Dette er vårens beste pocket-bøker

SkjønnlitteraturDette er vårens beste pocket-bøker

Bra bøker, bare billig? Her er noen av vårens nyheter i hendig pocketformat.

Estimert lesetid 7min
Vårens beste pocket-bøker med omslag
Har du ventet på pocketen? Nå kan du sikre deg fjorårets beste bøker til en brøddel av prisen.

Pocket-formatet er perfekt for de bøkene som ikke kan legges fra seg, uansett hvor man skal. Siden 1930-tallet har pocketene gjort bøker billigere og lettere å frakte med seg. Bare putt den i lommen (derav navnet) og ta den opp med en gang du har et ledig minutt.

Her har vi plukket ut syv av vårens beste nyheter i hendig format, enten du er interessert i skjønnlitteratur, sakprosa eller krim.

Skjønnlitteratur

Min eneste elskede av Gabriel Tallent

Sjeldent går en debutbok rett inn på New York Times’ bestselgerliste og blir liggende i flere uker. Men Gabriel Tallents skjellsettende roman Min eneste elskede gjorde nettopp det da den kom ut i 2017. 

I USA har barnevernet dokumentert 63 000 barn hvert år som offer for seksuelt misbruk. Bokaforteller historien om en av disse – fjorten år gamle Turtle, som lever et røft og isolert liv i Nord-Californias skoger. Vi følger henne når hun forsøker å løsrive seg fra en karismatisk, men plaget far som misbruker henne. 

Bokas tematikk er uten tvil vond og sår, men ikke uten håp.

Min eneste elskede er en historie om å gjøre motstand, sa forfatteren da Boktips intervjuet ham.

For de som takler det, vil Min eneste elskede fjerne tvilen en måtte ha om hvilke temtatikker som faktisk kan beskrives med verdighet i litteraturen. 

Serotonin av Michel Houellebecq

«Både professoren og bilmekanikeren kan ha Houellebecq som yndlingsforfatter», skrev NRK i sin lange reportasje om den kontroversielle franske forfatteren fra fjorårets litteraturfestival i Louisiana.

Serotonin ble en usannsynlig bestselger da den ble gitt ut: Så stor er forfatteren at både statskanalen og Morgenbladet skrev lange reportasjer fra hans Danmarks-besøk i sommer – riktignok kanskje først og fremst på jakt etter skandaler.

Skandalene uteble, men Serotonin er likefullt et stort litterært verk. Tittelen viser til et av hjernens lykkehormoner, noe hovedpersonen i fortellingen ser ut til å ha lite av. Som mange av Houellebecqs figurer, er Florent-Claude Labrouste en kynisk og pessimistisk mann, som omtrent kun holder seg oppe med anti-depressiva. Romanen er en bitende satire over dagens Europa, preget av globalisering og EUs fellesskapspolitikk, og spør om er det i det hele tatt mulig å være lykkelig i et moderne, vestlig samfunn?

Tvillingenes dagbok av Agota Kristof

Etter nyutgivelsen av denne glemte ungarsk-franske perlen i høst, har det ikke manglet på «moderne klassiker»-merkelappene fra litteraturkritikerne. Tvillingenes dagbok er en kort og lettlest, men likefullt brutal skildring av barn i krig. To tvillingbrødre blir plassert hos sin bestemor på landet, mens krigen herjer rundt dem.

Med en bisarr logikk, bestemmer de seg for å lære seg å tåle all slags psykisk og fysisk smerte. Fortalt i et tilforlatelig nøkternt språk, med milevis av undertekst mellom linjene, føles dette som en evig sann fortelling om hvordan krig påvirker og desillusjonerer. Ikke rart filosof Slavoj Zizek sier dette er boka som fikk han til å bestemme hva slags menneske han ville bli.

Nå har også oppfølgeren, Beviset, kommet på norsk. Les mer om Agota Kristofs klassiske trilogi (og hvorfor det er Nationalteater-sjefens favoritt) her. 

