«Det er noe umiddelbart og uimotståelig nært ved Dorthe Nors roman,» skriver Anne Cathrine Straume i sin anmeldelse av Speil speil blink. Og det er nettopp det nære som er romanens styrke.
Historien om den 40 år gamle Sonja åpnet et hittil ukjent forfatterskap for mange norske lesere i 2017. Forfatteren med de skarpe observasjonene og humoristiske tilsnitt fikk like gode anmeldelser her som i hjemlandet Danmark. Samme år ble Nors og hennes engelske oversetter nominert til The Man Booker International Prize.
Kjøp Speil speil blink på tilbud til 149,- her.
Sonja må lære å skifte gir
«I Dorthe Nors’ siste roman skjer det ingenting, og alt av det er interessant,» skrev Ingvild Bræin i Dag og Tid da hun hadde lest Speil speil blink.
I boka møter vi Sonja, som enda ikke har lært seg å skifte gir. Det er i det hele tatt vanskelig å vite om hun noen gang kommer til å lære seg å kjøre. Sonja er eldre enn de andre kjøreskole-elevene, og hun har fått en kjørelærer med så mye på hjertet at det er vanskelig å gire.
Når hun ikke kjører bil bor Sonja i København der hun jobber som oversetter svensk krim – ikke er hennes personlige favorittsjanger. Hun får massasje hos Ellen som helt tydelig kjenner hvordan problemene hoper seg seg opp i kroppen hennes, og hjemme på Jylland går Sonjas søster som ikke vil svare på telefonen. Men Sonja er ikke en som gir opp, det har hun alltid fått høre om seg selv. En dag tar hun mot til seg og ber om en annen kjørelærer. Det må da for svarte være mulig å få lært seg å kjøre bil?
«Nors skildrer henne ømhjertet, med tiltakende poesi, refleksjonsdybde og sanselighet,» skrev Dagbladets Maya Troberg Djuve om karakteren Sonja.
Astrid Fosvold i Vårt Land mener Nors «observerer hun sine omgivelser med sylskarpt vidd» og er «en glimrende stilist som lader teksten med betydning.»
Å ta lappen kan være en grenseoverskridende opplevelse
I en samtale med Nina Lykke fortalte Nors at nettopp det med å ta førerkort var et godt utgangspunkt for å skrive Speil speil blink:
– For meg var bilen et ganske konkret bilde på en frigjøringsprosess. Jeg tok selv førerkort i voksen alder, akkurat det overrasker vel ingen, og det var en av de mest grenseoverskridende opplevelser i mitt liv, forteller hun.
– Å skulle ta ansvaret for en kjøretøy i den størrelsen. Dessuten var det et så fascinerende miljø å komme inn, rundt kjøreskolen – at da jeg hadde tatt lappen og var en glad bilist, tenkte jeg at dette må jeg kunne skrive om.
En opplevelse av frihet midt i livet
I samtalen med Lykke sier Nors at hun har reflektert mye rundt det å selv være midt i livet, og skrive om hva det innebærer:
– Om kvinner i en fase hvor de må slippe konvensjoner og forestillinger om hvordan de skal leve. Det handler om å slippe de rollene de har hatt, og forventningene til disse. Noe er hormoner, men det er jo også en form for oppvåkning; en form for erkjennelse av at nå er livet endelig mitt, og ikke alle de andres.
– Nå kan jeg selv bestemme hva jeg vil gjøre. Ikke barna, mannen eller jobben. Jeg opplever det både som en tung og vanskelig eksistensiell periode, fordi man skal endre seg selv og endre sine vilkår, men også veldig frigjørende.
Dorthe Nors er selv født i Herning i 1970, og har skrevet flere bøker, men det var med novellesamlingen Kantslag hun slo gjennom i 2008. «Hun er en sann mester,» uttalte Roy Jacobsen etter å ha lest den. Etter dette har hun utgitt blant annet kortromanen Dage og romanen Minna mangler øvingslokale. Nors mottok i 2011 Statens Kunstfonds Treårige Artbejdsstipendium og i 2014 ble hun tildelt den ærefulle Per Olov Enquist-prisen.