«Det er vårt håp, og selvfølgelig vår tro, at disse signalene skal kunne bryte gjennom tåka, gjennom støyen, gjennom den tomme vinden, og gi den farende leser gode grunner til å stanse opp, gode grunner til å gå videre.»
Det skrev Lars Saabye Christensen da han var redaktør for den første Signaler-utgivelsen i 1986. I tiårene som fulgte er det nettopp en mulighet til å bryte gjennom støyen Signaler har gitt hundrevis av unge forfatterspirer. Hvert år sender håpefulle inn en skjønnlitterær tekst i håp om å bli utgitt. Nå er de 13 beste tekstene fra årets bunke plukket ut, og Signaler 2021 er ute i verden.
Så hvem er disse 13 nye stemmene i norsk litteraturverden? Og hva skriver de? Vi stilte alle bidragsyterne fem kjappe spørsmål, og fikk svar like ulike som tekstene i Signaler 2021.
Det som skiller en god tekst fra en som er litt bedre
Redaktør for årets utgivelse, Eivind Hofstad Evjemo, har redigert Signaler siden 2013. Han peker også på denne bredden når han i forordet skriver: «Årets Signaler består først og fremst av utrolig fine tekster i et vell av ulike sjangrer. Den målbærer allikevel to tendenser som kanskje kan framstå som overraskende. Den har for først gang i min redaktørperiode et klart flertall av menn og er samtidig en helt korona-fri sone.».
Alle tekster kretser rundt åsteder.
Eivind Hofstad Evjemo, redaktør for Signaler 2021
Evjemo trekker også fram hva han ser etter i tekstene, og hva i tekstene som griper hans oppmerksomhet:
«Alle tekster kretser rundt åsteder. Når jeg leser tekstbidrag til Signaler hvert år, er det ofte stedene og miljøene som griper min oppmerksomhet. Beskrivelsen av en snøføyk. Passasjer gjennom en institusjonsbygning. Et fysisk arbeid i et tankestrømmende sinn. Hva skiller en god tekst fra en som er litt bedre? Jo, at miljøet står i spenn, at ingenting oppleves som en utside, men som en del av tekstens egen tenkning, tekstens eget stoff.»
Han takker alle som har sendt inn tekster som ikke ble med, og oppfordrer dem til å sende inn igjen til neste år, før han avslutter: «Men først og fremst takk til de 13 stemmene som nå trer ut i lyset og som det blir utrolig spennende å følge med på videre.»
Cappelen Damms debutantantologi
OM Signaler
Signaler er Cappelen Damms årvisse debutantantologi.
Gjennom Signaler får duggfriske talenter en mulighet til å bli lest, og leserne får en gyllen sjanse til å sniktitte inn i framtida etter hva vi kan vente oss av kommende forfattere.
Signaler er blitt utgitt hvert år siden 1986, de første årene med Lars Saabye Christensen som redaktør.
Nåværende redaktør er Eivind Hofstad Evjemo.
Fristen for å sende inn bidrag til vårens utgivelse er hvert år 1. desember.
En lang rekke nå etablerte forfattere har startet sin litterære karriere som bidragsytere i Signaler, med enten dikt, essay, kortprosa, noveller eller romanutdrag. I 1986-utgaven står både Per Petterson og Niels Fredrik Dahl som debutanter, side om side med mange av datidens (og nåtidens) kjente navn.
Med årene har de nye navnene fått mer og mer plass i utgivelsene, og i årets utgave er samtlige av stemmene hittil ukjente for de aller fleste av oss.
Uavhengig av dette er Signaler fortsatt tro mot sitt opprinnelige mål, formulert av Saabye Christensen: «Det er vårt håp, og selvfølgelig vår tro, at disse signalene skal kunne bryte gjennom tåka, gjennom støyen, gjennom den tomme vinden, og gi den farende leser gode grunner til å stanse opp, gode grunner til å gå videre.».
Årets bidragsytere
Her kommer du litt tettere på de som med Signaler 2021 har tatt sine første forfatterskritt. Rekkefølgen er som i boka, hvis omslag for øvrig er designet av dyktige Abirami Logendran, nylig utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo:
Mario Araya (24) – dikt
Kommer fra: Molde
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Rom, tid: innenfor og utenfor. Hukommelse.