Sakprosa

Frakoblet av Johann Hari

Er alt vi har trodd om depresjon feil, spør den britiske journalisten Johann Hari. Hari knasket selv anti-depressiva fra han var 18, likevel fortsatte han å være deprimert. I Frakoblet spør han: hvorfor? 

Svaret er like opplysende som deprimerende: Årsakene til depresjon ligger ikke nødvendigvis i hjernens kjemiske balanse. Det aller meste tyder på at det er verden rundt oss som gjør oss deprimerte. 

I arbeidet med Frakoblet, har Hari reist verden rundt og intervjuet forskere, psykologer og pasienter for å finne årsakene til dette.

Vi får høre om en ku i Kambodsja som fungerte like bra som enhver anti-depressiv pille, om hvordan en forsker fant ut sammenhengen mellom overvekt og barndomstraumer.

Hjemme i Norge har han blant annet fått hjelp av samfunnsdebattant Sturla Haugsgjerd – som også står oppført i takkelista til boka.

Les intervjuet med han her!

Alt du elsker skal brenne av Vegard Tenold Aase

For de fleste vil nok ikke nynazister være høyt oppe på lista over folk du har lyst til å henge med.

Men for Vegard Tenold Aase, en selverklært «kommunist fra Norge», var det akkurat disse miljøene han søkte seg inn i, en gang i 2010.

Den gang var 22. juli fortsatt bare en dato, de færreste hadde hørt om internettets alt-right, og Donald Trump var først og fremst en programleder på TV.

Det er liten tvil om at verden har utviklet seg siden da.

– De var ikke lenger en gjeng raringer, det var folk det var knyttet ekstrem fare til, sa Aase til Boktips i fjor høst.

Basert på seks år på innsiden av flere forskjellige nynazistmiljøer – fra NSM til Ku Klux Klan – er Alt du elsker, skal brenne et ypperlig sted å starte for å forstå hva som har skjedd i de nasjonalistiske underskogene det siste tiåret. Det er rystende lesning.

Krim

Hypnotisøren (Black Edition) av Lars Kepler

Få debutbøker har en like spennende historie rundt seg, som den som befinner seg mellom permene:

Da Hypnotisøren ble utgitt i 2011, utløste det en storstilt jakt på hvem som skjulte seg bak pseudonymet Lars Kepler. Ingen, selv ikke det svenske forlaget, visste hvem forfatteren var.

Aftonbladet satte opp en døgnåpen tipstelefon, datamaskiner ble satt til å analyserte teksten, og en kriminolog forsøkte å kartlegge forfatterens personlighet på direktesendt TV. Britiske aviser foreslo Henning Mankell, noe han selv snurt måtte avkrefte.

Lite visste man at man lette etter to, ikke én person: Nemlig ekteparet Alexander og Alexandra Ahndoril. Siden den gang har de to, under navnet Kepler, solgt over 1,3 millioner bøker i Norge.

Nå gir de ut debutboka i en ny og forbedret spesialutgave, der elementer forfatterne ikke var fornøyde med er rettet opp og skrevet på nytt.

– Vi mente at den kunne gjøres bedre, siden Lars Keplers stil og fortellerteknikk har utviklet seg så mye siden debuten, forteller ekteparet.

Med kort tids mellomrom blir en far, hans kone og datter funnet brutalt myrdet på to ulike åsteder. Sønnen er så vidt i live. Noen har åpenbart ønsket å utslette hele familien.

Da politimannen Jonna Linna innser at det finnes enda et gjenlevende familiemedlem, en søster, forstår han viktigheten av å finne henne før morderen gjør det. 

Så spennende er det, at Kepler forteller at de gjorde den tabben at de brukte deres egen leilighet som et åsted i boken. Konsekvens? Alexandra ble så skremt at de til slutt måtte flytte. 

Himmelen skal gråte blod av Sigbjørn Mostue

Ikke bare ble Sigbjørn Mostue nylig nominert til Rivertonprisen for denne krimthrilleren – den norske Hollywood-regissøren Tommy Wirkola har allerede laget film-manus av Himmelen skal gråte blod

Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne. Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia.

Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Pilotene er drept og den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.