Romanen om TV 2 og «gutta boys-kulturen»

SkjønnlitteraturRomanen om TV 2 og «gutta boys-kulturen»

Etter noen år i TV 2 skulle vi ha medarbeidersamtaler. De skulle foregå på et hotellrom, ikke med sofagruppe og bord, men med dobbeltseng. Jeg nektet å stille opp, husker jeg, forteller Kari Birkeland.

Estimert lesetid 4min

Allerede i 2012 ga TV 2-veteranene Mette Anthun og Kari Birkeland ut Emmas avec om maktspillet, og «gutta boys u-kulturen» i TV 2 som er avslørt i helgen.  Aftenposten omtaler nå også saken: «Tidligere TV2-ansatte om trakassering: – Medarbeidere kom gråtende inn på kontoret»

-Bransjer der menn har hatt all makt, har gitt grønt lys for hersing med kvinner. Trine Eilertsen og Hanne Skartveits utspill de siste dagene om gutta boys kulturen, viser at dette dessverre er like skremmende aktuelt som da vi ga ut boken, sier Mette Anthun og Kari Birkeland.

KONSEKVENSER I KJØLEVANNET AV #METOO-KAMPANJEN

Nå begynner #metoo-aksjonen også å få konsekvenser her hjemme. Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilersten, og politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit,  har begge skrevet om utbredt gutta boys kultur i medie-Norge. Denne helgen kom radio- og TV-profilen Aleksander Schau med flere konkrete eksempler på overgrep og misbruk i norsk bransje gjennom sin twitterkonto. Til TV 2 skrev han at «flesteparten av historiene kommer fra TV 2».

Emmas avec
Kjøp Emmas avec på cappelendamm.no.

Generelt var det mye fokus på utseende, og mye fleiping om pupper og rumper. De som ikke lo med, fikk fort stempel som sure kjerringer.

ROMAN OM MAKTSPILLET I KULISSENE TIL TV 2 

De hadde begge jobbet i kanalen i 17 år, og mange husker nok Kari Birkeland fra tiden hennes som programleder for TV 2 Nyhetene og LørdagsMagasinet. Forfatterne debuterte som romanforfattere og øste av sin journalistiske erfaring og avslørte en bransje de kjente ut og inn.

Selv om Emmas avec var en underholdningsroman beskrev den maktspillet som foregikk i kulissene og hvordan sexistiske herskekulturer dominerte.

MANNSDOMINERTE MED HERSKETEKNIKKER

– Mange kvinner har lidd under hersing, hersketeknikker og sex-trakassering i vår bransje. Dette har det vært tabu å snakke om, og da Emmas Avec kom ut, var det få som våget å støtte oss offentlig i vår beskrivelse av ukulturen, sier Anthun og Birkeland.

MEDARBEIDERSAMTALER PÅ HOTELLROM MED DOBBELTSENG

Anthun og Birkeland mener det florerer av ukultur-historier, og har også selv opplevd mye som er på kanten.

– Da jeg var utenriksreporter, ville en av sjefene mine møte meg i utlandet, på et privat sted. Han insisterte på at det måtte være et rom med badekar, forteller Anthun. Jeg ble sjokkert, men våget ikke å ta det videre i systemet.

– Etter noen år i TV 2 skulle vi ha medarbeidersamtaler. De skulle foregå på et hotellrom, ikke med sofagruppe og bord, men med dobbeltseng. Jeg nektet å stille opp, husker jeg, forteller Birkeland.

FLEIPER OM PUPPER OG RUMPER

– Vi vet om profilerte mektige menn, godt gift, som hadde forhold til unge kvinnelige frilansere, der det alltid var jentene som mistet jobben når forholdet ble kjent, sier de to forfatterne, og tilføyer – Generelt var det mye fokus på utseende, og mye fleiping om pupper og rumper. De som ikke lo med, fikk fort stempel som sure kjerringer.

«EN SEXY LITEN SAK»

Mette Anthun og Kari Birkeland skrev om nettopp denne gutta boys-kulturen i underholdningsromanen Emmas avec. Handlingen begynner i det Emma Waal akkurat har fått drømmejobben som redaktør i TV 1. Full av forventning flytter hun sammen med samboeren og sønnen til hjembyen Bergen. Men hun forstår snart at dette er en verden der alt kan ofres for å oppnå makt, prestisje og berømmelse. Møtet med de andre redaktørene røper at ikke alle er like positive til hennes rolle. Er hun bare en «sexy liten sak», som de kaller henne og et alibi for å få flere kvinnelige ledere?

Emma kjemper seg likevel fram og blir programleder for talkshowet Emmas avec. Programmet blir en suksess, og får overraskende høye seertall. Så høye tall at hun blir en trussel. Snart handler livet nesten bare om jobben for henne, og samtidig slår herskesyke menn tilbake.

METTE ANTHUN OG KARI BIRKELAND

Verken Mette Anthun eller Kari Birkeland jobber lenger i TV 2. Mette Anthun er nå ansatt i NRK. Hun  jobbet 17 år i TV 2, var reporter på utenriksavdelingen og i Lørdagsmagasinet og programleder i Nyhetskanalen. Kari Birkeland driver nå Meyer Film. Hun ble kjent som programleder for TV 2 Nyhetene i 8 år og like lenge som programleder og reporter i TV 2s Lørdagsmagasinet.