Gry Hammer har i en årrekke vært en av landets fremste formidlere av sunn og bærekraftig mat og livsstil.
I sin nye bok Gladere mage, gladere deg deler hun konkrete erfarings- og forskningsbaserte råd, praktiske bevissthetsøvelser og gode oppskrifter på mat som styrker fordøyelsen og gleder tarmen.
For visste du at tarmhelsen påvirker alt fra vekt og humør til ledd og muskler?
– En dårlig mage kan være årsaken til at du har vondt i ryggen, være underliggende årsak til depresjon og til mer åpenbart tarmrelaterte diagnoser, forteller Hammer.
Boka Gladere mage, gladere deg kan du bestille hjem her.
– Viktig å ha riktige bakterier
Hammer, som tidligere har utgitt bøker om eteriske oljer, fermentering, samt flere kokebøker, forklarer at nitti prosent av cellene vi bærer på, tilhører bakterier som påvirker alt fra immunforsvar og fordøyelse til mental helse.
– Det tydeliggjør hvor viktig det er at vi har de riktige bakteriene med i kroppsorkesteret, sier Hammer.
– Selv om vi foreløpig ikke helt forstår hvilke bakterier som er viktigst for et friskt liv, vet vi at et stort mangfold er viktig. En stor skjevfordeling av bakterier og andre mikroorganismer i tarmen, eller et stort frafall av vesentlige stammer, kan bety helsemessige utfordringer.
– Burde være allmennkunnskap
I boken kommer Gry Hammer med mange kostholds- og livsstilsgrep som vil skape en gladere mage. Selv mener hun at dette er en bok alle burde lese.
– Innholdet i boken burde være allmennkunnskap, råd som våre barn burde få vite om i løpet av grunnskolen. Det er synd at noe så grunnleggende som kunnskap om hvordan mat og livsstil påvirker helsa vår ikke vektlegges like mye i læreplanen som grammatikk og algebra.
Sliter du med noe av dette?
Symptomer på en tarm i ulage
- Oppblåsthet
- Halsbrann
- Dårlig ånde
- Hodepine
- Migrene
- Urinveisplager
- Akne
- Muskel- og leddsmerter
- Kvalme
- Generell uro
- Stress
- Negative følelser
- Tåkehode/dårlig konsentrasjon
- Tretthet
Gry Hammers fem tips til en glad mage:
- Spis noe rått og enzymrikt hver eneste dag. Eksempler er fermenterte grønnsaker og drikke, spekemat laget og pakket uten tilsetningsstoffer. Spirer og rå grønnsaker, frukt, nøtter og frø inneholder levende enzymer. Vi spiser for mye død og steril mat i dag, fordi minst seksti prosent av maten vi spiser, er ultraprosessert.
- Begrens spisevinduet ditt, for eksempel til ni timer. Har du diagnosen SIBO, er trolig lange nok opphold mellom måltidene et av de viktigste grepene du kan ta.
- Tygg tretti ganger på hver bit du putter i munnen før du svelger. Det er først når spyttet blander seg godt med maten, at fordøyelsesprosessen er i gang. Synes du 30 tygg er voldsomt? Da er det bare å sette i gang med tyggingen, for jeg kan love at det har positiv virkning på din evne til å fordøye maten.
- I den grad det er mulig, unngå å spise når du er stresset, sint eller lei deg. Du lærer i kapittelet om det enteriske nervesystemet og vagusnerven at din emosjonelle tilstand påvirker tarmen. Den blir blant annet mer gjennomtrengelig, immunforsvaret i tarmen aktiveres og får endokrine celler i tarmveggen til å skille ut stresshormonene noradrenalin og serotonin. Dette kan over tid påvirke mengden gode tarmbakterier, spesielt melkesyre- og Bifido-bakterier.
- Lær å lese og tolke ingredienslister. Det er ganske kreativt alt som dyttes inn i mat og drikke vi kjøper i butikken i dag. Jo flere gjenkjennelige navn på råvarer du kan finne, jo mer sannsynlig er det at du spiser noe som ligner på mat. Flere studier viser at enkelte tilsetningsstoffer er kreftfremkallende, hormonforstyrrende og betennelsesfremmende. Helsemyndighetene mener de er trygge i mengdene de tilsettes de enkelte matvarer, men jeg er usikker på hvor sunt det blir om over halvparten av maten som selges i butikk, er ultraprosessert.
Dette er bare noen av tipsene du får i boka Gladere mage, gladere deg. Ønsker du å lære mer, kan du bestille boka hjem her.