Vigdis Hjorth har de siste årene befestet sin posisjon i både det norske og internasjonale litterære toppskiktet.
Selv om hun har utgitt mange kritikersuksesser også tidligere, var det først med braksuksessen Arv og miljø at Vigdis Hjorth virkelig gjorde seg bemerket. Boka satte litteratur-Norge på hodet og medvirket til at hun fikk sitt store gjennombrudd i bl.a. USA og Tyskland.
Nå har hennes nyeste roman Gjentakelsen vunnet Kritikerprisen, etter tidligere å ha vært nominert til både Bokhandlerprisen og Brageprisen.
Vigdis Hjorth har vunnet Kritikerprisen flere ganger enn noen annen norsk forfatter. Tre ganger i kategorien for voksenbok, med hhv. Gjentakelsen (2023), Arv og miljø (2016) og Leve posthornet! (2012), og én gang i kategorien for beste barnebok, med Jørgen + Anne er sant (1984).
Vil du lese mer av Vigdis Hjorth, eller har du tenkt at du skulle begynne å lese noe av henne, men ikke kommet i gang? Her er fem av Vigdis Hjorths beste bøker fra et forfatterskap som strekker seg over mer enn 40 år.
Gjentakelsen (2023)
Sjelden utgis en roman til så samstemt jubel som Gjentakelsen ble møtt med da den utkom i høst. Både VG og Dagbladet triller 6, Aftenposten skrev at boka blåste leseren av banen og trodde den ville stå igjen som et av årets høydepunkter, og NRK mente flere av scenene fortjente å bli ikoniske.
I Gjentakelsen går en voksen kvinne tur i den mørke skogen med en trygg hund. Med et ømt blikk ser hun tilbake på den unge 16-årige jenta hun en gang var og som fortsatt er med henne.
Det handler om det å kysse for første gang, og vi får også en ubetalelig klønete, komisk og vond scene om å skulle gjøre det for første gang.
Det handler om å kjenne rus bre seg i kroppen på fest hos noen gutter i et rekkehus, om å kjenne en enorm sult og tørst i sitt unge liv. Hele tida mens mora vokter over henne som en anspent hauk og faren holder seg i bakgrunnen, holder avstand.
Arv og miljø (2016)
«I et hensynsløst, men likevel godt gjennomarbeidet verk, oppnår Hjorth noe få klarer. Arv og miljø er både stringent og overveldende», skrev den britiske avisa Financial Times og kåret like godt Arv og miljø til en av årets ti beste oversatte bøker da den utkom i Storbritannia. Og i USA mottok boka strålende kritikker og kom på langlista til prestisjetunge National Book Award.
Arv og miljø starter som et klassisk arveoppgjør, der to sommerhytter på Hvaler står sentralt. To barn har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men det finnes to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Den handler om familiehistorien.
Arv og miljø utløste en stor debatt om virkelighetslitteratur i Norge, mottok Bokhandlerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Den toppet bestselgerlistene i en lengre periode og ble trykket i et opplag på 150 000 eksemplarer.
Er mor død (2020)
Med Er mor død sikret Vigdis Hjorth seg en nominasjon til en av verdens mest presisjetunge litteraturpriser, den internasjonale Bookerprisen. Bare to norske – Jon Fosse og Roy Jacobsen – hadde tidligere vært nominert til samme pris. Før dette hadde boka allerede blitt nominert til Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, Subjektprisen og Nordisk råds litteraturpris.
I Er mor død møter vi Johanna som er kunstner og har tilbrakt de siste tre tiårene i USA sammen med mannen sin og sønnen deres. Etter at mannen dør, vender Johanna tilbake til hjemlandet. Hva gjenstår av livet hun etterlot seg i Norge for flere tiår siden? Hvordan skal hun greie å bygge bro mellom fortid og nåtid? I romanen følger vi Johannas selvransakelse, men også hennes forsøk på å forstå og nærme seg sin mor.
«Vigdis Hjorth skaper en Johanna drevet av en eksistensiell sannhetssøken som er kraftfullt og intelligent beskrevet. Den intense gravingen i fortida, jakten på definerende episoder og konsekvenser, oppleves nesten som en thriller.», skrev f.eks. Inger Bentzrud i Dagbladet.
Leve posthornet! (2012)
Leve posthornet! er noe så sjeldent som en «vellykket politisk roman om (hold deg fast) postdirektivet», som Frode Helmich Pedersen i Bergens Tidende skrev. Boka sikret Vigdis Hjorth Kritikerprisen i 2012.
I Leve posthornet! møter vi Ellinor, en kommunikasjonsrågiver i tredveårene som kjenner at det ikke er nok alvor og inderlighet i tilværelsen. At livet hennes er for banalt for fortvilelsen hun føler. Da en kollega forsvinner, må hun overta jobben fra Postkom som han sto midt oppe i. Ved å lære de postansatte om media, makt og politikk skal hun bistå dem i arbeidet mot innføringen av EUs tredje postdirektiv. Vi følger livet hennes gjennom et halvår fram til Arbeiderpartiets landsmøte i april 2011.
Jørgen + Anne er sant (1984)
Jørgen + Anne er sant ble Vigdis Hjorths første bestselger og er en bok som lever i beste velgående i dag, 40 år etter at den utkom.
Noen voksne tror man ikke blir forelsket før man er tretten år. Men det blir man. Og noen blir aldri så forelsket mer i hele sitt liv som da de var ti år og gikk i fjerde.
Da Anne gikk i fjerde, var hun så forelsket i Jørgen at hun nesten ødela gjerdet i Banditthagen og sov bak en stein da de ikke var kjærester mer. Men Ellen med den lange hestehalen vil også bli kjæreste med Jørgen. Da skriver Anne et falskt kjærlighetsbrev.
Jørgen + Anne er sant vant Kritikerprisen for beste barnebok i 1985, og boken ble filmatisert i 2011, med stor suksess både i Norge og utenlands.