«Avstøtning er en sjelden leseopplevelse, ikke bare på grunn av dens åpenbare kvaliteter, men også fordi forfatteren er utfordrende og som sagt radikal i sine valg, og som debutant er hun stilsikker og dristig», sier Lars Saabye Christensen i sin hyllest til årets mottaker av Saabye-stipendet, Ingrid Brækken Melve.
Saabye-stipendet er på kr. 50.000,- og går til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Det er Lars Saabye Christensen selv som hvert år avgjør hvem som skal motta stipendet.
– Gir meg mot til å satse videre
– Jeg ble veldig, veldig glad og veldig overrasket, forteller Ingrid Brækken Melve.
– Da jeg fikk telefonen, stod jeg på kjøkkenet og bekymret meg for slikt man bekymrer seg for mens jeg fjernet gamle erter fra oppvaskkummen, og hele forfatterlivet virket ganske fjernt. Men å få denne anerkjennelsen gjorde det med ett mye nærmere. Saabye-stipendet er utrolig stor stas å få, og gir meg rett og slett mot til å satse videre på å skrive.
Avstøtning kan du bestille hjem her.
Kjøp Avstøtning som e-bok her.
– Stilsikker og dristig
Saabye Christensen karakteriserer Brækken Melve som både stilsikker og dristig. Avstøtning er «ubehagelig som i motstandsdyktig, ubehagelig som i sta, ubehagelig som i utfordrende, ubehagelig som i radikal. Kan det blir bedre?»
– Hvordan er det å motta en slik karakteristikk som nyetablert forfatter?
– Det er en overveldende tilbakemelding, og jeg får egentlig ikke til å si så mye klokt tilbake, annet enn at det er stort å høre det fra en så betydningsfull forfatter som Lars Saabye Christensen, sier Brækken Melve.
Hun kan røpe at hun er i gang med en ny roman, men den trenger tid.
– Avstøtning handlet om en svak og syk ung kvinne. Denne gangen skriver jeg om en stor og sterk mann. Det er spennende å utforske.
Debuterte til terningkast 6
Ingrid Brækken Melve begynte å skrive salmer for å holde kjedsomheten unna da hun en sommer jobbet som prestevikar på Løten. Flere år senere fikk hun idéen til det som skulle bli debutromanen.
I et intervju har hun fortalt at hun med Avstøtning ville utforske det kroppslige og smertefulle ved troen. Det handler om kroppen og sjelens kamp for å ta imot et nytt hjerte.
Boka fikk svært god mottakelse av flere anmeldere da den utkom i fjor.
«Sjelden støter jeg på en så formsikker og språkbevisst debutant. I tillegg til nevnte kvaliteter er Ingrid Brækken Melve mester for en roman som lyser av innsikt i religiøs tro og overbevisning som aldri riktig brister, men likevel slår noen sprekker», skrev Adresseavisens anmelder Fartein Horgar og trillet 6 på terningen.
NRKs Anne Cathrine Straume skrev bl.a.: «Skremmende om gudstro på ville veier […] en ubehagelig, enerverende og god roman.» Og Vårt Land mente at «romanen er drivende godt skrevet og ubehagelig vond å lese».
– Har skapt et rom i tradisjonen
Lars Saabye Christensen holder i begrunnelsen ikke tilbake sin begeistring for Avstøtning, og sier i tillegg til det ovennevnte bl.a. dette om romanen:
«Hun er selv teolog og har sagt i et intervju: Dette er ikke et oppgjør med noe, men heller et forsøk på å finne et rom i tradisjonen. Det har hun ikke bare funnet, hun har skapt dette rommet.»
Les hele Lars Saabye Christensens begrunnelse her.
Våkner opp med et nytt hjerte
I Avstøtning våkner Rebekka opp på sykehuset etter en hjertetransplantasjon. Kroppen har aldri vært hennes egen, men et redskap som Gud har vist seg fram gjennom. Det tette, sammenvevde forholdet til Gud er for henne noe vakkert, og noe som gir en mening og sammenheng i livet. Men samtidig opplever hun at Gud blir sint på henne når hun søker nærhet hos andre mennesker, uten tanke på Gud.
Kan det nye hjerte, som hun har fått fordi noen andre har gått bort, vise seg å være en ny begynnelse? Eller betyr et nytt hjerte at hun mister det nære og spesielle forholdet til Gud?