Midt i all snakken om hvordan leseevnen blant norske barn stuper, samtidig som voksne scroller non stop og strever med å rydde plass i kalenderen til en bok, fikk vi i Boktips-redaksjonen lyst til å spre litt motivasjon. Det er tross alt dokumentert at 7 av 10 nordmenn mener lesing er «hot».
Hva er det egentlig som er så unikt med å ta inn historier gjennom bøker? Hva er det bøkene gjør med oss, som det er verdt å ofre – la oss si – noen Netflix-episoder i uka for?
– Det vil komme en ny vår
For å få svar på det, begynte vi hos av de klokeste vi vet om: Legenden Tor Åge Bringsværd. De aller fleste nordmenn har på ett eller annet (eller flere) tidspunkt i livet sittet med en av hans bøker i fanget. Han har i mange tiår fått folk i alle aldere til å lese – fra en liste med over 100 titler kan vi plukke ut høydepunkter som Ruffen, Gobi, Karsten og Petra og Bing & Bringsværd.
– Jeg tror boken alltid vil finnes, men akkurat nå beveger vi oss inn i en «vinter», mye vil visne omkring oss, men så vil det komme en ny vår. Fordi selv om vi er treige, vil det gå opp for oss hva vi er i ferd med å miste, sier den ofte så framtidsrettede forfatteren, som i år, i en alder av 84 år, utgir i alt fire bøker: to for voksne, en for barn og en for ungdom.
Et uslåelig tilbud
– Hva gjør bøkene med oss?
– En god bok er som en trampoline for fantasien. Den gir tanken noe å hoppe og sprette på. Om vi blir bedre mennesker, vet jeg ikke. Men vi blir i hvert fall mer mennesker.
For gjennom bøker lærer vi å se ting fra flere sider, påpeker Bringsværd.
– En god bok gir oss muligheten til – for en kort stund – å være en helt annen enn oss selv, leve et helt annet liv – et helt annet sted! Den som leser (og den som skriver!), kan når som helst skifte alder, hudfarge og kjønn. Og bøkene er magiske hester og kameler, som på et blunk tar oss dit vi vil – hvor som helst i hele verden.
Han ser også på bøkene som tidsmaskiner.
– En bok lar oss ikke bare oppleve det Alexandria eller det Paris som er, men den kan like gjerne føre oss tilbake til det Alexandria som var. Og dét har jeg ennå ikke sett noe tilbud om hverken hos Ving eller Apollo. Bokhandelen og biblioteket, derimot, kan tilby slike reiser nær sagt når som helst.
Fra muselort på hvitt papir til menneskelig fellesskap
Og hva er det som er så unikt med å tilegne seg historier gjennom bøker?
– Å skrive og lese … nærmere trolldom er det ikke mulig å komme. Som forfatter tenker jeg mye på akkurat det.
Bringsværd beskriver det å skrive en bok som det merkeligste og mest magiske han vet:
– Bilder og tanker renner ned i hånden og blir til små, svarte prikker og streker! Bokstaver kaller vi dem. Og disse sitter leseren siden helt alvorlig og stirrer på – og prøver å oversette tilbake til tanker og bilder. For det er først silt gjennom øyet og i vårt eget hode at bokstavene blir til noe annet enn muselort på hvitt papir.
En bok blir til i fellesskapet
For at det skal bli en god bok, kreves det altså ikke bare en god forfatter, det trengs også en god og meddiktende leser, er poenget hans.
– En bok er noe som blir til i fellesskapet mellom forfatter og leser. Men siden alle mennesker er litt forskjellige, så blir også vår opplevelse av en bok forskjellig. Sagt i klartekst: Når to mennesker snakker sammen om en bok de har lest, så er det ikke sikkert det er den samme boken de snakker om, avrunder forfatteren og lar resten av tankerekka være opp til oss.
Vi lar oss overbevise: En bok er verdt å sette av tid til innimellom. I en verden av lettvinte distraksjoner krever det kanskje litt viljestyrke, men få ting gir like mye tilbake for strevet som en god, gammeldags bok.
Liten, klok og morsom
Et sted å starte kan være med Bringsværd selv. Foruten å debutere som ungdomsbokforfatter med La oss velte hele byen og å levere vokseneventyret Fnugg og en ny Karsten og Petra-bok, har Bringsværd denne våren utgitt Sanders.
I denne rikt illustrerte boka for voksne i alle aldre får vi en klok, morsom og liten bok stor på livsvisdom. Det handler om fellesskap, naturens sårbarhet og kunsten å se skogen for mer enn bare trær – og ikke minst om han som bodde i det hule valnøtt-treet før Ole Brumm.
Sanders er historien om en mann som har gått seg vill, på flere måter. Han husker hverken hvem han er, hvor han kommer fra eller hvor han skal. Men han har funnet en skog, et tre å sove i, og blitt venner med mange dyr.
Snart viser det seg at hjemmet deres er i fare. Maskiner durer i horisonten, og store smell skremmer dyrene. Hva skal Sanders og hans nye venner gjøre?
Øyvind Lauvdahl har stått for de fine illustrasjonene i boka.
Bestill Sanders hjem i postkassa her.
Kjøpt Sanders som e-bok her.