17. mai-vri på Kvæfjordkake

BakingBaking17. mai-vri på Kvæfjordkake

Ta Kvæfjordkaken til nye høyder på 17. mai med en himmelsk mascarponekrem. Kakekrigen-programleder Fridtjof Nilsen beskriver det hele som «et genialt grep».

Estimert lesetid 3min

– Moren min pleide å lage pavlova til oss da vi var små, men brukte ofte en mascorponekrem i stedet for den tradisjonelle kremen. Så da jeg ville lage en vri på Kvæfjordkake, kom jeg til å tenke på denne kremen, og prøvde meg frem til jeg fant en variant jeg likte. Syrlig krem og friske bær syntes jeg passet perfekt til den søte kaken, forteller Kristine Songstad om hvordan hun kom fra til det smarte kaketrikset.

Under deler vi suksessoppskriften med Boktips’ lesere. Så da gjenstår det å si LYKKE TIL – og ha en strålende 17. mai-feiring!

17. mai Kvæfjordkake
«Kristine har skrudd sammen smakene veldig godt! Dette er en nydelig utfordring til den tradisjonelle kvæfjordkaka», var dommen fra Monica Csango.

Kakebunnen

  • 75 g romtemperert smør
  • 75 g sukker
  • 3 romtempererte eggeplommer
  • 3 ss melk
  • 1 ss brun rom (kan sløyfes)
  • 75 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker


1. Trekk bunnene av to 23 cm store springformer med bakepapir og smør kantene.

2. Ha smør og sukker i en kjøkkenmaskin og pisk det på medium høy hastighet til det får en kremet konsistens. Skrap ned langs kantene med jevne mellomrom så alt blander seg.

3. Ha i eggeplommene en etter en og pisk det på medium hastighet til det igjen blir kremaktig mellom hver gang du har i en eggeplomme.

4. Tilsett melk og ev. rom mens kjøkkenmaskinen fortsatt går. Når det er godt blandet, sikter du inn mel, bakepulver og vaniljesukker.

5. Fordel røra jevnt i de to formene og stryk det glatt. Det blir bare et tynt lag, så pass på at du får like mye i hver form.

Marengs

  • 50 g mandler
  • 3 romtempererte eggehviter
  • 130 g sukker
  • Saften fra 1 sitronbåt
  1. Sett ovnen på 170 grader og grovhakk mandlene. Pisk eggehviter på medium høy hastighet i en kjøkkenmaskin til det begynner å skumme hvitt. Tilsett halvparten av sukkeret, og når det er pisket inn, har du i resten av sukkeret litt etter litt til du har en kremaktig, glatt marengs.
  2. Vend inn sitronsaften med en slikkepott og legg marengsen på toppen av røra i de to springformene. Prøv å få like mye marengs i hver form før du stryker det glatt.
  3. Dryss et jevnt lag av grovhakkede mandler på toppen før du steker dem i 30 minutter. De skal være sprø utenpå, men fremdeles litt myke inni. La bunnene avkjøle seg på kjøkkenbenken i formene.

Mascarponekrem

  • 1 vaniljestang
  • 1 lime
  • 250 g mascarpone
  • 20 g melis
  • 3 ss crème fraîche
  • 3 dl fløte
  • 50 g sukker


1. Skrap frøene ut av vaniljestangen og ha dem i bollen til en kjøkkenmaskin sammen med saften og revet skall fra en lime.

2. Tilsett mascarpone, melis og crème fraîche og pisk det på medium hastighet til en silkemyk krem.

3. Pisk kremfløte og sukker til en fast krem og vend den inn med slikkepott i mascarponeblandingen før du setter den i kjøleskapet.

Monter Kvæfjordkake

  • 150 g jordbær
  • 100 g blåbær
  • 50 g rips


1. Ta ut kakebunnene av springformene og legg den ene bunnen på et kakefat.

2. Fordel mascarponekremen jevnt utover hele bunnen og dekk den med blåbær og jordbær i grove biter.

3. Kvæfjordkake kan pyntes med jordbær, blåbær og rips.