Skriver om nordmenn i India

SkjønnlitteraturRomanerSkriver om nordmenn i India

I «Whitefield» skriver Sindre Mekjan om nordmenn som bor i India og deres reaksjon på en kultur hvor ulikheter mellom klasser, kaster, kjønn og hudfarge utspiller seg ganske annerledes enn i Norge.

Estimert lesetid 6min
Romanen Whitefield av Sindre Mekjan
INNGJERDE NABOLAG: – Whitefield er et område med store inngjerde nabolag for rike indere, europeere og amerikanere. Rett utenfor murene er det slumområder, forteller Sindre Mekjan.

«Whitefield ble etablert på 1880-tallet som et fristed for barn av engelske soldater og indiske kvinner», forteller Sindre Mekjan.

I Whitefield skriver han om en norsk familie som flytter til India, der fordommer og ulikheter mellom to kulturer blir satt på prøve.

Blant dem som er svært begeistret for boken er Morten A. Strøksnes, forfatter av den kritikerroste Havboka, som skriver:

«Mekjan lar den norske og de indiske verdenene speile hverandre, og kammerdramaet i bunnen skaper spenning og framdrift i handlingen, og interesse for personene, slik at den like viktige kollektivt psykologiske/sosiologiske dimensjonen folder seg organisk ut gjennom handlingen. Godt gjort, Sindre Mekjan!»

Bestill Whitefield hjem i postkassa her.
Kjøp Whitefield som e-bok her.

Om forfatteren

Sindre Mekjan

Sindre Mekjan
Foto: Lina Hindrum

Sindre Mekjan er utdannet journalist, statsviter og litteraturviter. I 2003 debuterte han med romanen Liberty St, som utspiller seg i New York under og etter terrorangrepet mot World Trade Center. Mekjan var til stede under angrepet og rapporterte om det for NRK. Nå er han aktuell med romanen Whitefield.

Et komplisert kjærlighetsforhold

Whitefield handler om forfatteren Gorm og hans norsk-indiske kone Sneha. De har dratt til India med håp om å skrive en bok som viser fram både de positive og negative sidene ved landet.

– I India har de noen opplevelser som gjør at de blir desillusjonert. De stoler ikke lenger på menneskene som jobber for dem og har heller ingen tro på at det er mulig å forstå dem, sier Mekjan.

Da en norsk familie flytter inn i nabohuset, finner Gorm ut at nabomannen har innledet et hemmelig forhold til hushjelpen.

– Gorm blir voldsomt opprørt. Han er overbevist om at det ikke kan være et ekte kjærlighetsforhold, og at det er dømt til å ende tragisk. Romanen handler om hvordan kjærlighetsforholdet mellom den norske naboen og den indiske hushjelpen utvikler seg.

Dødsfall utgangspunkt for boka

Sindre Mekjan har bodd flere år i India sammen med familien. Han trekker fram en episode som har vært viktig som utgangspunkt for romanen.

– Det gikk ikke helt opp for meg hvor enorm forskjellen mellom livet vårt og livet til dem som jobbet for oss var, før en kvinne som jobbet som hushjelp og kokk for oss mistet sønnen. Han døde av en infeksjon som lett kunne vært behandlet hvis han hadde kommet til lege.

Den forferdelig hendelsen satte i gang mange tanker om forholdet mellom «oss» og «dem», og hvordan handlingene til privilegerte folk som dem selv, kan snu opp ned på livet til folk uten at man skjønner det.

– Hvert fjerde minutt dør et barn i India av en sykdom som kunne være forhindret med en vaksine. Det gjaldt sannsynligvis for sønnen til kvinnen som jobbet for oss også, forteller forfatteren.

Dødsfallet er også en grunn til at Sindre Mekjan og kona nå ønsker å gi bort det de tjener på boksalget fram til jul til Suvita.org, en organisasjon som jobber for vaksinering av barn i India.

– Med den desperate situasjonen på Gaza, bestemte vi oss å gi halvparten til vaksineprogrammet, og den andre halvparten til UNICEFs nødhjelp til barn rammet av Gaza-krisen.

Vanskelig bok å skrive

Hovedkarakteren Gorm er ofte kritisk til deler av indisk kultur. Han blir opprørt over hvordan fattige og kasteløse behandles, over seksuell vold, prostitusjon og hvordan religion brukes til å hindre folk fra å tenke selv og muliggjør undertrykkelse.