Hva vil du formidle med teksten? Når man vil sette fingeren på noe helt spesifikt, uten å treffe.
Tre ting som inspirerer deg: Morgenen, lese, svømme.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Larm av Tone Hødnebø, Styrtet engel av Per Olov Enquist, Det er ikke meg jeg forestiller av Fernando Pessoa.
Merete Haseth (42) – novelle: Liten farao
Kommer fra: Opprinnelig fra Trondheim, nå bosatt i Levanger.
Stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Kvinne i førtiårene strever med å kommunisere med datter og samboer etter en senabort. Sårt og absurd.
Hva vil du formidle med teksten? Teksten balanserer alvor med overlevelseshumor, det hverdagslige med det absurde. Jeg ønsker å sette ord på sorgbearbeidelse etter et svangerskapsavbrudd.
Tre ting som inspirerer deg: Folk som bare gjør ting! Luft og ro til hodet. Har fått masse ideer på jazzkonserter!
Tre bøker som har betydd mye for deg: I morgentåkedalen av Jan Deberitz, Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi, Haruki Murakamis bøker.
Tron-Petter N. Aunaas (23) – dikt
Kommer fra: Rælingen
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Ete, pule, drite, føde, drepe, blø (fritt etter tittelen på en av Hiromi Itos diktsamlinger).
Hva vil du formidle med teksten? Alt man husker, alt man glemmer, alt man vil huske og alt man vil glemme.
Tre ting som inspirerer deg: Jeg vil si prat, men det er vel egentlig alle måter vi kommuniserer på, enten det er skravling i lunsjen, en tomflaske oppå søppelkassen eller varedeklarasjonen til oppvaskmiddelet.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Skumringsfortellinger, Brødrene Løvehjerte og Mesteren og Margarita.
Eirik Udahl (26) – romanutdrag: om fraktaler, om bevegelser i vann
Kommer fra: Grefsen i Oslo
Stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Varme, vann, arbeid og avslapning.
Hva vil du formidle med teksten? Ingenting, allting?
Tre ting som inspirerer deg: Bøker, film og solskinn.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Stjernens time av Lispector, Mor godhjertas glade versjon. Ja av Jan Erik Vold, og alt av Modiano.
Martin Nordli (48) – dikt/prosadikt: Ib Disens notater
Kommer fra: Drammen
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Skygger, lokalhistorie, virkelighetskrim, absurditet, humor.
Hva vil du formidle med teksten? Jeg ønsker ikke å formidle noe spesielt, bare forsøke å vise fram noen mennesker og situasjoner.
Tre ting som inspirerer deg: Å lese, møte mennesker, skrive.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Mine venner av Emmanuel Bove, The Road av Jack London, Elvestengfolket av Thure Erik Lund, f.eks.
Mattis Christensen Oldeide Vaaland (28) – romanutdrag: To par adidassko
Kommer fra: Stavanger, bosatt i Oslo
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Vold, realisme, subkultur, utenforskap, Stavanger.
Hva vil du formidle med teksten? Mothistorie til Askeladden-fortellingen «fattige Stavanger – fant olje – vant kongeriket – levde lykkelig alle sine dager».
Tre ting som inspirerer deg: Arild Rein. John Olav Nilsen og Gjengen. Egentlig alle lærerne jeg hadde i byggfag ved Godalen VGS. Vakre folk.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Farvel til Eddy Bellegueule: Totalt annen virkelighet enn min, men måten Edouard Luis kombinerer det personlige og sosiologiske på er episk attråverdig. Gjennom natten av Stig Sæterbakken: Paradoksalt nok legende lidelsesfelleskap for en udiagnostisert bipolar (maks) deprimert ung mann. The Denial of Death av Ernst Becker: Mindblowing bok om dødsangst.
Kornelius Jelsnes (36) – novelle: Nordlysovalen
Kommer fra: Troms
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Uvær. Overtro. Bombe. Hunder. Tap.
Hva vil du formidle med teksten? Hvordan kultur kan ødelegge et menneske.
Tre ting som inspirerer deg: Nye rom. Stress. Usikkerhet.
