Vi var mange som unnet oss ekstra god mat i desember. Kraftige tradisjonsretter og store porsjoner. Julematen ble ledsaget av øl og dram, gløggen ble smakt til med vin, nyttårsaften var det bobler som gjaldt (hva ellers?), og i romjulen ble det kanskje en fredagscocktail, selv om det bare var tirsdag.
Velsmakende, alkoholholdig drikke har positive egenskaper, men selv om hjernen sukker henført av velvære er ikke resten av kroppen nødvendigvis like begeistret. Høyt forbruk av alkohol kommer som kjent med noen helsemessige skyggesider. Av den grunn er det mange som lar kroppen få en liten alkoholpause etter at nyttårsrakettene har stilnet, en såkalt hvit januar. Det er ikke det dummeste man kan gjøre.
Boka Fredagsmocktail kan du bestille hjem her.
Dry january – en internasjonal trend
Dry January er en internasjonal trend, og bakgrunnen er interessant. Det er jo slik at enhver generasjon har sine særtrekk. De som er unge voksne i dag, pluss/minus 30, var barn rundt årtusenskiftet, og kalles millennials. Denne generasjonen er mer opptatt av helse og livsstil enn generasjonene før dem, er mer bevisste på hva de putter i seg, og hvordan de lever. Millennials spiser sunt, drikker ikke så mye, holder seg i form og har altså startet trenden med alkoholfri januar.
Ikke dermed sagt at millennials er uskyldsrene dydsmønstre som sitter hjemme om kvelden og broderer, virkelig ikke! De skal fremdeles ut og ha det gøy, og selv om de velger alkoholfritt tar de ikke til takke med uinspirerte, alkoholfrie alternativer. De forventer kvalitet og smakfulle drinker, og det gledelige er at drikkevare- og utelivsbransjen har tatt utfordringen. Globalt er alkoholfritt en av de største drikkevaretrendene som finnes. Googler du Dry January får du svimlende tre milliarder treff, og trenden har nådd Norge. Alkoholfritt er i sterk vekst.
Mocktail – ikke bare å fjerne brennevinet
Så hvordan skal man gå frem da, hvis man tenker at hvit januar er en god idé, eller at man i hvert fall vil prøve litt sånn måtehold? Må man virkelig ty til en gledesløs meny som fransiskanermunker ville nikket anerkjennende til, med kaldt vann til alle måltider? Neida, så langt derifra! Det går fint an å gjøre en hvit januar både fargerik og munter! Kvaliteten på alkoholfritt øl har gjort kvantesprang det siste tiåret, alkoholfri musserende vin er i ferd med å komme opp på et visst nivå, og hvorfor ikke piffe opp fredagskvelden med en spennende mocktail?
Mocktail, hva er så det? Jo, det er en alkoholfri drink. Ordet kommer av det engelske mock, som betyr å imitere, og cocktail. Altså en imitert cocktail. Den største utfordringen med å lage alkoholfrie cocktailer er å få dem til å bli velsmakende, balanserte og ikke minst interessante, for det er ikke bare å fjerne brennevinet fra en drink, og tro at det blir like godt.
En god cocktail handler om å balansere det søte, det sure, det sterke og det bitre. Brennevinet er bærebjelken i en cocktail, det er her du finner det meste av smaken og karakteren. Det sier seg selv at hvis du fjerner bærebjelken, da kollapser det hele, og du sitter igjen med saft og isbiter.
Tannin og shrub: Mocktailens bærebjelker
Så da må vi erstatte brennevinet med noe annet som smaker tilsvarende sterkt, og det er her det begynner å bli gøy. Den prikkende fornemmelsen du får på tungen av brennevin kan du få av sterk te med mye tannin. Den brennende fornemmelsen i halsen kan du få med ingefær og chili, eller kanskje en shrub. Ikke hørt om shrub før, sier du? Det er ikke så rart, for det er et merkelig ord. En shrub er en søt, eddikbasert fruktlake som smaker intenst mye, og som du kan lage selv. Strengt tatt er det en form for sylting, en gammel konserveringsmetode som gir gjenklang i det norske kjøkkenet. Det høres kanskje litt rart ut å ha eddik i en drink, men det er ikke verre enn å ha i sitron, som man jo gjør hele tiden, og det er heller ikke mange dråpene som skal til for å gi mocktailen litt karakter. Det skal jo ikke smake fransk dressing heller.
Vinteren, og ikke minst denne vinteren, er mørk nok som den er, om man ikke skal understreke miseren med å gjøre en hvit januar grå. Det går fint an å gjøre morsomme ting innen alkoholfrie drinker, og da vil jeg (i all beskjedenhet) anbefale boka Fredagsmocktail. Boka har gode og enkle oppskrifter, med ingredienser som er lett å få tak i. Ikke minst er hver enkelt oppskrift krydret med interessante anekdoter og muntre funfacts. En god drink fortjener som kjent en god historie.
Boka Fredagsmocktail kan du bestille hjem her.
Se dette innlegget på Instagram