Lucinda Riley-eventyret

11. mai avsluttes suksess-serien «De syv søstre» med verdenslanseringen av «Atlas». Cappelen Damms Knut Gørvell forteller her om veien fra boksigneringer der én person møtte opp, til Riley fylte Grieghallen med fans.

Estimert lesetid 11min
Lucinda Riley
Siden 2016 har det vært en Lucinda Riley-bok på den norske bestselgerlista hver eneste uke. Det var med «Stormens søster» det virkelig tok av. (Foto: Astrid Waller)

Lucinda Riley (1965-2021) har av mange blitt omtalt som dronningen av underholdningsromaner.

Siden hennes første roman på norsk, Orkideens hemmelighet, kom for snart tolv år siden, har hun solgt over 1,9 millioner bøker her til lands.

Et boktårn på 8,6 Mount Everest’er

Salgssuksessen er enestående i norsk sammenheng, og det er vanskelig å forestille seg 1,9 millioner bøker. Men man kan illustrere det ved en stabel bøker ved siden av noe annet vi kjenner godt.

Hvis man hadde lagt alle de solgte Lucinda Riley-bøkene oppå hverandre til et boktårn, ville tårnet blitt rundt 75 000 meter høyt. Det utgjør omtrent 8,6 Mount Everest’er oppå hverandre!

På verdensbasis er Lucinda Rileys titler oversatt til 40 språk og solgt i over 50 millioner eksemplarer, og de har vært på bestselgerlistene til både Sunday Times og New York Times.

Tok av med «De syv søstre»

Det var med den bestselgende serien «De syv søstre» at Lucinda Rileys fanskare vokste til de helt store høyder. Det var også med denne hennes popularitet tok fullstendig av her hjemme.

Alle de syv hittil utgitte titlene har toppet bestselgerlistene, og helt siden Stormens søster utkom i 2016, har det hver uke ligget minst én av Lucinda Rileys bøker på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

Avslutningen planlagt i ti år

Lenge var det uvisst når – og i det hele tatt om – vi ville få svar på «De syv søstre»-seriens aller største gåte: Hvem var Pa Salt, og hvorfor adopterte han de syv søstre?

Da syvendeboka Den savnede søsteren utkom i fjor, trodde mange at siste kapittel i sagaen var skrevet. Stor var derfor overraskelsen da Lucinda Riley samtidig annonserte at det skulle komme en åttende bok.

Hun var godt i gang med manuset da hun bare uker etter lanseringen gikk bort. Så ble det klart at hennes sønn Harry Whittaker skulle fullføre fortellingen.

11. mai skjer det altså – Atlas – historien om Pa Salt har verdenslansering og millioner av Lucinda Riley-fans verden over kan endelig pusle de siste brikkene på plass.

Alt vil bli avslørt - 11.05.23 - «Atlas» av Lucinda Riley - Forhåndsbestill nå!
Klikk for å forhåndsbestille Atlas, den siste boka i «De syv søstre»-serien!

Barndommen i Irland

Lucinda Riley ble født i Irland, og hun bodde de første barneårene i den lille landsbyen Drumbeg. Da Riley var seks år, flyttet familien til England, der hun begynte på skolen. Hun fortalte Boktips en tid tilbake at hun også som barn hadde en livlig fantasi:

«Som barn verken skrev eller leste jeg – jeg gikk heller ikke på ballett. Det første jeg gjorde da jeg kom hjem fra skolen, var å kle meg ut i mammas gamle kjoler, for å bli prinsesse. Og jeg diktet opp historier som kunne vare i flere uker om gangen. Jeg levde i min egen fantasiverden – og akkurat det har ikke endret seg siden!»

Foto av forfatter Lucinda Riley som brudepike
Lucinda Riley som brudepike. Allerede som barn hadde hun en livlig fantasi. (Foto: Privat)

Kjærlighetsforholdet til Norge

Akkurat som søstrene i «De syv søstre» hadde Lucinda Riley et sterkt og nesten mytisk forhold til sin far:

«Faren min reiste mye og var ikke ofte hjemme – han var en mystisk figur, og verken jeg, moren min eller søsteren min visste helt hva det var han egentlig gjorde da han var på reise. Akkurat som Pa Salt i «De syv søstre«-historiene, ventet vi forventningsfullt på at han skulle komme hjem, alltid med en gave fra et eksotisk sted til oss. Han var en klok mann, og det var han som lærte meg at uansett om man er en dronning eller en toalettvasker, fortjener alle mennesker å bli behandlet med samme respekt, uansett hvor de kommer fra. Han døde uventet for femten år siden, og jeg ble helt knust.»

