«Å ha god tid, men ingen bøker, det er graven for et levende menneske,» hevdet den romerske filosofen Seneca for to tusen år siden. Når du nå i sommer har god tid, trenger du gode bøker. Vi har samlet noen av sommerens beste feelgood-bøker til dovne feriedager.
Familiehemmeligheter, tapt kjærlighet og nye sjanser
Lucinda Riley: Sommerfuglrommet. Oversatt av Benedicta Windt-Val
Lucinda Riley er en av Norges mestselgende forfattere. Sommerfuglrommet er en ny frittstående roman som har alle de ingrediensene og kvalitetene Lucinda Rileys lesere elsker. Romanen handler om Posy Montague og hennes familie. Posy bor fortsatt på familiens vakre eiendom, Admiral House, der hun tilbrakte en lykkelig barndom og fanget sommerfugler sammen med sin kjære far. Her oppdro hun også sine egne barn. Til tross for de gode minnene og den praktfulle hagen hun har anlagt, er huset i ferd med å forfalle, og Posy vet at tiden er inne for å selge.
Så dukker plutselig Freddie, hennes store ungdomskjærlighet, opp. Posy har allerede nok bekymringer, for sønnen Sam mislykkes som forretningsmann og yngstesønnen Nick er plutselig tilbake etter ti år i Australia. Posy er skeptisk til Freddies fornyede interesse, men det hun ikke vet, er at både han og Admiral House skjuler en ødeleggende hemmelighet.
Venninner for livet
Gunn Marit Nisja: Etter oss
Gunn Marit Nisja er avdelingsleder for kunstutstillingen på Blaafarveværket. Hun romandebuterte i 2011 med Naken i hijab. Den solgte over 20 000 eksemplarer og ble nominert til bokhandlerprisen.
Etter oss er en varm roman om vennskap, tap og meningen med livet. Den handler om fire venninner som gikk på folkehøyskole sammen og skulle være venninner for livet.
Førti år etter tiden på folkehøyskole der venninnene opplevde alt sammen og lovte hverandre aldri å miste kontakten, sitter Ingrid igjen alene etter at mannen Arvid brått har gått bort. En søndagsmorgen ringer en av de gamle venninnene uventet. Snart vekkes både kjærlighet og konflikter til live. Kanskje er det ikke for sent for dem likevel …
Brevet som endrer alt
Sofia Lundberg: Et spørsmålstegn er et halvt hjerte. Oversatt av Kari Engen
Sofia Lundberg er journalist og forfatter og fikk en enorm suksess med debutromanen, Den røde adresseboken, som er solgt til over 30 land.
I Et spørsmålstegn er et halvt hjerte møter vi Elin som er en fremgangsrik fotograf i New York. Hun er gift med Sam og sammen har de en 17 år gammel datter. En dag får hun brev fra barndomsvennen som var hennes livbøye under den fattige oppveksten på Gotland. Brevet minner henne på fortiden hun har gjort alt for å fortrenge, og som ikke engang hennes nærmeste kjenner til. Hun fylles med skam over det som fikk henne til å flykte og aldri mer vende tilbake.
Sterk og rystende lesning
Gøril Emilie Hellen: Portnerboligen
Gøril Emilie Hellen er journalist og debuterte med romanen Veien over klippene i 2014. Portnerboligen er en vakker og personlig roman om en ung manns brutale skjebne, basert på en sann historie.
Ti år gamle Svanhild synes hun bor på verdens tryggeste sted: i portnerboligen ved byens sykehus, der faren Johan har post som portner. Hun forguder den nesten ti år eldre broren Einar, selv om de voksne sier at Einars fantasi har løpt løpsk. Svanhild skal reise på speiderleir, men hun savner broren som er innlagt på psykiatrisk sykehus. Den dagen Svanhild vender hjem fra speiderleiren, rammer tragedien dem.
Storslått familiesaga fra Cuba
Chanel Cleeton: Neste år i Havanna. Oversatt av Kurt Hanssen
Neste år i Havanna er en deilig feelgood-bok fra revolusjonens tid på Cuba. Den vil falle i smak både hos dem som liker kjærlighetsfortellinger og historiske romaner. Hollywood-skuespilleren Reese Witherspoon har en stor og vellykket bokklubb i USA. Hun valgte denne boken som hovedbok med følgende begrunnelse: «En vakker roman full av forbudte følelser, familiehemmeligheter og heltemot».
