Saabye-stipendet 2022 til Sunniva M. Roligheten

SkjønnlitteraturRomanerSaabye-stipendet 2022 til Sunniva M. Roligheten

– Skikkelig gøy, men også litt surrealistisk, sier Sunniva M. Roligheten. Debuten hennes «Når alt er av papir» høstet ros fra mange hold da den utkom i fjor.

Estimert lesetid 4min
Foto av Sunniva M. Roligheten og Lars Saabye Christensen
Sunniva M. Roligheten og Lars Saabye Christensen utenfor Cappelen Damm etter utdelingen. (Foto: Lina Hindrum)

«Det er lenge siden jeg har likt så godt å være i en roman» sier Lars Saabye Christensen i sin hyllest til årets mottaker av Saabye-stipendet, Sunniva M. Roligheten.

Saabye-stipendet er på kr. 25.000,- og går til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Det er Lars Saabye Christensen selv som hvert år avgjør hvem som skal motta stipendet.

– Skal henges på kjøleskapet

– Da jeg fikk beskjeden, ble jeg selvfølgelig skikkelig skikkelig glad. Favorittboka til faren min er Beatles, så Lars Saabye Christensen forgudes mye i hjemmet! Å få hans anerkjennelse er utrolig gøy, sier Sunniva M. Roligheten.

Saabye Christensen karakteriserer Når alt er av papir som «et storartet litterært univers», en roman som ikke ligner på noe du har lest før, og som de som kanskje har erklært romanen for død likevel straks kan kjenne seg igjen i.

– Favorittboka til faren min er Beatles, så Lars Saabye Christensen forgudes mye i hjemmet! Å få hans anerkjennelse er utrolig gøy, sier Sunniva M. Roligheten etter å ha mottatt Saabye-stipendet. (Foto: Lina Hindrum)



Hvordan er det å motta en slik karakteristikk som nyetablert forfatter?

– Shit, det utdraget der skal skrives ut og henges på kjøleskapet!, kommer det fra Roligheten.

– Å høre en legende som Lars Saabye Christensen si noe sånt om boka mi er skikkelig gøy, men også litt surrealistisk. Som nyetablert forfatter blir jeg ofte usikker på om jeg bare har hatt flaks, og spesielt når jeg jobber med en andrebok. Men kanskje man skal legge bort frykten og heller stole på Lars Saabye Christensen?

Siden utgivelsen i fjor har hun startet på «ørten» nye prosjekter, som hun selv sier. Men nå de siste månedene har hun endelig kommet ordentlig i gang med ett.

– I sommer var jeg på skrivetur til DR Kongo, for boka er et samarbeid med en venn av meg som har jobba en del som gruvearbeider. Akkurat nå er prosjektet et salig kaos av språk og tekster og meldinger og intervjuer, men jeg tror at når jeg får lappa det sammen, kan bli veldig kult!

Foto av romanen "Når alt er av papir" av Sunniva M. Roligheten
Sunniva M. Rolighetens Når alt er av papir kan du bestille hjem her.

Debuterte som 20-årig

Sunniva M. Roligheten hadde sin første tekst på trykk allerede i Signaler i 2017, og Når alt er av papir er altså hennes første bok.

Boka fikk svært god mottakelse av anmelderne da den utkom i fjor vår. NRKs Marta Norheim skrev bl.a.: «Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman. […] eit utsøkt stykke kunst som ikkje liknar på livet, men som handlar om det.».

Mari Grydeland i Aftenposten mente at boka «er imponerende og fortjener mange lesere […] Her finnes bare ekte mennesker.» Når alt er av papir er en «nådeløs oppvekstskildring» som klarer å «få en velkjent sjanger, oppvekstromanen, til å føles frisk og interessant». Og Morgenbladets Live Lundh skrev: «Det mest imponerende med romanen, er hvordan historien blir til på en fragmentert og subtil måte.»

Når alt er av papir består av kapitler bygd opp som skolelekser. Hvert kapittel har et tema og et fag, i tillegg til en kort innledning. Hvert avsnitt skildrer et av hovedpersonens minner, og starter med “Jeg husker”.

De mange minnene er både såre og fine, og handler om uvanlige julaftener, rampete sauer, intrikate papirklipp, slemme barneskolevenner, ekle kollektiv og en slitsom lillebror. Når alt er av papir knyttes sammen, fra start til slutt, av en telefonsamtale med lillebroren. Han deler mange av minnene med sin søster, og blir et plutselig anker i alt kaoset.

Når alt er av papir kan du bestille hjem her
Kjøp Når alt er av papir som e-bok her

– Det er mye usanne minner, sanne minner og minner som er både sanne og usanne. Den kontrasten er ganske viktig i boka, forteller Sunniva M. Roligheten her.

– Utålmodig, episk kortfattethet

Lars Saabye Christensen holder i begrunnelsen ikke tilbake sin begeistring for Når alt er av papir, og sier bl.a. dette om romanen:

«Det er en dyp glede hver gang man leser en forfatter som ikke bare makter å bevege leseren, men også setter litteraturen i bevegelse. Kanskje ser vi konturene av en ny eller annen type roman, bygget på det jeg kalte små språkflater, eller mer presist: en roman preget av en utålmodig, episk kortfattethet.»

Les hele Lars Saabye Christensens begrunnelse her.