«En fordel med sommeren var at ettersom hver dag ble lysere, fikk vi mer tid til å lese», skrev Jeanette Walls i bestselgeren Krystallslottet. Heldigvis lever vi i en tid der sollyset ikke trenger å være en begrensning for lesingen, men en ting er likevel sikkert: Sommeren er som laget for å lese bøker. I parken, på stranda, på hytta eller på tog eller fly: Det finnes en perfekt bok for alle late sommerdager. Men trenger du inspirasjon eller tips, er vi her for å hjelpe. I spalta «Redaksjonens sommerboktips» blir du gjennom sommeren kjent med oss som jobber med Boktips.no og våre heteste sommertips.
Tidligere i sommer har vi fått tips fra TikTok- og barnebok-ansvarlig Trine Weydahl og sakprosa-ansvarlig Kristoffer Kringlebotn. Denne uka er det Boktips-redaktør Håvard Røsæg som forteller om sine leseplaner for sommeren.
– Må ikke skli heeelt ut
– Tre ting som er sommer for deg?
– For å parafrasere tittelen til Eve Babitz‘ forøvrig fabelaktige sommerbok: Mange later dager, ispedd et par ville netter her og der. Ellers er det ikke sommer uten skrubbsår. Jeg fikk mitt første av en særdeles usynlig fartsdump her om dagen.
– Hvor finner vi deg i sommer?
– Fant du meg ikke på et tog gjennom Europa tidligere i sommer, finner du meg kanskje i Tøyenparken, enten med en bok eller en pils i hånda – eventuelt en bok i den ene og en pils i den andre. Porsgrunn, Dale, og strendene på mitt barndoms Nesodden er heller ikke helt usannsynlig. Og kanskje ses vi på Øya?
– Hvor er det beste stedet å lese på sommeren?
– Som et barn av internettgenerasjonen er jeg en smule lettdistrahert, så jeg takker meg til lengre transportetapper der de største distraksjonene er landskapet som suser forbi vinduet. Helst tog! Når jeg er hjemme er det balkong og (nevnte) park som gjelder.
– Hva utgjør den perfekte sommerboka?
– Den perfekte sommerboka bør være kort nok til å drasse med seg, lang nok til å forsvinne inn i. Den bør være lett og munter, men bør også gi sommeren litt substans, så det ikke sklir heeeelt ut.
– I fjor var Bonjour tristesse den store leseopplevelsen. En bok som riktignok er i den kortere enden av skalaen, men som er sylskarpt skrevet og gir deilige vibes fra den franske rivieraen. At Sagan skrev denne da hun bare var 18 år gammel!
– Hvilke bøker pakker du i bagen i sommer?
– For mange! Hvordan skal jeg vite hva fremtids-meg vil lese? Nei, da får jeg heller drasse på et lite bibliotek, så jeg har noe å velge mellom – gjerne med stedsrelaterte bøker. Jeg har innsett at dette er et vedvarende problem, og har derfor i år endelig gått til innkjøp av min første bagasjevekt.
– Siden årets tur gikk innom Barcelona, var George Orwells Hyllest til Katalonia en selvfølge, og siden jeg skulle reise med tog videre til Italia, føltes Antal Szerbs gjenoppdagede kultroman Reise i måneskinn som et naturlig valg.
– Sommeren er dog ikke ferie fra eksistensialistisk grubling, så jeg tok like gjerne med meg litt Simone de Beauvoir og Susan Sontag også – selv om akkurat dét nok blir et prosjekt utover høsten også.
– Jeg har allerede nevnt Eve Babitz’ Late dagar, ville netter, en syrlig, men livsbejaende og morsom skildring av sex og singelliv fra 70-tallets Hollywood. Og jammen klarte ikke Miranda Julys novellesamling No one belongs here more than you å snike seg oppi bagen også? Om noe, er den i alle fall perfekt strandlektyre: Underfundige og lettbeinte historier i små biter.
Flere sommerboktips kommer neste uke. I mellomtiden kan du jo for eksempel begynne å følge Cappelen Damm på TikTok?
@cappelendamm Dette er så sykt.. #booktok #cappelendamm #booktoker #books #bookish #bookworm #bookclub #bookrecommendations #bookrecs #storytime #truecrime ♬ original sound – cappelendamm