«En god bok ved vinduet en lys og stille morgen mens solen stiger og huset ennå sover, det er den største og fredeligste gleden livet kommer til å gi,» hevdet en av mine favoritt-forfattere Aksel Sandemose. Nå er det snart ferietid for oss alle. Uansett om du er morgenfugl eller natterangler, trenger du gode lesetips.
Vi har samlet noen av de beste, nye bøkene som har blitt utgitt i år, fra spenningsfylte pageturnere til gripende romaner som får tårene til å trille.
En av årets mest etterlengtede utgivelser er Lucinda Rileys Atlas. Historien om Pa Salt, avslutningen på tiårets mest solgte romanserie. Vi skal ikke si mer enn at: Alt blir avslørt.
For den mer saklige orienterte har Johann Haris Stjålet fokus vært på alles lepper gjennom våren. En tankevekkende og provoserende bok som tar opp spørsmål om teknologiens innvirkning på vår oppmerksomhet og mental helse. Med innsiktfulle analyser og dyptgående forskning utforsker Hari de skjulte mekanismene som styrer vår oppmerksomhet i en stadig mer digitalisert verden.
Her er 10 av sommerens beste bøker i forskjellige sjangre – trykk for å raskt komme til den boken du vil lese mer om:
- Atlas. Historien om Pa Salt av Lucinda Riley og Harry Whittaker
- Stjålet fokus av Johan Hari
- Alt det blå på himmelen av Mélissa da Costa
- 40 uker av Anna Blix
- De tre av Valérie Perrin
- Pulskuren av Torkil Færø
- Kallmyren av Liza Marklund
- Grå bier av Andrej Kurkov
- Våre best bevarte hemmeligheter av Dag Terje Klarp Solvang
- Det store grønne teltet av Ljudmila Ulitskaja
NB! Denne saken er fra 2023. En oppdatert oversikt over sommerens beste bøker fra 2024 finner du her:
Er du på utkikk etter et billig pocket-kupp eller mest interessert i krim? Sjekk ut våre guider til sommerens beste pocket og sommerens beste krimbøker.
Sommerens beste bøker 2023
Årets mestselgende bok – alt blir avslørt!
Lucinda Riley og Harry Whittaker: Atlas. Historien om Pa Salt
Lucinda Riley er det siste tiårets mestselgende oversatte forfatter. Det er nå solgt over to millioner av hennes bøker i Norge. Dessverre gikk hun alt for tidlig bort, og da var det mange hundre tusener av norske lesere som lurte på om det ville bli noen avslutning på den fantastiske romanserien De syv søstre.
Men det har det blitt. Sønnen Harry Whittaker har fullført morens fantastisk verk, og kritikterne jubler: Cathrine Krøger i Dagbladet konkluderte med «Bravo, Harry!» og fortsatte: «All ære til avdøde Lucinda Riley og Harry Whittaker».
I VG oppfordrer anmelder Guri Hjeltnes: «Hold dere fast og les!», og skriver at: «Riley fans vil trolig gi seg ende over […] Atlas er «ukomplisert underholdningslitteratur på sitt beste».
Atlas – historien om Pa Salt av Lucinda Riley og Harry Whittaker spenner over et helt liv med kjærlighet og tap, den krysser grenser og hav og fører serien De syv søstre til frem til en fantastisk, uforglemmelig avslutning. Som vanlig er det flere tidsplan i Rileys romaner:
Paris, 1928
En gutt blir funnet, forkommen og døden nær, og en vennlig familie tar seg av ham. Den stille, talentfulle gutten blomstrer i sitt nye hjem, og familien gir ham et bedre liv enn han noen gang kunne ha drømt om.
Etter hvert som han vokser opp til en ung mann, som forelsker seg og blir student ved det prestisjetunge Conservatoire de Paris, hender det at han iblant glemmer fortidens redsler og trusselen som henger over ham. Men i sitt hjerte vet han at den dagen vil komme hvor han må flykte igjen.
