I kulden og mørketiden er det få ting som kan måle seg med å krype opp i godstolen med en varm kopp te og en av vinterens beste nye bøker.
Vinteren gir oss den perfekte unnskyldningen til å fordype oss i litteraturens verden, men med det store utvalget bøker der ute kan det være utfordrende å velge riktig.
Derfor har vi satt sammen en liste over åtte av vinterens beste nye bøker, fra hjertevarmende romaner til spennende krimthrillere. Disse bøkene vil definitivt være gode følgesvenner gjennom tida det er best å holde seg innendørs.
Franske Valérie Pérrin har med Å vanne blomster om kvelden vært en av de mest leste forfatterne her til lands (og mest lånt på Deichman i 2023). Nå kan du endelig lese debutromanen hennes, som vant den franske Bokhandlerprisen, på norsk.
En annen kjent franskmann, Michel Houellebecq, har vært i hardt vær de siste årene, og skriver om det i sin ferske og hardtslående memoarbok.
Krim og spenning hører vinteren til, og vi får nye krimromaner fra kjente favoritter som Liza Marklund og Alex Michaelides, samt vinterens store internasjonale krimgjennombrudd, Matthew Blake.
Det er med andre ord mange lyspunkt i vintermørket, og her får du oversikten over bøkene du ikke vil gå glipp av. God lesing!
NB! Vil du ha de beste tipsene om de nyeste bøkene – sjekk vår guide til sommerlesingen 2024:
Åtte av vinterens beste nye bøker
- Valérie Perrin: Glemt på en søndag
- Michel Houellebecq: Noen måneder i livet mitt
- Matthew Blake: Anna O
- Therese Bohman: Andromeda
- Kim de l’Horizon: Blodbok
- Simon Shuster: Spilleren
- Liza Marklund: Stormberget
- Alex Michaelides: Vreden
Fra forfatteren av Å vanne blomster om kvelden
Valérie Perrin: Glemt på en søndag
Lanseres 4. januar
Glemt på en søndag er Valérie Perrins debutroman. Den vant Bokhandlerprisen i Frankrike i 2018 og er solgt til over 20 land.
Boka inneholder mange av Perrins herlige ingredienser, og mange lesere mener at den minner mer om Å vanne blomster om kvelden som har solgt over 150 000 eksemplarer enn fjorårets roman De tre.
Glemt på en søndag er både humoristisk og nostalgisk, og handler om hvordan fortiden påvirker nåtiden, og hvordan uforløst kjærlighet kan skape dype arr.
Justine er 21 år gammel og har bodd sammen med besteforeldrene og fetteren Jules helt siden foreldrene døde. Hun jobber på et aldershjem og bruker mye av dagen på å stelle og høre på fortellingene til de gamle.
Hun kommer særlig tett på den nesten 100 år gamle Hélène, og bestemmer seg for å skrive ned livshistorien hennes i en blå notisbok.
Mens Justine hjelper Hélène med å bearbeide minner om både kjærlighet og krig, inspirerer Hélène Justine til å ta et oppgjør med fortidens hemmeligheter og å takle hennes livs store tap.
Men en dag begynner de pårørende å motta mystiske telefonsamtaler fra aldershjemmet, og alt blir snudd på hodet.
Bestill Glemt på en søndag hjem her.
Michel Houellebecqs forsvarsskrift
Michel Houllebecq: Noen måneder i livet mitt
Lanseres 11. januar
Noen måneder i livet mitt er Michel Houellebecqs egen fremstilling av hva som hendte i månedene mellom oktober 2022 og mars 2023.
Det er et selvbiografisk, polemisk forsvarsskrift – eller det Houellebecq selv kaller en «eksorsisme», et forsøk på å drive det vanskelige han har opplevd, ut av sinnet og gjenvinne kontrollen.
I boken forteller han kronologisk om de to store skandalene han har vært involvert i det siste halvåret, de islamkritiske uttalelsene i den franske filosofen Michel Onfrays tidsskrift Front populaire i fjor, der han gikk langt i å forbinde muslimer med kriminalitet og antyde muligheten for en borgerkrig, og pornoskandalen der han mener å ha blitt ført bak lyset av det tvilsomme nederlandske kunstkollektivet KIRAC.
Innimellom er det også korte essayistiske passasjer og digresjoner der han reflekterer omkring sine yndlingsforfattere, mannlig seksualitet og inspirasjonen bak tilintetgjøre.
Dette er et kort, polemisk og til tider humoristisk forsvarsskrift fra en forfatter som her viser seg både kritisk og selvkritisk, nådeløs og sårbar.
