2016 var året allergimatvarer virkelig inntok butikkhyllene, mage- og tarmplager ble noe det ikke lenger var flaut å snakke om – og vi med irritabel tarm fikk redusert utslippet av illeluktende luft, takket være magevennlige dietter. Godt for oss, og sikkert godt for de rundt oss som til nå har holdt ut med både klaging, oppblåste mager og jevnlig fising.
Samtidig var 2016 et år som har markert seg med at matallergikere har blitt hengt ut, ja nesten mobbet, i media. Aftenposten har gjennom flere artikler valgt å fokusere på hysteriet rundt glutenfrie og allergivennlige dietter. I artikkelen Er vi blitt en nasjon av mathysterikere? (desember 2016) sympatiserer avisen med de frustrerte kokkene som må printe ut lange lister over allergener i maten og tilpasse rettene til allergiske kunder. Å arrangere barnebursdager har blitt en omfattende prosess for de stakkars foreldrene der det må lages kaker og pølser både med og uten gluten, i følge Finn Skårderuds artikkel Gluten-evangeliet (juli 2016).
Samtidig virker det som om vi som har ”valgt” å spise allergivennlig gjør dette fordi det er ”trendy”, om vi skal tro artikkelen Ikke blir du tynnere. Ikke blir du sunnere. Men selger, det gjør det (mai 2016). Kort sagt kan vi som spiser allergivennlig og magevennlig kost fremstå som uvitende hypokondere om man leser Aftenpostens mange artikler.
At hele 10 – 15% av Norges befolkning har mageplager som faktisk kan bli bedre ved å legge om kostholdet og erstatte matvarer vi ikke tåler, er ikke noe som blir forklart tydelig i disse artiklene. At vi ”velger” å spise magevennlig fordi vi reduserer plager og smerter og dermed også får et bedre liv får, det får lite fokus om i det hele tatt noe.
Det handler om å leve et godt liv, om å kunne nyte mat uten smertelige konsekvenser, det handler om å få lov til å kose seg sammen med andre – for mat er nemlig en utrolig stor del av det sosiale livet.
Jeg har ikke cøliaki, men crohns sykdom, irritabel tarm og såkalt ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Nylig ble jeg servert en muffins på kafé som betjeningen sa var glutenfri, men viste seg å være laget på hvete. Jeg spiste muffinsen i god tro om at jeg tålte den, men allerede samme kveld kom feber og magesmerter smygende.
Dagen etter ble tilbrakt på do, med smerter, tårer og vondt i kroppen. Dette kan vi kalle en ufrivillig blindtest, som bør bevise at det for meg ikke handler om verken hysteri eller trend-diett, dette er ikke en fiks idé eller noe som ”sitter i hodet”. Det handler om å leve et godt liv, om å kunne nyte mat uten smertelige konsekvenser, det handler om å få lov til å kose seg sammen med andre – for mat er nemlig en utrolig stor del av det sosiale livet.
Jeg ønsker å vise at man enkelt kan lage den lekreste baksten både glutenfrie, laktosefrie og lettfordøyelige slik at ”alle” kan samles rundt den samme kaken, brødet eller måltidet og spise sammen.
Jeg starter året med å lansere min andre kokebok, Magevennlig bakst. Med denne, som med min første bok, ønsker jeg å gjøre livet for folk med mageplager lettere.
Jeg ønsker å vise at man enkelt kan lage den lekreste baksten både glutenfrie, laktosefrie og lettfordøyelige slik at ”alle” kan samles rundt den samme kaken, brødet eller måltidet og spise sammen.
Jeg håper og ønsker at 2017 blir året der man slutter å le av de som spise glutenfritt, at kokkene ser på det som en positivt utfordring når en allergikere ber om at maten blir tilpasset, og at det blir året der allergikere og intolerante kan få kose seg enda mer med mat og bakst både på kafeer, selskap og hjemme. Og vil du vite mer om Magevennlig mat og Magevennlig bakst er du hjertelig velkommen på lanseringsfest hos Cappelen Damm den 25.januar kl.18.00.
//Julia Edin
Les også Tarmen min og meg.
Magevennlig bakst er i salg nå, og kan kjøpes på cappelendamm.no. For flere tekster, oppskrifter og inspirasjon, besøk bloggen til Julia, magevennligmat.no!