Egeerhavet, 2008
For første gang er alle de syv søstrene samlet. De er om bord på Titanen for å ta et siste farvel med den gåtefulle faren de elsket så høyt. Til alles overraskelse har Pa Salt valgt å gi ledetråden til fortiden deres til Merry, den savnede søsteren, i form av en dagbok. Men for hver detalj som avsløres, dukker det opp nye spørsmål. Hvem var denne mannen som adopterte barn fra alle verdenshjørner?
Søstrene må etter hvert innse at deres elskede far var en mann de knapt kjente. Og enda mer sjokkerende: Alle hans hemmeligheter kan få konsekvenser for dem den dag i dag.
Hvordan teknologien påvirker oss – og hva vi kan gjøre med det
Johan Hari: Stjålet fokus
Stjålet fokus havnet i 2022 på listene over årets beste sakprosabøker hos både The Financial Times og The Wall Street Journal. Vår evne til å konsentrere oss er i fritt fall. Collegestudenter i USA klarer nå i gjennomsnitt å holde fokus på én oppgave i 65 sekunder, og kontormedarbeidere kun i tre minutter.
I Stjålet fokus legger den internasjonale bestselgerforfatteren Johann Hari ut på en langstrakt reise for å snakke med verdens ledende eksperter og finne ut hvorfor dette skjer med oss – og det han konkluderer med er at alt vi trodde vi visste om dette feltet er feil.
Vi tror vår manglende evne til å konsentrere oss er våre egen personlige falitt – en skavank ved hver og en av oss. Det er det ikke. Dette har blitt gjort mot oss – av mektige eksterne krefter – og det har blitt gjort over tid. Vårt fokus har blitt stjålet fra oss.
Viktigst av alt er dette en bok som viser oss hvordan vi kan gjenvinne vårt fokus, dersom vi bestemmer oss for å kjempe for det. Svarene vil både overraske og engasjere deg. Dette er en bok om vår pågående oppmerksomhetskrise ulik noen annen du har lest.
Denne har solgt mer enn Perrin i Frankrike
Mélissa Da Costa: Alt det blå på himmelen
Franske Mélissa Da Costa debuterte i 2019 med Alt det blå på himmelen. Den er er nå kjøpt av en snau million franskmenn. På å grunn av braksuksessen ble hun lenge omtalt som «den mest leste ukjente forfatteren i Frankrike». Da Costa utgir bøker på samme forlag som Valérie Perrin, og Alt det blå på himmelen har solgt bedre i Frankrike enn Perrins De tre.
På noen måter minner Alt det blå på himmelen om Å vanne blomster om kvelden, for her er det en roman om vennskap, kjærlighet og å forholde seg til døden.
Émile har i altfor ung alder fått alzheimer, og han blir passet på døgnet rundt. Men nå har han bestemt seg for å flykte fra sykehuset og all omsorgen fra familie og venner, så han legger ut en annonse hvor han søker reisefølge.
Til hans store overraskelse er det noen som svarer. Tre dager senere møter han Joanne, en ung kvinne med en stor, svart hatt, som bare har med seg en ryggsekk og som ikke oppgir noen grunn til å ville bli med på tur.
Dermed legger de ut på en vakker reise. På hvert stopp – hvor de blir kjent med både hverandre og med fremmede – utvikles glede, frykt, vennskap og kjærlighet som sakte, men sikkert bryter ned Émiles smerte.
«Den beste boken jeg har lest i år»
Anna Blix: 40 uker – en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på
Kan en bok om dyreverdenens mest forunderlige svangerskap fenge lesere? Javisst, skal vi tro anmelderne som har lest Anna Blix’ nye bok 40 uker – en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på.
«Rett og slett ei fantastisk bok», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger, og triller terningkast seks. Krøger er ikke alene om å ha oppdaget denne lille perlen: I Aftenposten skriver Gunnar Kagge at 40 uker rett og slett er den beste boken han har lest i år.
Visste du at en grå kjempekenguru er bare gravid i 5 uker før den føder en bønnestor baby som kryper opp i pungen dens? Eller at de fuglene som har lengst rugetid av alle, vandrealbatrossene, er ferdige med å ruge allerede etter 10 uker?
