Vi ønsker at den fremmede skal være en av våre, en vi kan forstå.
Spørsmål om identitet, flerspråklighet og tilhørighet er sentrale i Fremmede på moloen, Tash Aws lille perle av et personlig essay på drøyt 80 sider, som først utkom på norsk i 2018. Den prisbelønte og kritikerroste Aw blir omtalt som den mest betydningsfulle malaysiske forfatteren de senere årene.
Samtidig er han en utpreget flerkulturell forfatter: Tash Aw er født i Taiwan, vokst opp i Malaysia, og bor nå i London, England. Han mestrer med det både malayisk, kantonesisk, mandarin og engelsk.
Tash Aws korte og treffende essay er på samme tid reflekterende, underholdende, politisk og vakkert skrevet. Doris Lessing er blant dem som har uttrykt sin begeistring for forfatteren, og The New York Times mener han er en elegant forteller som kan minne om Kazuo Ishiguro.
«Han rekker over et enormt stort felt … Fremmede på moloen er et oppkomme av kraftfulle observasjoner … Dette er et velskrevet, fullendt lite verk», skriver Asian Review of Books.
Akkurat nå får du Fremmede på moloen til kun kr 99,- på cappelendamm.no.
KURATERT LITTERÆRT PÅFYLL
Ukas perle
I spalten Ukas perle trekker vi hver uke frem en litterær klassiker vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.
Bøkene har vidt forskjellig tematikk, men har det til felles at de er av høy kvalitet, samtidig som de er forholdsvis korte og lettleste. Litterært påfyll, kuratert for deg som ikke alltid har tid til å holde deg oppdatert på det nyeste i bokjungelen.
Ukas perle får du til nedsatt pris på cappelendamm.no.
Nysgjerrig på mer? Her er et lite utvalg av tidligere perler:
- Roy Jacobsens tekst om moren ble en umiddelbar snakkis
- 18 år gammel skrev hun «Bonjour tristesse». Det gjorde Francois Sagan verdensberømt over natta
- Forfatteren døde som 29-åring, men boka hennes ble avgjørende for Patti Smiths liv
- Hun vokste opp i sirkusfamilie og lærte å lese da hun var 17. Så tok debuten hennes verden med storm
Et levende portrett av det moderne Asia
Det spørsmålet jeg oftest får når jeg er i Kina – av taxisjåfører, kelnere, butikkbetjenter, folk jeg bare havner i prat med – er: «Hvor er du fra?»
I de seks tekstene i Fremmde på moloen fanger han det unike og det universelle ved å tilhøre flere kulturer, samtidig som han tar oss med på en reise i det moderne Asia – en verdensdel som fremstår med nyanserikdom som det er vanskelig å tenke seg noen vestlige medier vil kunne formidle med like stor presisjon.
Fra en drosjetur gjennom dagens Bangkok, via Kentucky Fried Chicken i Kuala Lumpur på åttitallet, til bestefedrenes farefulle båtreiser fra fastlands-Kina til Malaysia på 1920-tallet, fletter Tash Aw sammen fortellinger om å befinne seg på innsiden og utsiden, glimt fra små landsbyer til nattklubber i verdensmetropoler, og stemmer på et vell av forskjellige språk, dialekter og sosiolekter. Slik skaper han et forbløffende levende portrett av et sted som er fanget i punktet mellom framtiden som nærmer seg i stormfart og en fortid som ikke slipper taket.
Generasjonskløft
Det som kanskje likevel gjør sterkest inntrykk, er hvordan Aw med elegant letthet viser fram den kjærligheten og avstanden som ligger i forholdet mellom foreldre og barn, besteforeldre og barnebarn, der de eldre generasjonenes opplevelser ikke er mulige å formidle helt og fullt til barna, som har vokst opp under helt andre økonomiske forhold og med helt andre erfaringer og minner.
Tash Aws Fremmede på moloen er en bok med stort kraft på få sider – en var, vakker og dypt personlig beretning om migrasjon og flerkulturrell identitet i en globalisert verden. Da The Guardian kåret de beste bøkene fra 2016, skrev forfatter Chimamanda Adichie: «Tash Aws Fremmede på moloen er så klok og velskrevet at jeg skulle ønske den var mye lenger».
Boka er oversatt til norsk av Toril Hansen.
Akkurat nå får du Fremmede på moloen til kun kr 99,- på cappelendamm.no.