Tre bøker som har betydd mye for deg: På forskjellige stadier i livet: Ulysses av James Joyce; The Recognitions av William Gaddis; Ørsmå liv av Pierre Michon.
Bendik Midtbø Ødegaard (24) – romanutdrag
Kommer fra: Oslo
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Foreldre. Forventninger. Portør. Kjølerom. Lik.
Hva vil du formidle med teksten? Jeg har villet undersøke hva som skjer når noen nær deg har andre forventninger til deg enn du selv har. Om det formidles noe som helst i teksten, er det at dens handling er et mulig utfall av en slik ulikhet i forventninger.
Tre ting som inspirerer deg: Døden, kjærligheten og språket.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Hvis en reisende en vinternatt av Italo Calvino, Postkontoret av Charles Bukowski, og Trollvinter av Tove Jansson.
Marius Asp (41) – dikt
Kommer fra: Mandal, bosatt i Oslo
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Appelsiner, støv, omplanting av gråt.
Hva vil du formidle med teksten? Min favorittforfatter Olga Tokarczuk formulerer det på denne måten: «Barna vet dette aller best: Døden er til å holde ut.».
Tre ting som inspirerer deg: Sol. Regn. Latter og sang.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Farvel, Rune av Marit Kaldhol, Det lyse rommet: tanker om fotografiet av Roland Barthes, Etterlatt. Dikt og prosa av Paul Celan, i gjendiktning ved Øyvind Berg.
Christine Caroline Nitter (51) – romanutdrag: Om lys
Kommer fra: Tromsø
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Pust. Frost. Sorti. Polarnatt. Overlys.
Hva vil du formidle med teksten? Det handler om å synke, om å berøre bunnen og å snu seg mot lyset.
Tre ting som inspirerer deg: Naturen. Å være mamma. Musikk.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Utslettelse av Thomas Bernhard, Til fyret av Virginia Woolf, Reisen til nattens ende av Louis-Ferdinand Céline.
Stina Lovise Kyrkjebø (22) – fortelling: Begravelsen
Kommer fra: Oslo
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Relasjoner, død, sorg, valg, medmenneskelighet.
Hva vil du formidle med teksten? Hva som skjer med mange forskjellige karakterer når de alle blir beskrevet gjennom en jeg-persons subjektive perspektiv.
Tre ting som inspirerer deg: Vann, musikk og lillesøsteren min.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Tolkiens Ringenes Herre, Darlah – 172 timer på månen av Johan Harstad, Havboka av Morten A. Strøksnes.
Nina Ossavy (48) – romanutdrag – Bølger
Kommer fra: Skien/Porsgrunn, bosatt på Nesodden.
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: White-trash arbeiderklasse, utenforskap, absurd overlevelse.
Hva vil du formidle med teksten? Jeg har skrevet korte prosatekster på grenlandsmål, sett fra barnets perspektiv, om en oppvekst på 70-/80-tallet. Tekstene kan leses uavhengig av hverandre, men er tenkt som del av et større narrativ. Jeg ønsker å si noe om kjærlighetens vilkår i en utsatt familie og hvordan samfunnet og de sosiale klassestrukturene kan prege familiestrukturene. Ting ikke barn vet noe om, men som er avgjørende for hvordan de faktisk har det i sin oppvekst.
Tre ting som inspirerer deg: Jeg inspireres av det kontrære, av trær og folk som går mot.
Tre bøker som har betydd mye for deg: Silent Spring av Rachel Carson, Essays av Michel de Montaigne, Complete Poems av Emily Dickinson.
Magnus Aasdalen (34) – fortellinger: Om et fyrtårn hadde blitt reist m.fl.
Kommer fra: Telemark
Fem stikkord om handlingen eller stemningen i teksten: Rabulerende om relasjoner og oppvekst.
Hva vil du formidle med teksten? Visse livsfølelser.
Tre ting som inspirerer deg: Distrikts-Norge, ICD-10, lengre gåturer (inklusive koffein og sjokolade).
Tre bøker som har betydd mye for deg: Ulvehunden av Jack London, Under vulkanen av Malcom Lowry og Grøftetildragelsesmysteriet av Thure Erik Lund.