Det tar 40 uker å bygge en menneskebaby, og underveis ligner forholdet mellom fosteret og den gravide på forholdet mellom en parasitt og en vert. Den ene bare tar og tar, mens den andre nesten dør i prosessen.
Hvorfor bærer vi mennesker babyene inni kroppen så lenge? Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på? Er det noen som gjør det på en rarere måte enn oss?
Dette er utgangspunktet for biolog Anna Blix nyeste bok. Boken er fylt med interessante, morsomme og helsprø fakta om 81 dyrs måte å være gravide på.
En ny hjertevarm fortelling fra fjorårets mestselgende forfatter
Valérie Perrin: De tre
Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin ble fjorårets klart mestselgende roman. Den ble hyllet av kritikerne og elsket av leserne.
Cahtrine Krøger i Dagbladet konkluderte med at hun «kunne gitt terningkast sju», og skrev at «tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok».
Perrin har en nesten magisk evne til å dykke ned i livets dypeste alvor. I De tre følger hun en lang tråd av hjerteskjærende, uunngåelige hendelser i løpet av tre tiår, og trekker leseren inn i en sterk historie om vennskap og kjærlighet, om tap, håp og sorg.
1986: Adrien, Etienne og Nina er bare ti år gamle første gang de møtes, og de blir raskt nære venner. De lover hverandre at de en dag skal forlate småbyen de bor i, flytte sammen til Paris og aldri miste kontakten med hverandre.
2017: Et bilvrak trekkes opp fra dypet av en innsjø, med en død person inni. En lokal journalist blir satt til å dekke saken, og hun fordyper seg i det usedvanlig sterke båndet mellom de tre vennene. Som unge var de helt uatskillelige, men hvorfor har de ikke lenger noen kontakt? Og hvordan er deres fortid knyttet til personen i bilen?
Bestselgeren for alle med pulsklokke
Torkil Færø: Pulskuren
Pulskuren handler om hvordan vårt urgamle autonome nervesystem kan temmes ved hjelp av moderne teknologi. Gjør ditt velvære, din viljestyrke og din mentale og fysiske helse klar for en omstart. En mer livsviktig bok skal du lete lenge etter!
Tenk om det fantes et instrument som kunne måle stressnivået og vise deg hvor mye belastning akkurat din kropp tåler, og som i tillegg er billig, bærbart og enkelt å forstå. Dette er verken en fremtidsdrøm eller for godt til å være sant. Verktøyet finnes, og i Pulskuren lærer du å bruke det!
Torkil Færø er allmenn- og legevaktslege, dokumentarfilmskaper, forfatter, fotograf, globetrotter og livsnyter. Han er brennende opptatt av å formidle hjelp til selvhjelp og har tidligere utgitt boken Kamerakuren. Årets bok, Pulskuren, er blitt en stor bestselger.
Liza Marklund er tilbake: «En skikkelig god kriminalroman»
Liza Marklund: Kallmyren
Liza Marklund hadde et fantastisk comeback som krimforfatter med Polarsirkelen i 2018. Den var en av fjorårets mestselgende krimromaner i pocket.
Oppfølgeren Kallmyren fikk strålende anmeldelse av Elin Brend Bjørhei i VG. I hennes femmer-anmeldelse konkluderte hun slik: «Kallmyren er ikke bare en skikkelig god kriminalroman, boken viser også at Marklund er en suveren forteller.»
I august 1990 gikk Wiking Stormbergs kone, Helena, til Kallmyren og druknet seg. Ved bredden av myren lå babyen deres, halvdød av insektbitt. Helenas kropp ble aldri funnet og Wiking har aldri kommet over tapet av kona. Men barna og jobben som politisjef i Stenträsk har gitt ham mening med livet.
Så lander et brev i postkassen til Markus, Wiking og Helenas sønn som nå er blitt voksen. Brevet er skrevet i Helenas håndskrift. Det er en trussel, skrevet med Helenas håndskrift og undertegnet med hennes karakteristiske signatur, stjernen som ser ut som arret på magen hennes. Wiking stilles på umenneskelige prøver og begynner å lure på om han er blitt gal eller om det finnes en trussel mot ham og familien hans.