Rileys far medvirket også sterkt til hennes kjærlighetsforhold til Norge – landet faren kalte «toppen av verden»:

«Jeg var bare fem da faren min kom tilbake fra sine første reiser i Norge. Han hadde med seg hele Griegs «Peer Gynt»-suite på plate. Den har jeg hørt utrolig mye på, og den ble bakgrunnsmusikken til min barndom. Faren min fortalte ofte om dette vakre landet, særlig de fantastiske fjordene.»

Kanskje var dette spiren til den «norske» historien i Stormens søster?

Ballettdanser og skuespiller

Lucinda Riley fikk svært tidlig en karriere både som ballettdanser og skuespiller, bl.a. i en suksessfull TV-serie:

«Da jeg var 14 år, flyttet jeg til London for å begynne på en dans- og dramaskole. Og da jeg var 16, fikk jeg en hovedrolle i en TV-serie på BBC som het The Story of the Treasure Seekers. De neste fem årene jobbet jeg som skuespiller og opptrådte også som danser.»

Foto av Lucinda Riley som skuespiller i BBC-serien "The Story of the Treasure Seekers"
Lucinda Riley var i unge år skuespiller og hadde bl.a. en sentral rolle i BBC-serien «The Story of the Treasure Seekers». Her ser du henne i en scene med flere kjente skuespillere, bl.a. Kevin Whately (t.v.) som senere er kjente fra «Inspektør Morse» og «Lewis». (Foto: Ukjent)

Starten på forfatterkarrieren

Da Lucinda Riley var 23 år, fikk hun en alvorlig betennelse og ble sengeliggende i en lengre periode. Igjen var det fantasien som hjalp henne gjennom det hele.

Mens hun lå i sengen, skrev hun sin aller første bok, Lovers and Players. Senere leste en venn av henne manuset og ga det videre til en litterær agent. Til Rileys store overraskelse og glede førte dette til at hun fikk en forlagskontrakt på tre bøker. Lovers and Players ble publisert samme dag som hun oppdaget at hun var gravid med sitt første barn, Harry, og skulle bli starten på en lang forfatterkarriere:

«Etter det, føltes det som jeg skapte både en bok og et barn hvert år. Jeg var utrolig lykkelig, ettersom jeg endelig hadde funnet mitt sanne kall her i livet.»

Møt Harry Whittaker på Feelgoodfest 26.-27. april! Mer info og påmelding her.

Forfatteren Lucinda Edmonds

De første romanene skrev Riley under sitt tidligere navn, Lucinda Edmonds. Hun ga i alt ut åtte bøker under dette navnet. Bøkene ble publisert for massemarkedet, men solgte ikke spesielt godt. Noen tiår senere skrev Riley om flere av disse romanene, blant annet Engletreet og Kjærlighetsbrevet, og ga dem ut på nytt.

Lucinda Riley fikk en stor familie med totalt seks barn. I mange år hadde hun pause fra skrivingen, før hun altså i 2010 (2011 i Norge) ga ut sin første roman, Orkideenes hemmelighet, under sitt nye navn – som hun hadde fra sin mann, og senere agent, Stephen Riley.

Norgesvenn

Da Cappelen Damm skulle lansere Orkideens hemmelighet i juni 2011, ble Lucinda Riley invitert til Norge. Det var hennes første utenlandsbesøk som forfatter, og skjedde samtidig som hun for første gang gikk til topps på bestselgerlisten i Tyskland.

NRKs Bokprogrammet og programleder Siss Vik skulle på det tidspunktet lage et program om hvordan man skapte en bestselger. De ble med og filmet da jeg møtte Lucinda Riley med orkidé på Gardermoen, for vi hadde en plan om at Lucinda Riley skulle bli det neste store.

På Siss Viks spørsmål om hvor mange bøker vi håpet på å selge, svarte jeg at vi drømte om å selge 20 000 bøker. Nå 12 år senere har vi solgt totalt 1,9 millioner bøker – av 17 titler.

Forfatter Lucinda Riley i vinterjakke med pelshette på besøk i Norge.
Lucinda Riley under en lansering i Norge, januar 2015. (Foto: Astrid Waller)

Fra en Narvesen-kiosk til Grieghallen

Hvert år mellom 2011 og 2019 var Lucinda Riley på lanseringsturné i Norge hver vinter. Det første året var vi en kjapp signeringstur innom i Bergen, før vi hadde noen mer eller mindre vellykkede publikums-arrangementer i Trondheim og Oslo.

