Har du sensitiv mage, men ønsker å imponere med bakst til frokost, lunsj eller som tilbehør til en middag? Bagels ser flotte ut, de er sprø utenpå og herlig myke og saftige inni. Grunnen til dette er at de er laget på en gjærdeig som først skal heve og deretter kokes i vann, før de stekes i ovnen. Julia Døhlen Edin deler sin oppskrift på bagels fra boken Magevennlig bakst.
Ingredienser til ca. 10 stk
3 ½ dl laktosefri melk
1 pose tørrgjær
50 g smør
1 egg
1 ts fiberhusk
1 ts salt
500 g glutenfri melblanding, eller lys melblanding (som består av 600 g maisstivelse/potetmel, 100 g tapiokamel, 100 g hvitt rismel, 100 g brunt rismel, 20 g xanthangummi og 2 ts bakepulver)
1 ts sukker
Velt deigen over på kjøkkenbenken eller en silkonmatte og finn frem en bolle med vann. Del deigen i ca. 10 biter og trill til nevestore boller. Prøv å få dem så glatte som mulig, gjerne ved å ha mye vann på hendene. Stikk et hull i midten med fingeren og kast bollen litt rundt fingeren for å utvide hullet til det nesten er tommeltykt. Deigen vil heve, så ikke lag for lite hull. Legg bagelene på et brett og la dem heve under håndkle på et varmt og gjerne fuktig sted i ca. 30 minutter.
Kok opp vann med 1 ts sukker i en kjele. Vannet skal småkoke, ikke fosskoke. Legg 2–3 bagels i vannet av gangen og la dem koke i 2 minutter på hver side.
Legg de bløte bagelene på rist med håndkle under og la dem renne av seg. Legg dem så over på en bakepapirkledd stekeplate. Pensle bagelene med egg før du steker dem i midten av ovnen ved 220 grader i ca. 25 minutter.
Bagelene er ferdige når de er blitt gylne, har en sprø skorpe og er myke på innsiden av «hullet». Om de fortsatt kjennes bløte og tunge ut i hullet trenger de litt mer steketid. Legg de ferdigstekte bagelene på en rist og la dem avkjøle seg noe før du skjærer dem opp.
Denne oppskriften er anbefalt av Norsk Cøliakiforening.
Se også: Kan 2017 bli året der vi slutter å hånliggjøre matvareallergier og -intoleranser?
Magevennlig bakst lanseres onsdag 25.01. Meld deg på arrangementet her!