– Jeg ville skrive om hvordan nordmenn reagerer på den indiske kulturen, der ulikheter og fordommer mellom klasser, kaster, kjønn og hudfarge utspiller seg på ganske andre måter enn i Norge, sier Mekjan.

– Det er mye positivt og fantastisk med India som fortelleren heller kunne trukket fram. Men jeg syntes det var viktig å få fram noen av karakterenes usensurerte tanker og følelser om India, selv om jeg vet at de kan oppfattes som fordomsfulle. Ja, selv om de er fordomsfulle.

– Men boka handler også om hvordan de indiske karakterene ser på nordmennene. For fordommer går begge veier, og i alle retninger.

Whitefield: – Inngjerde nabolag for rike

– Whitefield ble etablert på 1880-tallet som et fristed for barn av engelske soldater og indiske kvinner, sier Mekjan.

Han forteller at anglo-inderne (personer med britisk og indisk opphav, red.anm.) hadde høy anseelse og ofte ble sendt til England for å få utdannelse.

Etter hvert ble britene redde for at de skulle lede opptøyer mot koloniherrene, slik som blant annet barn av soldater og lokale kvinner hadde gjort på Haiti.

– De ble fratatt rettigheter, og Whitefield ble opprettet av en anglo-inder ved navn White så de kunne ha et sted for seg selv. I dag er det et område med store inngjerde nabolag for rike indere, europeere og amerikanere. Rett utenfor murene er det slumområder, sier Mekjan.

Bestill Whitefield hjem i postkassa her.
Kjøp Whitefield som e-bok her.

Morten A. Strøksnes: – Tydelig at han kjenner det han skriver om

Siden Whitefield kom ut har Sindre Mekjan fått mange meldinger av lesere som sier de kjenner seg igjen. En av dem er Morten A. Strøksnes, forfatter av den kritikerroste Havboka og Lumholtz’ gjenferd. I et Facebook-innlegg skriver han:

«Mekjan har turnert dette komplekse materialet – under ligger det koloniale, postkoloniale, globalisering, nord og sør, klasse, kaste, herre, slave osv – med bravur.»

Strøksnes skriver videre at alle som har oppholdt seg i India vil kjenne igjen følelsen av at forskjellene ikke er overfladiske, men stikker dypt.

«Mekjan har bodd i India og det er tydelig at han kjenner det han skriver om. Tror ikke denne romanen hadde latt seg skrive uten slike personlige erfaringer (…) når ting drar seg til, aner vi at det ikke ligger an til noen happy ending, uten at vi skjønner nøyaktig hvordan det vil gå til helvete, say no more.»

– Når du har jobbet lenge med en bok, er det fantastisk med tilbakemeldinger som setter ord på det du har håpet å få til, sier Mekjan.

– En så positiv og grundig lesing fra Strøksnes betyr litt ekstra, siden han er en av dem som skriver best om møtet mellom ulike kulturer.

– Skriver helst om morgenen

Sindre Mekjan forteller at han ikke har noen faste rutiner når han skal skrive. En hektisk hverdag gjør at skrivingen må tilpasse seg hverdagslivet.

– Jeg har full jobb og mange barn, så jeg skriver når jeg har tid. Og hvor som helst. Ofte i senga. De siste årene har jeg helst skrevet om morgenen.

Når det gjelder hvilke forfatterskap som har betydd ekstra mye for ham, er det spesielt én forfatter han vil trekke frem: amerikanske John Updike, som fikk Pulitzerprisen for Rabbit Is Rich og Rabbit at Rest.

– For meg er John Updikes Rabbit-bøker størst. Beskrivelsene av tankeverdenen til hovedpersonen, Harry, og miljøet rundt er ekstremt levende, forteller Mekjan.

Serien om Harry «Rabbit» Angstrom er en delvis kritikk av beundringen for «livet på veien», som etter Updikes mening finnes i romanen On the Road av Jack Kerouac.

– Updike er artikulert, uten at det blir blomstrende, og strør om seg med fantastiske metaforer, uten at det virker påtatt, sier Mekjan.

Bestill Whitefield hjem i postkassa her.
Kjøp Whitefield som e-bok her.