Likte du det eføykledde Ivy League-universet i Den hemmelige historien? Eller å få være med inn i New Yorks kulturscener i Et lite liv? Da er sannsynligvis Pinnsvinets eleganse noe for deg.
Her er det Paris’ fornemme bygårder som er bakteppe for historien om en 12 år gammel jente og en 54 år gammel portnerkone, som begge skjuler hvor intelligente de er for å få være i fred.
Boken, som er skrevet av franske Muriel Barbery, vant den franske bokhandlerprisen da den først kom ut i 2006. Siden har den blitt solgt til land etter land og trykket i utrolige 700 000 eksemplarer. Nå er den ute i norsk pocket for første gang.
Jakten på det skjønne
Pinnsvinets eleganse fortelles vekselvis av 12 år gamle Paloma, og middelaldrende Renée, som jobber som portnerkone i gården der Paloma bor med sin rike familie. Utad jobber Renée hardt for å innfri sine arbeidsgiveres forventninger til en avstumpet, utinteressant portnerkone, men bak en kamuflasje av formiddags-tv-støy og glassaktige øyne dyrker hun i smug sin kjærlighet til litteratur og musikk, kunst og filosofi. Katten har hun døpt Leo, etter favorittforfatteren Tolstoj.
Paloma på sin side er fast bestemt på at hun ikke vil «inn i gullfiskbollen», det vil si leve det meningsløse livet til foreldrene sine. Derfor planlegger hun å begå selvmord og å sette fyr på foreldrenes leilighet på 13-årsdagen. Hun er den eneste i bygården som mistenker at Renée har mer å komme med enn hun gir uttrykk for. Men når en av Renées og Palomas naboer dør helt uventet, og en mystisk japaner flytter inn, skal det komme til å endre livene deres.
Sjarm og vidd
Da boken kom på norsk i 2008 beskrev VG den som en «En varm, vittig, dypsindig og klok roman». På bokens profil på Bokelskere omtales den som «en bok å bli glad i», og over 300 stykker har gitt den terningkast 5 og 6. Dagfinn Møller er redaksjonssjef for oversatt litteratur i Cappelen Damm, og forteller at boka har blitt en leserfavoritt hos mange siden den kom på norsk i 2008.
– Det er en sjarmerende bok med et oppløftende budskap: selv de med piggen ute kan ha et mykt og varmt indre, sier han.
På samme måte som Den hemmelige historien ikke er for folk som har gått på Ivy League, men for folk som skulle ønske de hadde gjort det, er Pinnsvinets eleganse kanskje ikke en bok for folk som har lest Tolstoj, men for folk som aspirerer til å lese Tolstoj. Og dem er det nok langt flere av. Som The Guardian formulerte det:
«Her nytter det ikke å stå imot … du kan like godt kjøpe den, før noen anbefaler den til lesesirkelen din. Den har en sjarm som får deg til å si ‘ja’.»