Synne Sun Løes har skrevet høstens morsomste psykologroman. I Sinnapsykologen møter vi psykolog Idunn Jæger, som er 49 år og singel. Hun gruer seg ekstremt til at sønnen Gustav snart skal i militæret, og er rasende over pakkeforløp og nullvisjon for selvmord i psykisk helsevern. Romanen ulmer av oppgitthet over norsk helsevern.
– Det er mange fine ord i omløp, men hva betyr nullvisjon i praksis? spør Synne Sun Løes i Boktips LIVE-intervjuet.
– Det er jo veldig vanskelig for psykisk helsevern å gjennomføre. Nullvisjon betyr en enorm grad av tvang og overvåkning, eller at man bare tar inn folk som har det bra, som ikke er i noen risiko.
Ulmende raseri
I åpningsscenen til Sinnapsykologen står Idunn og kaster egg på sin egen arbeidsplass. Scenen er inspirert av en ekte hendelse, kan Løes fortelle i intervjuet.
– Jeg har ant et ulmende raseri hos mange i helsevesenet. Det er vanskelig å være behandler fordi man blir presset fra så mange kanter. Man havner i en skvis med veldig mange krav, og man skal holde folk i live samtidig.
Behandlerne må være roboter for å mestre jobben, mener hun.
– Men de er jo mennesker, og det må man ikke glemme.
Ville tulle med psykologen
Det er også en god dose humor i Sinnapsykologen.
– Psykologi har blitt så seriøst, sier Løes.
– Det er psykologer i enhver avis som gir gode råd og det skrives veldig mye om depresjon, angst og alt. Jeg hadde lyst til å tulle med psykologen.
Mottakelsen av boka tyder på at humoren treffer. Oda Faremo Lindholm i VG mener boka gir «… et både lærerikt og skarpt skråblikk på psykisk helsevern», mens Nettavisens Jan Øyvind Helgesen synes «Synne Sun Løes har skrevet en veldig morsom bok.»
– I gamledager var det prestene man gikk til for sannheten, i dag er det psykologen. Det er kanskje bra. Jeg vet ikke. Men det er gøy å tulle litt med guder, sier hun videre.
Den treffende satiren har fått forlaget til å sammenligne Løes med både Nina Lykke og Henriette Stensrups Pørni. Historien om Idunn fikk Nettavisen til å oppfordre alle som har noe med helsesektoren å gjøre å «gripe denne boka begjærlig. Hvis de tør!».