I Bergen skulle Riley signere bøker på en Narvesen-kiosk rett ved Fisketorget. Til signeringen kom det én person. Fire år senere – ved utgivelsen av Stormens søster – fylte vi vestibylen i Grieghallen med 500 mennesker, med intervju og en Grieg-konsert. Det ble et høydepunkt for mange Lucinda Riley-fans og for forfatteren selv: «Det var en av de mest spesielle kveldene i livet mitt – kanskje den mest spesielle.»

Foto av Lucinda Riley ved Griegs klaver
Lucinda Riley ved Griegs piano på Troldhaugen under lanseringen av «Stormens søster». (Foto: Astrid Waller)

Stjernehopen Pleiadene

Etter suksessen med Orkideens hemmelighet ga Lucinda Riley ut én ny roman hvert år som hele tiden utvidet hennes leserskare. Blant disse var f.eks. Jenta på klippen, Lavendelhagen og Midnattrosen. Så, i 2014, fortalte hun oss i forlaget om hvordan hun hadde fått idéen til en ny romansyklus om syv adoptivsøstre:

«Jeg kikket opp på stjernehimmelen og så på stjernehopen Pleiadene, også kjent som De syv søstre, og oppkalt etter syv søstre fra gresk mytologi. Plutselig visste jeg at jeg ville skrive en serie om syv adoptivsøstre og deres jakt på sitt biologiske oppgav. Jeg skjønte fort at romansøstrene mine – alle fra dette århundret – skulle være oppkalt etter de mytologiske søstrene fra en svunnen tid.»

Nøkkelen til suksess

Nå er Lucinda Riley oversatt til 37 språk, og bøkene hennes er solgt i over 30 millioner eksemplarer verden over. Suksessen startet i Tyskland, før Norge og Brasil ble de to store Lucinda Riley-landene. Etter hvert har land etter land fulgt etter.

Den viktigste grunnen til suksessen har vært at Lucinda Riley var en gudbenådet forfatter som elsket å formidle sine dramatiske historier. Hun fant sin helt egen oppskrift der hun knyttet sammen flere tidsplan og historier og brukte drama, romantikk og lidenskap.

I «De syv søstre«-serien knyttes disse ingrediensene til hovedpersonenes lengsel etter å spore opp egne røtter. På mesterlig vis vevde også Riley viktige hendelser i boka sammen med noen av de mest ikoniske elementene ved landene der historien utspiller seg, som f.eks. Kristus-skikkelsen i Brasil og Griegs musikk i Norge.

Griegs kjærlighetsbarn

Da Lucinda Riley fortalte oss i Cappelen Damm at hun vil skrive syv bøker om søstrene, fortalte hun også at hun var interessert i år skrive en «norsk» roman. Hun var da særlig interessert i å få vite mer om Edvard Grieg og hans tid i Norge.

Vi hjalp henne med forberedende research som samtaler med folk som Ketil Bjørnstad, Gunnar Staalesen og en rekke Grieg-forskere. På tur med Lucinda Riley fikk vi også norske fans til å sende henne norske historier som hun kunne bruke i romanen.

Da hun skrev den «norske» romanen, bodde hun både i Bergen og noen uker i Ibsen-suiten på Grand Hotel i Oslo, som ble hennes «hjem» de gangene hun var i byen. Stormens søster ble naturlig nok en stor suksess her hjemme, og Lucinda Rileys kjærlighet til Norge fikk en ny dimensjon: «Jeg føler meg som en nordmann nå, og etter at Stormens søster er utgitt rundt omkring i verden, er det faktisk mange som tror jeg er norsk!»

Store deler av handlingen i Stormens søster er lagt til Norge, og Edvard Grieg har en av hovedrollene. En av søstrene, Ally, har fått ledetråder om sitt biologiske opphav som fører henne til Norge. Der oppdager hun at hennes egen historie er nært knyttet til historien til en ung og ukjent sangerinne, Anna Landvik.

Anna Landvik levde på slutten av 1800-tallet og var med i den første oppsetningen av Ibsens Peer Gynt, med Griegs berømte musikk. Hun hadde et heftig kjærlighetsforhold til Edvard Grieg – som fikk konsekvenser.

Foto av Lucinda Riley sammen med familien sin på besøk i Norge.
Lucinda Riley skapte sammen med ektemannen Stephen en stor familie. Her fra Bergen i forbindelse med boklansering av «Stormens søster» som hadde handling fra Norge. (Foto: Privat)

Nærheten til leserne

Lucinda Rileys død i 2021 var et stort tap for alle hennes lesere, også for oss her i Cappelen Damm, som beundret hennes forfatterskap, men som også opplevde henne som en nær venn og samtalepartner. Lucinda Riley hadde en nærhet og tilstedeværelse som var unik, om det så var i møte med vanlige lesere eller med sine venner. Der viste hun sin varme, enorme innlevelsesevne og smittende humør.