Hva skjer når en halvgal kattedame får jobb som forlagsredaktør? Jo, da må det selvsagt før eller senere komme en roman med en katt i en av de sentrale rollene. Og nå er den altså her: Samtaler med katten av Eduardo Jáuregui, oversatt fra spansk av Kaja Rindal Bakkejord.
I denne romanen møter vi Sara, som nærmer seg førti med stormskritt. Hun er webdesigner i et reklamebyrå i London, jobber seg halvt i hjel, er misfornøyd med livet og aner at forholdet til kjæresten henger i en tynn tråd. Eller som hun selv oppsummerer det: Hun gjør stadig mer av ting hun liker stadig mindre. Og det går som det må; en dag bare besvimer hun midt under et viktig kundemøte. Legen mener hun lider av en lett depresjon, og han skriver ut antidepressiva.
En pels å gråte på
Så en dag banker det på vinduet, og utenfor står det en katt og vil inn. Slik gjør Sibylla sin entre i fortellingen. Sara tror hun har blitt sprø når katten begynner å snakke til henne, men så begynner hun å høre etter hva den har å si …
Sibylla viser seg nemlig å være en god terapeut, og kanskje er det lettere for oss tobente å betro seg til en firbent sjelesørger? I tillegg til at Sibylla er en god lytter og stiller den silkemyke pelsen sin til disposisjon for kos, kommer hun også med noen ganske velplasserte katteprekener. Hun har også et godt utvalg av øvelser hun får Sara med på for at hun skal lære seg å være til stede i øyeblikket og legge merke til det som er rundt henne.
Den ene øvelsen tyr jeg til selv med jevne mellomrom for å trene oppmerksomheten. Den går ut på at jeg – for eksempel når jeg er på vei til jobb – begynner å legge merke til alt rundt meg som er rødt. Så velger jeg kanskje å legge merke til alt som er blått når jeg går hjem. På den måten oppdager jeg faktisk de velkjente omgivelsene på nytt.
Bedre helse med husdyr
Sakte, men sikkert virker terapien og Sara blir i stand til å møte nye utfordringer i livet, og ta tilbake drømmene sine. Med varme og humor skildrer forfatteren, som selv er psykolog, personene sine og gir oss en fornøyelig fortelling som oser av godfølelse og livsvisdom.
Alle som har eller har hatt katt, vet at det er mye terapi i å være sammen med disse spesielle skapningene. Selv er jeg vokst opp med katt, og abstinensen i voksen alder har blant annet gitt seg utslag i en samling på 52 katter i ulik størrelse og utførelse plassert rundt i den lille blokkleiligheten.
Samhandlingen mellom mennesker og dyr har også for lengst fanget forskernes interesse. Fagfeltet har et eget navn: antrozoologi, og overlapper en rekke andre fagfelt, som medisin, psykologi, veterinærmedisin og zoologi. Forskning på dyrs mulige helsebringende effekt og dyreassistert terapi på ulike områder er et voksende felt internasjonalt, og dermed kan Samtaler med katten også skryte av å være en tidsriktig roman.
Nå er selvsagt ikke Eduardo Jáuregui den første forfatteren som skriver om katten. Vår egen Olav H. Hauge fattet for lenge siden poenget. «Snakk litt med katten», skriver han i det dikt fra 1966:
Katten
Katten sit
i tunet
når du kjem.
Snakk litt med katten.
Det er han som er varast i garden.
Følg oppfordringen – og les gjerne Samtaler med katten også!
Les også:
Ukas dikt: Ord over grind
Ny roman fra Lucinda Riley
«Å skrive åpnet en ny verden for meg»