Bestill Noen måneder i livet mitt hjem her.
Thrilleren som vil vekke hele landet
Matthew Blake: Anna O
Lanseres: 1. februar
Anna O er vinterens store internasjonale krim-gjennombrudd. Det er et mørkt, kronglete og sjokkerende mysterium om en ung kvinne som begår et dobbeltdrap mens hun går i søvne.
Anna O ble en global sensasjon i fjor sommer da 16 korte kapitler ble sendt ut på det internasjonale litterære markedet. Det ble en hektisk auksjon i mange land, den ble solgt til 30 land, og med millionbeløp fra USA, England og Tyskland.
Vi sover i gjennomsnitt 33 år av livet vårt. Men hva skjer egentlig, og hva er vi i stand til, når vi sover?
Anna Ogilvy var en lovende tjuefem år gammel forfatter med en lys fremtid, før hun en natt, knivstakk hun to personer uten tilsynelatende motiv – og har ikke våknet siden.
Annas tilstand, kalt «Tornerose» av tabloidene, er en sjelden psykosomatisk lidelse kjent for nevrologer som «resignasjonssyndrom».
Dr. Benedict Prince er rettsmedisinsk psykolog og ekspert innen søvnrelaterte drap. Hans metoder anses som det siste håpet for å løse den beryktede «Anna O-saken»: å vekke Anna slik at hun kan stå for retten.
Men Benedict må være forsiktig når han behandle en så profilert mistenkt – han har nemlig karrierehemmeligheter og et komplisert privatliv.
Forlagsroman og kulturkonservativ provokasjon
Therese Bohman: Andromeda
Lanseres 18. januar
Andromeda er Therese Bohmans tredje bok på norsk etter Den andre kvinnen og Aftenland.
Det er en finstemt, melankolsk relasjonsroman lagt til forlagsverdenen. Den handler om den typen fellesskap som kan finnes i litteraturen på tvers av generasjoner, skrevet fram med et veldig driv.
Da studenten Sofie kommer til det velrenommerte forlagshuset Rydéns som praktikant, kjenner hun seg lykkelig over å ha havnet et sted der hun så lenge har drømt om å jobbe. Likevel slipper aldri redselen for å bli avslørt, helt taket. Hva har hun egentlig der å gjøre?
En dag kommer hun i snakk med Gunnar Abrahamsson, redaktørnestor på huset, og sier sin hjertens mening om en roman hun mener forlaget ikke burde gitt ut. Før hun rekker å trekke tilbake det hun har sagt, ber Gunnar henne vurdere noen debutantmanus og diskutere dem sammen med ham.
Gunnar ser noe i Sofie og tilbyr henne etter hvert å samarbeide om forlagets serie Andromeda. Sammen arbeider de fram viktige bøker, og det oppstår en fortrolighet som de begge verdsetter høyt, men som kollegene, som kun ser den skjeve maktbalansen i relasjonen mellom den sekstiårige sjefen og den mye yngre kvinnen, har lett for å misforstå.
Etter hvert som tiden går, blir det tydelig at Andromeda er under press. Når Gunnar nevner planene om å pensjonere seg, synes det som om boblen de to har levd i, er i ferd med å sprekke. Sofie kjenner seg mer enn noen gang overlatt til seg selv. Finnes det en plass for henne og for litteraturen hun bryr seg om? Og for et vennskap som aldri har hatt noe annet enn en profesjonell berettigelse?
Da Andromeda kom ut i Sverige, ble den av SVT omtalt som «ett melankoliskt syskon till serien Kärlek & Anarki» og av Aftonbladet som en «mild kulturkonservativ provokation».
Første ikke-binære vinner av den tyske bokprisen
Kim de l’Horizon: Blodbok
Lanseres 1. februar
Jeg har for eksempel aldri sagt «det» til deg offisielt. Jeg bare kom sminket på kaffebesøk en dag, med en eske Lindt & Sprüngli-konfekt (den mellomstore, ikke den lille som er mest vanlig), og stilte i skjørt til julemiddagen seinere en gang. Jeg visste, eller jeg gikk ut fra, at mor hadde sagt det til deg. «Det». Hun måtte si «det» til deg fordi jeg ikke kunne. Det var en sånn ting det ikke gikk an å si til folk.
Slik begynner Blodbok av den sveitsiske debutanten Kim de l’Horizon. Vi møter en jeg-forteller som skriver til sin bestemor, bestemor er i ferd med å bli borte på grunn av alvorlig demens.