Havanna 1959: Nitten år gamle Elisa Perez er datter av en «sukkerbaron» og tilhører dermed sosieteten på Cuba. Det innebærer at hun i stor grad er skjermet for landets voksende politiske opprør. Helt til hun innleder et hemmelig kjærlighetsforhold til en lidenskapelig revolusjonær.
Miami 2017: Marisol vokste opp med bestemoren Elisas romantiske fortellinger om Cuba, før hun ble tvunget til å flykte under revolusjonen. Elisas siste ønske var at Marisol skulle strø asken hennes i det landet hun var født. Når Marisol kommer til Havanna, opplever hun de store kontrastene i det vakre, men politisk ustabile landet. Og etter hvert som stadig mer av familiens historie kommer for en dag, forstår hun hva mot og tapperhet virkelig betyr.
Skandinavias svar på Elena Ferrante
Anna Grue: De voksnes rekker. Oversatt av Benedicta Windt-Val
Anna Grue har sagt at Anne B. Ragdes Berlinerpoplene er hennes forbilde for denne romanserien fra femti- og sekstitallet. I Danmark er hun også omtalt som Skandinavias svar på Elena Ferrante.
De voksnes rekker er en frittstående oppfølger til Veien fra Italia, som kom i 2016. Nå er vi i 60-tallets Danmark. Vi møter den opprinnelig italienske Vittoria og danske Conny. Begge venninnene er godt gift, men tilværelsen er ikke problemfri: Den ene er ufrivillig barnløs, den andre ufrivillig gravid. Vi får være med på Beatles-konsert, konfirmasjonsmiddag og chartertur til Roma – der Vittoria blir konfrontert med fortiden. Kort sagt en sjarmerende «retro-roman» med sterke kvinneportretter og et genuint tidsbilde.
Full av livsglede og livsvisdom
Nina George: Den lille bistroen i Bretagne. Oversatt av Benedicta Windt-Val
Nina George er journalist og forfatter. Hun har skrevet både thrillere og noveller før hun fikk et enormt verdensgjennombrudd med Den lille bokhandelen i Paris. Den lille bistroen i Bretagne er en ekte kjærlighetserklæring til nye begynnelser, full av livsglede og livsvisdom. Hvis du liker feelgood-bøker vil du elske denne.
Marianne er godt voksen og vil ut av sitt kjærlighetsløse ekteskap. På en tur til Paris kaster hun seg i Seinen, men blir berget av en forbipasserende. Mens hun er på sykehuset og forsøker å komme til hektene, får hun se et maleri av en idyllisk havneby. Dette blir inspirasjonen som gjør at hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr. Vel fremme i Bretagne blir hun venn med et knippe fargerike personer som møtes på en bistro ved vannkanten. Omgitt av deilig mat, musikk og latter oppdager Marianne en ny side ved seg selv; lidenskapelig, bekymringsløs og sterk – helt til fortiden innhenter henne.
Forfatteren som slo ut Jojo Moyes på bestselgerlistene
Lori Nelson Spielman: Bortenfor stjernene. Oversatt av Kaja Rindal Bakkejord.
Lori Nelson Spielmans bøker i Tyskland utgis av det samme forlaget som utgir Jojo Moyes. Da Moyes-salget var på høyden i 2015, solgte Lori Nelson Spielman enda flere bøker enn henne i Tyskland. Det som kjennetegner Spielmans bøker er at hun på magisk vis fanger opp følelser og utfordringer som er felles for de fleste av oss, for så å ikle dem en vakker og klok fortelling.
Eiendomsmegleren Erika har alt: en lysende karriere og to vakre døtre. Livet leker helt til datteren Kristen omkommer i en togulykke. Erika sliter med skyldfølelse, for det var meningen at hun skulle kjøre begge døtrene til college den dagen. I stedet prioriterte hun en viktig kunde.
Så får Erika en mystisk e-post: «Finn den biten som mangler». Setningen er hentet fra en sitatbok hun i sin tid laget til hver av døtrene og som inneholder kloke ord fra hennes egen mor og bestemor. Kan det være at beskjeden kommer fra Kristen, og at hun likevel overlevde togulykken?