Man hører ofte folk si at boka er bedre enn filmen; Ernest Hemingway skal ha formulert det slik: «Filmen er en buljongterning, boken en okse». Men iblant dukker det opp en film som både gjør sterkere inntrykk og forteller historien bedre enn sin litterære forgjenger.
Filmene på denne lista har til felles at de er så glitrende at de overgår bøkene de er basert på – selv om de også kan være verdt en lesestund (hvorfor ikke gjøre begge deler?). Kanskje kunne man inkludert både Ringenes herre og Harry Potter på lista, men da hadde den fylt seg opp rasende fort. Her er ti av filmhistoriens best filmatiserte bøker.
1. Gjøkeredet av Milos Forman
Gjøkeredet er en av de ytterst få filmene gjennom tidene som har fått Oscar for beste regi, beste film og beste mannlige- og kvinnelige hovedrolle. Jack Nicholson har kanskje aldri vært bedre enn som McMurphy; pasienten som forsøker å gjøre opprør mot systemet på et psykiatrisk sykehus. Skurkerollen som oversøster Ratched ble glimrende spilt av Louise Fletcher. Det amerikanske filminstituttet har kåret Ratched til tidenes femte beste skurkeskikkelse gjennom alle tider.
Filmen hadde stor publikumssuksess da den kom i 1975 – det var bare Haisommer som spilte inn mer penger det året. Romanen manuset bygger på, er skrevet av Ken Kesey (kjøp boka i pocket her). Den er basert på hans egne opplevelser fra et mentalsykehus. Boken er relativt vanskelig tilgjengelig. Den er skrevet fra Chief Bromdens perspektiv (den store, «stumme» vennen til McMurphy) og følger hans assosiasjoner. Liten tvil om at filmen er mer vellykket, selv om det hevdes at Ken Kesey var så forbannet over perspektivskiftet i filmen at han skal ha forsøkt å saksøke produsenten, Michael Douglas. Opprinnelig var det faren til Michael, nemlig Kirk Douglas, som kjøpte rettighetene i 1963 for å spille hovedrollen selv. Takk og lov for at han ble for gammel og for at Jack fikk sitt livs rolle.
2. Gudfaren av Francis Ford Coppola
Gudfaren har vunnet mang en kåring av tidenes beste film. Vi snakker her om den første filmen, men overraskende nok var Gudfaren 2 nesten like bra, og de to neste holder også høy kvalitet. Manuset er basert på Mario Puzos roman Gudfaren som kom ut i 1969. Det er en bok som alt for få har lest, for den er nesten på høyde med filmen. Du finner den som e-bok her.
Gudfaren er tidenes mafia-film, der Marlon Brando spiller familiens overhode. Han har med seg et stjernelag av skuespillere, som Al Pacino, James Caan og Robert Duvall. Filmens regissør var Francis Ford Coppola. Den kom i 1972, og vant tre Oscar-priser, deriblant beste film og beste regi. Marlon Brando fikk også Oscar for hovedrollen, men nektet å ta imot prisen.
3. Mitt liv som hund av Lasse Hallström
Hva er vel et mer passende sitat for vår tid enn det 12 år gamle Ingemar sier når han tenker på romhunden Laika og moren som er dødssyk: «Man måste jämföra». Handlingen i filmen utspiller seg i 1959. Mens moren ligger dødssyk på sykehuset, blir Ingemar sendt på landet der han må takle hverdagslivets gleder og skuffelser.
Mitt liv som hund kom ut i 1985 og regnes som en av Nordens beste filmer gjennom tidene. Den fikk også stor internasjonal oppmerksomhet. Den vant Golden Globe som beste utenlandske film og ble nominert til Oscar for beste regi og beste film basert på en bok.
Filmen bygger på en like vakker og rørende roman med samme tittel. Den er skrevet av Reidar Jönsson og kan kjøpes her.
4. Forrest Gump av Robert Zemeckis
Aldri har vel en mann med så lav IQ oppnådd så mye som Forrest Gump gjør i filmen med samme navn. Forrest møter en rekke kjente personer, til og med presidenter, i sin reise gjennom livet. Filmen kom ut i 1994 og er en av tidenes Oscar-suksesser. Den ble nominert til 13 Oscar og vant seks av dem, inkludert beste film, beste regi og beste mannlige hovedrolle til Tom Hanks.
Winston Groom har skrevet romanen som også heter Forrest Gump. Den kom ut i 1986 og solgte ca 30 000 på verdensbasis før filmen – og mange hundre tusen etter. Kjøp den her.
5. Blikktrommen av Volker Schlöndorff
Blikktrommen er regnet som et mesterverk både som film og bok. Filmen åpner med hovedpersonen Oskars fødsel. Han forteller selv om fødselen og hvordan det er å komme ut i verden – en verden han føler seg fremmedgjort for. Som treåring får han en blikktromme, og han bestemmer seg samtidig for at han ikke skal bli større. Det fører ikke til et enkelt liv.