Ukrainas største forfatter med ny roman fra krigsssonen
Andrej Kurkov: Grå bier
Andrej Kurkov (f. 1961) er en av Ukrainias mest kjente forfattere. Han fikk et gjennombrudd med Døden og pingvinen, og ga i 2022 ut Dagbok frå ein invasjon om Russlands krig mot Ukraina.
Kurkovs nye roman Grå bier er en melankolsk, men varm historie om kjærlighet, medmenneskelighet og om birøktingens kunst – som alle havner under press fra krigens grusomme logikk.
Birøkteren Sergej Sergeitsj bor i en liten landsby i Donbass, hvor ukrainske styrker og prorussiske separatister skyter på hverandre dag og natt. Han overlever etter mottoet: Ikke se, ikke høre, ikke bland deg inn. Mest av alt tenker han på biene sine. Hos dem hersker system og orden, mens menneskene etterlater seg stadig større ødeleggelser.
Én vårdag bryter Sergej opp: Han må bringe biene til et sted de kan samle nektar i ro og fred. Sergej drar ut på en reise der han møter kamuflasjekledde og sivile på begge sider av frontlinjen.
Det beste Norge har å by på av naturopplevelser
Dag Terje Klarp Solvang: Våre best bevarte hemmeligheter
Landet vårt er stort og stiene tusenvis. Uendelig med opplevelser venter på deg ute i naturen. Det er ingen grunn til å gå i kø på de best kjente stiene lenger. I denne boka deler DNT-foreninger over hele landet sine lokale favoritter.
Gjør deg klar for naturopplevelser og turminner for livet, og ikke minst for å oppleve noe helt nytt. En bonus ved å legge turen til disse stedene er at du er med på å skåne natur og dyreliv på de mer berømte turmålene.
Boka har tips til kortere og lengre fotturer, skiturer, hytte-til-hytte-ruter, padleruter i spektakulære omgivelser, landets fineste sykkelstier og de mest romantiske hytteturene.
Når du kjøper denne boka, bidrar du til å holde DNTs hytter vedlike. Alle royaltyinntekter går rett til DNTs hyttefond.
Russisk eksilforfatter og nobelpriskandidat
Ljudmila Ulitskaja: Det store grønne teltet
Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes av mange som det største navnet i russisk 2000-tallslitteratur. Hvert år figurerer hun høyt oppe på bookmakernes liste over favoritter til Nobels litteraturpris.
På 2000-tallet skrev Ulitskaja fire store romaner som anses som hennes hovedverk: Tilfellet Kukotskij (2001), Daniel Stein, oversetter (2006), Det store grønne teltet (2011) og Jakobsstigen (2015). Det store grønne teltet er oversatt til norsk Marit Bjerkeng, og den kom ut på Ljudmila Ulitskajas 80-årsdag i februar.
Dagbladets anmelder, Marius Wulfsberg, ga boka terningkast 5 og skrev: «Lurer du på hvorfor russiske Ljudmila Ulitskaja er blitt nevnt som kandidat til Nobelprisen i litteratur? Les romanen Det store grønne teltet!»
Det store grønne teltet er en kollektivroman om Sovjetunionens siste 30 år og om de såkalte dissidentene – det vil si gruppen av samfunnskritiske kunstnere og intellektuelle som ble holdt nede med alle mulige midler av KGB.
Vi følger de tre hovedpersonene Ilja, Sanja og Mikha fra de møtes og blir kjent på skolen. Hver av dem har et kunstnerisk talent, og som voksne velger de å følge kallet sitt – og å leve på siden av det regulerte sovjetsamfunnet. Det får store kostnader både for dem selv og deres nærmeste, og ingen av dem greier heller å realisere ambisjonene fra ungdommen.
Temaet knuste drømmer understrekes også av romanens mosaikkaktige form, idet historien ikke fortelles lineært, men gjennom 30 novelle-liknende kapitler som hopper frem og tilbake i tid, og iblant belyser de samme hendelsene fra ulike personers perspektiv.