Da den første boka i Antonio Scuratis romanserie om den fascistiske dikatoren Benito Mussolini ble utgitt, ble den raskt utropt til et mesterverk av et så godt som samlet internasjonalt kritikerkorps.
Boka ble kåret til «Årets bok» i Italia, samtidig som rettighetene ble solgt til over 40 land.
Også i Norge var mottagelsen panegyrisk, med 6-ere i Dagbladet og Adresseavisen, og lovord i NRK, Dagens Næringsliv og Klassekampen.
Terningkast 6 i Dagbladet: «Høyaktuell»
I februar kom andre bok i serien, M – Forsynets mann, på norsk. I dette bindet skildrer forfatteren Benito Mussolini i de åtte årene fra 1925 til 1933, da den uforsonlige og brutale fascismen kveler demokratiets siste livsgnist og kaster Italia ut i en brutal kolonikrig i Libya.
Denne andre boken i sagaen om fascismens fører mottok i 2022 Den europeiske bokprisen.
Mottagelsen fra kritikerne følger i sporene til den første boka. Dagbladets anmelder Jon Rognlien gir nok en gang terningkast 6, og skriver at Forsynets mann er «en veldokumentert og høyaktuell påminnelse om hvor skjørt det liberale demokratiet er og hvor lett det lar seg manipulere av løgner, voldstrusler og arroganse til det klapper sammen».
Jonas Bals i Klassekampen mener «Antonio Scuratis historiske roman gir et unikt innblikk i hvordan et demokrati blir til et diktatur».
Kritiker Fartein Horgar har også lest Forsynets mann, og gir terningkast 5 i Adresseavisen. Han kaller boka en «strålende roman om fascismens fremvekst, med urovekkende paralleller til vår egen tid.»
«Jeg tenkte å styre unna det opplagte, men parallellene er for mange: Å lese om Italias fordums så sterke manns vei til makt, er som å lese om USAs nåværende», mener Horgar.
I Vårt Land kaller Rolv Nøtvik Jakobsen romanen «storartet».
«Akkurat som forgjengaren, Århundrets sønn, blir vi sugd inn i stoffet av Scuratis dokumentarisk nøyaktige skildringar av dei spennande intrigane og overraskande hendingane som utspelte seg rundt Mussolini».
Jakobsen trekker frem Scuratis unike fortellergrep, som muliggjør en historisk etterrettelig roman: Forfatteren bryter opp de skjønnlitterære passasjene med kilder fra historiske dokumenter, brev og dagbøker, «som gjer det heile endå meir overbevisande og nyansert».
«Eg veit at eg ikkje er aleine om å oppleve at Scuratis forfattargrep bokstaveleg talt gjer at lesaren blir halde fast gjennom det heile, heilt til han vert skylt ut på den siste sida», skriver Jakobsen.
Boka M – Forsynets mann kan du bestille hjem her.
Nå får du også første bok, Århundrets sønn, i pocket.
«Et eksempel på litteraturens kraft»
Også i utlandet får Scurati svært gode skussmål. Dette er «den beste narrative vaksinen vi har mot populisme», skriver den italienske storavisen Corriere della Sera, og får medhold av flere internasjonale kritikere:
Franske Le Monde kaller boka «monumental» og mener den er «et eksempel på litteraturens kraft».
«En mesterlig historisk beretning om Mussolinis vekst. Ekstraordinær, krevende og stimulerende», skriver Le Figaro.
«Scurati forener med stor dyktighet og briljans fiksjonens narrative ressurser og den historiske sakprosaens grundighet og dybde», påpeker La Vanguardia.
Scurati sensurert i hjemlandet?
Begeistringen for Scuratis romanserie er imidlertid ikke like stor hos alle. Forholdet mellom forfatteren og den italienske høyrepopulistiske regjeringen er svært anstrengt. Scurati har beskrevet nåværende italienske statsministeren Giorgia Meloni som «Mussolinis etterfølger».
I forbindelse med markeringen av frigjøringen fra fascistene 25. april 2024, skulle Scurati holde en monolog på den statlige TV-kanalen Rai. Men rett før reisen til Roma, fikk han beskjed om at oppdraget var avlyst av «redaksjonelle årsaker». Senere ble det sagt fra TV-kanalen at beløpet Scurati skulle ha fått, var uforholdsmessig høyt.
Selv benekter Scurati begge unnskyldningene, og mener seg sensurert av TV-kanalen, som flere mener blir redaksjonelt kontrollert av myndighetene. Programlederen endte med å lese Scuratis monolog i solidaritet med forfatteren.
Hendelsen føyer seg inn i en rekke av flere der italienske myndigheter blir beskyldt for sensur og økende kontroll over mediene.
Mussolinis fascisme overtar alt
M – Forsynets mann skildrer perioden i Italia da fascismen overtar alt, ved hjelp av voldsutøvelse og nytt lovverk. Ja, selv staten skal erobres. Fascistpartiet blir nå underordnet en allestedsnærværende, allmektig og allvitende stat, som under eneveldig ledelse av Mussolini tar mål av seg til å skape «det fascistiske mennesket». Førerens slagord henger på alle vegger, hans byster og portretter dukker opp overalt. Han viser seg i bar overkropp på offentlige strender og utvikler en kommunikasjonsstrategi som mange skal komme til å la seg inspirere av. Et nærliggende eksempel er dagens Vladimir Putin.
Drømmen om et imperium
Il Duce, som den italienske diktatoren nå blir kalt – og som selveste pave Pius 11. gir tilnavnet «Forsynets mann» – forbereder også en væpnet utvidelse av de italienske besittelsene i Libya. Drømmen er å skape et imperium, og for å lykkes, skyr han ingen midler, men tyr til krigsforbrytelser: bombardering med sennepsgass og bygging av konsentrasjonsleirer, massedeportasjoner av sivile og utenomrettslige henrettelser. Som alle andre dramatiserte scener i boken, støttes også Antonio Scuratis litterære skildring av «det afrikanske prosjektet» av dokumentariske mellomspill der historiske opptegnelser, transkriberte telefonsamtaler, brev, avisoppslag osv. tilfører fiksjonen en autentisk historisk ramme.
Boka M – Forsynets mann kan du bestille hjem her.
Nå får du også første bok, Århundrets sønn, i pocket.