne bli hundre, så får vi hele 1900-tallet portrettert!»
– Får lyst til å bli blant dem lenge
I Dagens Nyheter er Bare en mor anmeldt under overskriften «Roy Jacobsens mettede og episke stil skinner». Anmelder Jesper Högström berømmer Jacobsen språk og hans evne til å gjøre historien og de store samfunnsmessige begivenhetene så konkrete og nyanserte.
Også SVTs anmelder, Ingrid Elam, er svært begeistret. Hun erklærer at Roy Jacobsens Barrøy-serie er meget sterk. Bøkene er skrevet med et vidunderlig, poetisk og enkelt språk som makter å levendegjøre menneskene og øya de bor på slik at jeg får lyst å bli blant dem lenge, konstaterer Elam.
Se innslaget om Roy Jacobsen på SVT her
Oversette sider i vår nære fortid
Bare en mor er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.
I første bind av Barrøy-serien skrev Roy Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy. De bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spente opp et større lerret. Da var det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret ramme for handlingen.
I Bare en mor er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.
En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, til Ingrid og hennes kjødelige datter, Kaja. Kort tid etter forsvinner guttens far på mystisk vis, og Ingrid tar igjen ansvaret. Men hva er det med Mathias, den lille gutten som fra nå av blir en sentral del av Barrøy-samfunnet?