«Det som kjennetegner alle disse bøkene, er at det er mye galskap og raseri i dem, men det beskrives på ulike måter,» skriver Synne Sun Løes da hun sender oss lista over bøker hun har valgt ut. Hun utdyper:
«Jeg leser mye kvinnelig samtidsforfattere, mye svensk, så utvalget mitt bærer nok preg av dette.»
Selv er hun aktuell med satiren Sinnapsykologen, en roman der avstanden mellom såkalt normalitet og galskap til tider er syltynn, og hvor det er i ferd med å koke over for hovedkarakteren Idunn Jæger.
Boka, som har fellestrekk med tv-serien Pørni og Nina Lykkes bøker, har høstet stor begeistring blant kritikerne. «Hysterisk morsom,» skrev for eksempel Nettavisen, og trillet en femmer.
Tipsene under er hentet fra Synne Sun Løes’ egen bokhylle. Flere av bøkene har hun lest mange ganger, og alle er av forfattere som har betydd noe for henne i ulike perioder av livet.
Sara Stridsberg, Drømmefakultetet
Drømmefakultetet er en roman, en litterær fantasi, og et rått, eksplosivt portrett av den amerikanske ekstremfeministen Valeria Solanas. Hun var et ikon, berømt og beryktet for to ting: Sitt manifest Scum (Society for Cutting Up Men) og for å ha prøvd å drepe Andy Warhol.
Fortellingen om den evige, kompromissløse outsideren er skrevet i et nærmest hypnotisk språk det slår gnister av. Sara Stridsbergs stilistiske lekenhet gjør denne romanen til uforglemmelig lesning. Forfatteren fikk i 2007 Nordisk råds litteraturpris for denne romanen.
Carina Rydberg, Den høyeste kasten
Nådeløs og hensynsløs. Slik beskrives Carina Rydbergs kulterklærte bok Den høyeste kasten. Boka ble skrevet som et rasende hevnmanifest mot en mann forfatteren følte seg sviktet av. Den fikk massiv oppmerksomhet da den kom i Sverige, bl.a. fordi hun skrev om kjente mennesker fra kultureliten.
Etter en destruktiv reise til India, befinner Carina seg nok en gang på sitt favorittsted: i baren på en av Stockholms mest klassiske restauranter, PA & Co. Der sitter skuespillere og musikere, advokater og servitører, de utvalgte og de uønskede. Hun forelsker seg i en av stamgjestene, en advokat, men hva vil han egentlig? Leker han med henne, er hun en brikke i et slags spill?
Nina Lykke, Oppløsningstendenser
«Jeg er en kakerlakk som gjemmer seg bak do inne på et mørkt baderom. Der står jeg og famler ut i mørket med antennene mine, famler etter holdepunkter. Samtidig er jeg mennesket som kommer inn på baderommet, skrur på taklampen, får tak i kakerlakken og holder den sprellende opp mot lyset».
Oppløsningstendenser er en monolog fra bunnen. Liv befinner seg på nullpunktet, i en 100-kroner-dagen-tilværelse i en kjellerhybel på Sagene i Oslo. Etter ekteskapet med Anders og forholdet til Bjørn, etter Frogner-leiligheten, restaurantene, kredittkortene og den økonomiske katastrofen. Fra en fundamentalt mistrøstig situasjon, et dypt fall fra den høyere middelklassen Liv ble født inn i, vokser det fram en burlesk, skjev og mørk fortelling om menneskelig havari.
Vigdis Hjorth, Drama med Hilde
Dramalærer Hilde Bøe lever en tilsynelatende udramatisk tilværelse sammen med sin ingeniørmann og deres toårige datter. Men i denne nærgående og vilt humoristiske skildringen av en ung kvinne skjer det desto mer på det indre plan.
Hilde Bøe er selve personifiseringen av den kvinnetypen som ingen av oss ønsker å være, men som de fleste av oss har ubehagelig mye til felles med, og hun begynner å spørre seg: Hvem er jeg? Hvor går jeg? Er det mitt eget bilde av meg selv som er det sanneste, eller de andres?
Da Drama med Hilde utkom, skrev Dagbladet i sin anmeldelse: «Tematisk er den som en grov parodi på triviallitteraturen. Formmessig er den fiks, velskrevet – og morsom. […] Med ironi og nesten infamt blikk for detaljer utleverer Vigdis Hjort sin hovedperson».
Elizabeth Wurtzel, Prozac Nation
Gjennom fortellingen om sitt eget liv, om en ung kvinnes mørke, uforsonlige følelsesliv, ga Elizabeth Wurtzel med Prozac Nation på 1990- og 2000-tallet stemme til en hel generasjon tilsynelatende vellykkete unge kvinner som bak fasaden led av depresjon og desperasjon.
Den gripende og ofte morsomme boka er en intenst personlige historie om en ung, oppvakt jente som allerede fra tidlig tenårene styres av sine kraftige humørsvingninger. Ungdomsårene var preget av depresjon, rusmisbruk, selvmordsforsøk og innleggelser før medikamenter som Prozak hjalp henne delvis på rett kjøl.
Han Kang, Vegetarianeren
En natt finner Yeong-hyes mann henne på kjøkkenet der hun systematisk kaster alt kjøtt fra kjøleskapet deres. Hun sier hun har hatt en drøm og er blitt vegetarianer. «Før hun ble vegetarianer, hadde jeg aldri tenkt på min kone som bemerkelsesverdig,» sier ektemannen.
Men fra dette øyeblikket utvikler den forsiktige kvinnen, hittil styrt av andres forventninger og sosiale konvensjoner, seg i stadig mer overraskende retninger, og avviser kravene fra hjemmet, familien og samfunnet. Tre ulike stemmer forteller Yeong-hyes historie: ektemannen som til slutt ikke orker mer, svogeren som er kunstner og begjærer henne, og storesøsteren som gjør alt hun kan for å hjelpe henne tilbake til et normalt liv.