Filmen er fra 1979. Den vant gullpalmen i Cannes og fikk Oscar for beste fremmedspråklige film. Nobelprisvinneren Günter Grass skrev romanen med samme navn, som kom ut i 1959. Boka regnes som et hovedverk i tysk litteratur fra forrige århundre. Et eksempel på en strålende bok som blir til en like strålende film. Boka er dessverre ikke i salg, men kan lånes på biblioteket her (når det åpner igjen).
6. Velkommen Mr Chance av Hal Ashby
Peter Sellers er kjent for sine hysterisk morsomme filmer. Her er det en helt annen form for humor i en helt annen type film. Sellers spiller en middelaldrende gartner som alltid har stelt hagen til en rik gammel mann. Etter at den gamle dør, må Sellers rollefigur plutselig ut i verden. Han har bare møtt verden via TV-skjermer, og alt kan skje og skjer når han møter den virkelige verdenen.
Originaltittelen på filmen er den samme som på romanen: Being There. Boken er skrevet av Jerzy Kosinski. Dag Solstad sa i sin tid at romanen var usannsynlig dårlig. Da er det virkelig mesterlig å gjøre dette til en strålende film, for det er det. Filmen fikk en rekke priser. Peter Sellers ble nominert til Oscar for hovedrollen, men filmen vant bare en Oscar for beste birolle.
7. Sofies valg av Alan J. Pakula
Sofies valg huskes gjerne for en av de emosjonelt vondeste scenene i filmhistorien. Sofie, spilt av Meryl Streep, er en jødisk mor i en konsentrasjonsleir. Der får hun et umulig valg. Hun har to barn og må velge mellom dem. Hvis hun greier å bestemme seg for ett av dem, får det barnet leve, og hvis hun ikke velger, blir begge sendt i gasskammeret for å dø. Det sies at Meryl Streep syntes det var så følelsesmessig krevende å spille inn scenen at hun kun orket å gjøre det én gang.
Filmen er fra 1982, og sikret Meryl Streep en Oscar for sin tolkning av Sofie. Kevin Klein fikk et stort gjennombrudd som den temperamentsfulle kjæresten hennes. Dette var hans filmdebut.
En av USAs mest kritikerroste forfattere fra det forrige århundret, William Styron, skrev romanen som også het Sofies valg. Den kom ut i 1979, og ble ikke bare en stor bestselger, men fikk også National Book Award-prisen. Du finner den her.
8. A Clockwork Orange av Stanley Kubrick
A Clockwork Orange ble svært omstridt da den kom i 1971. Filmen foregår i en dystopisk fremtid (ikke særlig fremtid lenger, for året er 1995) der vi følger tenåringen Alex og hans gjeng. De driver med innbrudd og grov vold, og ender med et drap og en voldtekt. Gjengen hører helst på Beethovens musikk på full guffe mens de gjør ugjerningene sine. Til slutt blir Alex innhentet av lovens lange arm. Da blir han utsatt for en ekstrem form for terapi som skal endre hele hans personlighet. Det er mange ubehagelige aspekter ved filmen – også fordi man identifiserer seg med Alex.
Dette er en av Kubricks kultfilmer med en strålende Malcolm McDowell i hovedrollen. Også romanen til Anthony Burgess, som filmen bygger på, var omstridt. På norsk heter den Den mekaniske appelsin. Hovedpersonen Alex bruker et slags nytt engelsk språk også påvirket av russisk, så det falt mange lesere tungt for brystet. Du finner den engelske utgaven av boka her.
9. Betty Blue av Jean-Jacques Beineix
Betty Blue, eller 37,2°C om morgenen som den også heter, er en dramafilm som starter som en komedie og ender i en dyp tragedie. Den handler om Betty Blues maniske søking etter lykke og kjærlighet. Den kom ut i 1985 og sies å ha vært med å skape en tequilla slammer-shot-bølge i Frankrike der filmen var svært populær.
Romanen filmen bygger på, heter 37,2°C om morgenen og er skrevet av Philippe Dijan. Den solgte godt i Frankrike og ble en kultbok i flere land etter at filmen ble en stor internasjonal suksess. Når bibliotekene åpner igjen kan boka lånes her.
10. Frihetens regn av Frank Darabont
Frihetens regn har vunnet mange kåringer av tidenes beste film. Den har i årevis ligget som nummer én på IMDb, en av verdens største filmdatabaser.
Filmen skildrer Andys (spilt av Tim Robbins) liv i fengsel etter at han er dømt for mordet på sin kone og hennes elsker. Andy hevder hele tiden at han er uskyldig. I fengslet møter han medfangen Ellis Redding, spilt av Morgan Freeman. Filmen ble nominert til sju Oscar-priser.
Manuset bygger på en lang novelle av Stephen King som heter «Rita Hayworth and Shawshank Redemption». Den finnes på engelsk som lydbok her.