Fortelleren identifiserer seg verken som mann eller kvinne. Hen har unnsluppet det lille trange stedet der hen vokste opp, etablert et friere liv i Zürich, og føler seg etter hvert komfortabel med sin ikke-binære kropp og med egen seksualitet.
Men bestemors sykdom har fått fortelleren til å tenke tilbake på oppveksten, på den tida da alle i bygda maste og spurte: «HVA ER DU, DA? GUTT ELLER JENTE?». Hen spør seg hvorfor barndomsminnene ellers er så få og så tåkelagte, og hvorfor hele familien er så tause om alt mulig.
Kim de l’Horizon (f. 1992) kommer fra området nær Bern i Sveits, og dundret inn på den europeiske litteraturscenen i fjor da Blodbok ble utropt til vinner av både den sveitsiske litteraturprisen og den tyske litteraturprisen.
Takketalen for sistnevnte, som Kim dediserte til sin mor og til iranske kvinners frihetskamp, var den store snakkisen under bokmessen i Frankfurt i fjor. Oversettelsesrettigheter er solgt til 15 land.
Innsideberetningen om Zelenskyj
Simon Shuster: Spilleren
Lanseres 23. januar
Spilleren er en monumental beretning om Russlands invasjon av Ukraina og om hvordan en leder blir formet. Den er fortalt fra innsiden av krigen og er basert på enestående tilgang til Volodymyr Zelenskyj og overkommandoen i Kyiv.
Den anerkjente journalisten Simon Shuster skildrer livet og lederskapet til Volodymyr Zelenskyj fra garderoben før showene hans til de gjørmete skyttergravene i Ukrainas krig med Russland.
Basert på reiser med president Zelenskyj til fronten, og dusinvis av intervjuer med ham, hans kone, hans venner og fiender, rådgivere, ministre og militærsjefer, forteller Shuster en nærgående og avslørende historie om presidentens utvikling fra slapstick-skuespiller til et symbol på motstandskraft.
Forfatter Anne Applebaum mener Spilleren er «et intenst, stemningsskapende portrett av en av vår tids mest bemerkelsesverdige skikkelser. Denne boken gir et sete på første rad til historien mens den skrives.»
Siste bok i Marklunds suksesstrilogi
Liza Marklund: Stormberget
Lanseres 4. januar
Stormberget er siste del i trilogien om Stenträsk i Norrbotten. Romanen er en episk familiekrønike der politimester Wiking Stormberg og hans familiehistorie står i sentrum – men også stedet, jorden, elva, selve Stormberget.
De to første delene om Stenträsk, Polarsirkelen og Kallmyren, har blitt enorme suksesser. De finnes både blant årets mest kritikerroste og bestselgende bøker.
Under midtsommerfeiringen i Stenträsk flyter en kropp opp i Kallmyren. Det antas at det er Wiking Stormbergs druknede kone som endelig er funnet. Men mennesket i myra viser seg å være en mann, og han har ikke druknet. Kroppen hans har blitt festet til bunnen av myra med en stake gjennom hjertet, som en vampyr.
For Wiking betyr funnet en svimlende reise tilbake til hans egen familiehistorie. Til slutt vet han ikke hva som er sannhet og hva som er løgn, hvem som egentlig er hva – eller hvem han selv er.
Like god som Den tause pasienten
Alex Michaelides: Vreden
Lanseres 8. februar
Alex Michaelides fikk en eventyrlig start på karrieren med Den tause pasienten, som fortsatt ligger på New York Times’ bestselgerliste, fire år etter utgivelse. Den ble solgt til 50 land og var den mest solgte debuten i verden i 2019.
Nå kommer Vreden, den lenge etterlengtede tredjeboken.
Den vakre eks-filmstjerne Lana Farrar inviterer noen nære venner med på en spontan reise til en idyllisk privat gresk øy. De drar dit for å unnslippe det våte engelske været og skal tilbringe påsken på dette nydelige stedet.
Det begynner harmonisk, måltider, samtaler, men utvikles ganske snart til et dramatisk spill, en katt og mus-lek, som ender dødelig.
Her er det klassiske ingredienser: Kjærlighet, vennskap, skjult hat, besettelse og hevn. Romanen, som er et labyrintisk mysterie, er satt opp som en gresk tragedie i fem akter.
Fortellerstemmen glir naturlig, silkemyk, elegant, leken og ytterst forrædersk av gårde. For er dette en fortelling om et drap eller er det ikke det? Kanskje er det som fortelleren Elliot påstår – en kjærlighetshistorie?